„Maratonul Nepăsării”: România alocă pădurilor de 14 ori mai puține fonduri decât ar trebui

Pădurile României au nevoie de 1,6 miliarde de euro dacă vrem să scăpăm de tăierile ilegale, căci fără bani orice idee de protecție este doar un vis frumos și orice strategie rămâne fără nicio putere. În realitate, acestea riscă să primească doar 114 milioane de euro pentru următorii 10 ani prin Planul Național Strategic (PNS) care se stabilește acum, adică de 14 ori mai puțin.

E ca și cum România are în buzunar bani europeni ca să construiască 50 de kilometri de autostradă montană care să ne scape de coșmarul de pe Valea Prahovei. Dar decide că are alte priorități și că, în următorul deceniu, sunt suficienți doar 4 kilometri de autostradă.

WWF avertizează asupra acestui pericol de aproape trei luni prin petiții, scrisori către Președintele României, către Primul Ministru și prin cereri de audiență la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Dar am fost prea puțin ascultați.

Suntem pe ultima sută de metri, căci împărțirea fondurilor europene în cadrul PNS se finalizează zilele acestea. De aceea ultra-maratonistul Andrei Roșu a tras astăzi un semnal de alarmă prin cursa demonstrativă „Maratonul Nepăsării”, care a avut startul la Ministerul Mediului, a trecut pe la Ministerul Agriculturii și s-a încheiat în fața Guvernului. Este pentru a doua oară când Andrei se implică activ, alături de WWF, în lupta pentru conservarea pădurilor. În urmă cu aproape doi ani, el a alergat în „Maratonul NePădurilor”, o cursă solitară, tristă, prin 750 de hectare de păduri tăiate, care ne-a arătat problemele și realitățile de la firul ierbii.

„Pentru prima dată în ultimele decenii, soluțiile pentru toate problemele grave ale pădurilor românești se află la o semnătură distanță. Banii din PNS pot face diferența. Pădurile trebuie să fie o prioritate pentru noi toți.” –

„Pădurile sunt pe cale să piardă încă o luptă. Sumele propuse în PNS pentru conservarea acestora sunt derizorii. Dezvoltarea rurală nu poate avea loc prin ignorarea pădurilor. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de implicarea clasei politice în rezolvarea problemelor din pădurile României.”

Context:

Decizia de alocare a fondurilor europene din cadrul PNS este una politică și depinde de mai multe ministere. Programul este gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (de care aparțin pădurile) nu reușește să facă propuneri convingătoare ca să atragă finanțare.

Reforma care se impune pentru gestionarea durabilă a pădurilor are nevoie de resurse. Viitorul acestora este un subiect care ne afectează pe toți, indiferent dacă suntem iubitori de natură, proprietari de pădure, administratori de arii protejate sau dacă avem un business în domeniu.

Uniunea Europeană sprijină financiar pădurile prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC) care urmărește, pe lângă îndeplinirea obiectivelor specifice privind agricultura, și îndeplinirea obiectivelor privind mediul și clima din statele membre.

România are în prezent pârghiile necesare depășirii problemelor cronice existente în pădurile sale privind tăierile ilegale, conservarea habitatelor și a speciilor, valorificarea superioară a lemnului, protecția pădurilor virgine, protejarea habitatelor și a speciilor. Decizia este acum una politică, la nivel de Guvern. Este momentul ca acesta să demonstreze că pădurile nu sunt doar un subiect de campanie electorală, ci și unul de importanță strategică.

Foto: WWF România / Mihai Constantineanu

Scroll to Top