RECONSTRUCTIE ECOLOGICA

O SOLUTIE PENTRU OAMENI SI NATURA

Reconstrucția ecologică a zonelor umede din Lunca Dunării și din Delta Dunării este soluția pe care o propunem de peste 10 ani ca măsură de creștere a bunăstării socio-economice oferite de zonele umede. Aceasta înseamnă armonizarea activităților economice din fiecare zonă cu mediul înconjurător și se poate realiza prin inundări controlate ale fostelor lacuri sau prin reconectarea unor terenuri cu canalele Dunării.

Am reușit să creăm o serie de proiecte model care să încurajeze comunitățile locale, mediul guvernamental și neguvernamental și
mediul de afaceri.
Mahmudia este un exemplu de success, unde 924 ha de teren agricol au fost renaturate. Vorbim despre una dintre cele mai importante localități aflată de-a lungul brațului dunărean Sfântu Gheorghe. Se bucură de o biodiversitate impresionantă, în ciuda activităților agricole derulate în anii 1980, în urma cărora o bună parte din zona deltaică s-a pierdut. În Lunca Dunării, am reușit renaturarea a 950 ha de zone umede în Balta Geraiului, fiind planificate a fi renaturate alte 600 ha la Gârla Mare.

Efectele imediate ale renaturării nu se vor lăsa mult așteptate: vom vedea cu ochiul liber revitalizarea zonelor unde am acționat. Acestea vor redeveni atractive din punct de vedere piscicol, dar și din punct de vedere al conservării naturii și al ecoturismului.

1.800+

ha renaturate în Lunca Dunării

10.000+

km2 zone umede în România

din zonele umede au fost distruse

Zonele umede purifică apele. Plantele specifice acestor zone preiau, prin intermediul frunzelor, tulpinilor și rădăcinilor, nutrienții dizolvați în ape. Mai mult, acestea asigură – direct sau indirect – aproape în întregime cantitatea de apă dulce necesară consumului uman la nivel mondial.

Zonele umede ne oferă apă de băut, ne protejează de inundații, secetă și alte dezastre naturale și, nu în ultimul rând, stochează 30% din totalul de carbon eliberat în atmosferă, dublu față de păduri. Dar iată că rata de degradare în comparație cu acestea din urmă este mult accelerată: ultimele studii arată că zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre reconstructie ecologică

Studentii Universitătii din București, de la FJSC, răspund cu succes provocării lansate de campaniile WWF-România

WWF-România a oferit șansa unei colaborări autentice cu studenții Universității din București, mai precis cu cei de la masterul în limba engleză Media, Public Communication and Globalization, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), în intervalul iulie-august 2020. Masteranzii, coordonați de conferențiar universitar dr. Mădălina Moraru, au lucrat