RECONSTRUCTIE ECOLOGICĂ

5 IUNIE. ZIUA INTERNATIONALA A MEDIULUI
TEMA 2021: RECONSTRUCTIA ECOLOGICA

  • Știai că planeta pierde 4,7 MILIOANE de hectare de păduri în fiecare an?
  • Stiai că, în ultimii 50 de ani, jumătate din zonele umede ale lumii au fost drenate?
  • Costul acestor distrugeri și neglijențe este uluitor: degradarea ecosistemelor terestre și acvatice subminează bunăstarea a 3,2 miliarde de oameni și costă aproximativ 10 la sută din produsul brut anual global. 

Reconstrucția ecologică înseamnă, practic, refacerea ecosistemelor care au fost degradate sau distruse, precum și conservarea ecosistemelor care sunt încă intacte.

Planeta are nevoie de ajutor. Urgența climatică, pierderea habitatelor naturale și poluarea amenință să ne distrugă casa și să elimine multe dintre milioanele de specii cu care împartim această frumoasă planetă.

Dar viitorul nu trebuie sa fie doar sumbru. Avem puterea și cunoștințele necesare pentru a opri degradarea naturii.  Avem puterea de a actiona si trebuie sa o facem acum. De aceea, Organizația Națiunilor Unite a inițiat „Deceniul refacerii ecosistemelor naturale”. 

Începând cu Ziua Internațională a Mediului 2021, indivizii, grupurile de initiativa, guvernele, întreprinderile și organizațiile de tot felul își pot uni forțele într-o mișcare globală pentru a preveni, opri și inversa degradarea mediului natural și pentru a asigura un viitor durabil pentru toți. Ecosistemele sănătoase sunt vitale pentru îndeplinirea acestui deziderat. Refacerea lor este o provocare masivă.

Aceasta este soluția pe care WWF-România o propune de peste 10 ani ca măsură de creștere a bunăstării socio-economice oferite de zonele umede. Iar în luna aprilie am dat startul unei acțiuni de reconstrucție ecologică într-una din zonele destinate hranei faunei sălbatice din coridorul ecologic Cavnic de pe raza comunei Băiuț (Maramureș).

 

1.800+

ha renaturate în Lunca Dunării

10.000+

km2 zone umede în România

68%

din zonele umede au fost distruse

ÎMPREUNĂ PUTEM FI #GENERATIACAREREPARA #GENERATIONRESTORATION

Abonează-te pentru ultimele noutăți, sfaturi legate de Ziua Mediului și fii parte din #GenerationRestoration!

Ce înseamnă reconstrucție ecologică?

Prin reconstrucție ecologică înțelegem repararea zonelor naturale degradate și aducerea lor la forma naturală inițială. Refacerea ecosistemelor poate lua mai multe forme: plantarea de copaci, ecologizarea orașelor și a râurilor, reconfigurarea grădinilor sau schimbarea dietei. Noi suntem generația care poate face pace cu natura.

Ecosistemele sănătoase, cu o biodiversitate bogată, au beneficii mari atât pentru oameni cât și pentru natură: soluri mai fertile, producții mai mari de cherestea și pește, depozite mai mari pentru gazele cu efect de seră.

De Ziua Internațională a Mediului, poți lua măsuri și poți deveni parte din #GeneratiaCareRepara.

 Reconstructie ecologica_to do

ÎMPREUNĂ PUTEM FI #GENERATIACAREREPARA #GENERATIONRESTORATION

Abonează-te pentru ultimele noutăți, sfaturi legate de Ziua Mediului și fii parte din #GenerationRestoration!

PROIECTE WWF DE RECONSTRUCȚIE ECOLOGICĂ

Râuri – Lunca Dunării 

Zonele cu apă dulce furnizează hrană, apă potabilă și energie pentru miliarde de oameni, ne protejează de secete și inundații și oferă un habitat unic pentru multe plante și animale.

WWF-România a reușit să creeze o serie de proiecte model care să încurajeze comunitățile locale din lunca Dunării, mediul guvernamental și neguvernamental și mediul de afaceri.  În Lunca Dunării, am reușit renaturarea a 950 ha de zone umede în Balta Geraiului, iar anul acesta vom finaliza lucrările de reconstrucție ecologică la Gârla Mare.

 Zone umede – Mahmudia

Deși acoperă doar 3% din suprafața planetei, zonele umede stochează aproape 30% din carbon. Ele controlează alimentarea cu apă și previn inundațiile și seceta. De asemenea, adăpostesc plante și animale acvatice unice.

Mahmudia este un exemplu de success, unde 924 ha de teren agricol au fost renaturate. Vorbim despre una dintre cele mai importante localități aflată de-a lungul brațului dunărean Sfântu Gheorghe. Se bucură de o biodiversitate impresionantă, în ciuda activităților agricole derulate în anii 1980, în urma cărora o bună parte din zona deltaică s-a pierdut. 


 Păduri și copaci – Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț

Pădurile și copacii ne oferă aer și apă curate, captează cantități uriașe de carbon și găzduiesc cea mai mare parte a biodiversității Pământului. Ele furnizează alimente și furaje, combustibil și materii prime și susțin mijloacele de trai pentru miliarde de oameni.

WWF-România a dat startul, în luna aprilie 2021, unei acțiuni de reconstrucție ecologică într-una din zonele destinate hranei faunei sălbatice din coridorul ecologic Cavnic de pe raza comunei Băiuț. Au fost plantate specii de arbori și arbuști fructiferi adaptate condițiilor de mediu locale (păr și măr pădureț, cireș sălbatic, corcoduș, păducel, măceș, porumbar etc.). 

ÎMPREUNĂ PUTEM FI #GENERATIACAREREPARA #GENERATIONRESTORATION

Abonează-te pentru ultimele noutăți, sfaturi legate de Ziua Mediului și fii parte din #GenerationRestoration!

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre reconstructie ecologică

Ariile protejate din Hunedoara, Gorj și Mureș – în pericol

WWF atrage atenția că proiectul de lege pentru retrasarea ariilor protejate, depus la Senatul României, ridică probleme majore pentru mediu. Parlamentarii PSD au depus un proiect de lege care propune retrasarea ariilor protejate, astfel încât trei proiecte hidrotehnice din situri Natura 2000 – pe Jiu și Răstolița – să poată

Citește mai multe
Scroll to Top