ZIMBRUL
REVENIREA ZIMBRILOR SĂLBATICI ÎN CARPAȚII MERIDIONALI
Zimbrul (Bison bonasus) e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.
6.000+
zimbri sălbatici în Europa
160+
zimbri sălbatici în România
3
zone de reintroducere în România
În România zimbri sălbatici se află în Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Țarcu și Munții Făgăraș.
Prezența zimbrilor în Munții Țarcu, reintroduși prin proiectul implementat de Rewilding Europe și WWF România cu sprijinul comunităților locale și cofinanțat de Uniuniea Europeană prin programul LIFE, va contribui la accelerarea proceselor naturale ecologice și va favoriza atât creșterea biodiversității, cât si dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Ecoturismul este una dintre variantele firești de dezvoltare a unei zone cu astfel de caracteristici de sălbăticie.
În Carpații Meridionali și mai exact în Banatul Montan, pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod agresiv, iar fiecare moment de sălbaticie să poată fi experimentat de către orice vizitator.
Pentru a asigura supraviețuirea zimbrilor și realiza o populație viabilă
trebuie să investim în natură.
DE CE SUNT IMPORTANȚI PENTRU NATURĂ ȘI OAMENI
Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resălbăticire”, alimentația sa având un impact real asupra vegetației.
El consumă iarbă, dar și mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel ochiuri de pădure și un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajiștilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul și noroiul, iar în felul acesta ajută la menținerea unei diversități biologice ridicate.
Sunt o sursă importantă de hrană pentru carnivore precum ursul, lupul și râsul.

CUM S-A DECIS REINTRODUCEREA ZIMBRILOR?

Reintroducerea zimbrului în situl Natura 2000 Munții Țarcu și în Munții Poiana Ruscă este în acord cu recomandările IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) prezentate în analiza Status Survey și în Planul de Acțiuni pentru Conservarea Zimbrului European.
Această nevoie a reieșit și din atelierul de lucru organizat în 2004 de Fundația pentru Erbivore Mari despre Conservarea zimbrului în Carpați. De asemenea, este în acord cu reglementările europene vizând rețeaua Natura 2000 pentru recunoașterea zimbrului ca specie prioritară în siturile Natura 2000.
GALERIE FOTO DIN ZONELE DE PROIECT









CARPATII MERIDIONALI, INIMA SALBATICA A EUROPEI
În Carpații Meridionali, pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod agresiv, iar fiecare moment în sălbaticie să poată fi savurat de către orice vizitator cu respect și recunoștință.
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole despre zimbrii

Viitorul luptei împotriva traficului de animale sălbatice în Europa
Activitățile ilegale împotriva speciilor sălbatice reprezintă o formă de crimă organizată, a patra cea mai frecventă activitate criminală din lume. Întrecută numai de traficul de droguri, falsificare și contrabanda cu arme, infracțiunile împotriva speciilor sălbatice generează venituri de 280 miliarde dolari pe an, potrivit Interpol. În plus, acestea au efecte

Braconajul și comertul ilegal cu animale sălbatice trebuie tratate ca infractiuni majore
WWF lansează, prin proiectul SWiPE, o campanie ce-și propune să pună pe agenda publică probleme precum braconajul și comerțul ilegal cu animale sălbatice. De asemenea, campania dorește să informeze și să sensibilizeze publicul larg cu privire la impactul real al activităților ilegale împotriva speciilor sălbatice în Europa. Criminalitatea împotriva faunei

Viitor promițător pentru zimbrii liberi din Munții Țarcu
După aproape 6 ani proiectul inițiat de Rewilding Europe și WWF-România pentru repopularea cu zimbri a Carpaților de Sud-Vest prezintă o serie de rezultate captivante: 100+ exemplare, cea mai mare populație de zimbri liberi din România, exemple de coexistență și ecoturism. Cunoștințele acumulate pe parcursul proiectului LIFE RE-Bison sunt fundația pe care se vor dezvolta în viitor populațiile viabile genetic din lanțul carpatic românesc.