ZIMBRUL

REVENIREA ZIMBRILOR SĂLBATICI ÎN CARPAȚII MERIDIONALI

Zimbrul (Bison bonasus) e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.

6.000+

zimbri sălbatici în Europa

180+

zimbri sălbatici în Munții Țarcu

3

zone de reintroducere în România

În România zimbri sălbatici se află în Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Țarcu și Munții Făgăraș.

Prezența zimbrilor în Munții Țarcu, reintroduși prin proiectul implementat de Rewilding Europe și WWF România cu sprijinul comunităților locale și cofinanțat de Uniuniea Europeană prin programul LIFE, va contribui la accelerarea proceselor naturale ecologice și va favoriza atât creșterea biodiversității, cât si dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Ecoturismul este una dintre variantele firești de dezvoltare a unei zone cu astfel de caracteristici de sălbăticie.

În Carpații Meridionali și mai exact în Banatul Montan, pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod agresiv, iar fiecare moment de sălbaticie să poată fi experimentat de către orice vizitator.

Pentru a asigura supraviețuirea zimbrilor și realiza o populație viabilă
trebuie să investim în natură.

Acum sunt peste 160 de zimbri liberi, în jur de 20 de pui născuți în sălbăticie în ultimul an și semne clare că natura este influențată pozitiv de revenirea legendelor vii în Măgura Zimbrilor, Armeniș.
SITUATIA ZIMBRILOR
Zimbrii au ieșit din categoria speciilor vulnerabile, dar sunt încă periclitați și populațiile din sălbăticie sunt încă în mare nevoie de conservare, conform IUCN. Numărul zimbrilor (Bison bonasus) a crescut de la 1800 din 2003, la 6200 în 2019.
Află mai multe

DE CE SUNT IMPORTANȚI PENTRU NATURĂ ȘI OAMENI

Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resălbăticire”, alimentația sa având un impact real asupra vegetației.

El consumă iarbă, dar și mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel ochiuri de pădure și un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajiștilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul și noroiul, iar în felul acesta ajută la menținerea unei diversități biologice ridicate.

Sunt o sursă importantă de hrană pentru carnivore precum ursul, lupul și râsul. 

Ploaie în Poiana Zimbrilor ©Dan Dinu
Ploaie în Poiana Zimbrilor ©Dan Dinu

CUM S-A DECIS REINTRODUCEREA ZIMBRILOR?

Zimbri pe timp de iarnă ©Florin Halastauan/WWF-România
Zimbri pe timp de iarnă ©Florin Halastauan/WWF-România

Reintroducerea zimbrului în situl Natura 2000 Munții Țarcu și în Munții Poiana Ruscă este în acord cu recomandările IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) prezentate în analiza Status Survey și în Planul de Acțiuni pentru Conservarea Zimbrului European.

Această nevoie a reieșit și din atelierul de lucru organizat în 2004 de Fundația pentru Erbivore Mari despre Conservarea zimbrului în Carpați. De asemenea, este în acord cu reglementările europene vizând rețeaua Natura 2000 pentru recunoașterea zimbrului ca specie prioritară în siturile Natura 2000.

GALERIE FOTO DIN ZONELE DE PROIECT

CARPATII MERIDIONALI, INIMA SALBATICA A EUROPEI

În Carpații Meridionali, pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod agresiv, iar fiecare moment în sălbaticie să poată fi savurat de către orice vizitator cu respect și recunoștință.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre zimbri

Reintroducerea zimbrilor în Munții Țarcu. Numărul de exemplare și recolonizarea Carpaților Meridionali

Reintroducerea zimbrilor în România reprezintă o oportunitate deosebită pentru repopularea unei specii care, în trecutul său, acoperea întregul continent european. Și mai important, eforturile de reintroducere pot asista la recuperarea rolurilor vitale ale megafaunei dispărute, cum ar fi menținerea pajiștilor deschise și îmbunătățirea ciclului nutrienților din ecosisteme.

Citește mai multe

Viitorul luptei împotriva traficului de animale sălbatice în Europa

Activitățile ilegale împotriva speciilor sălbatice reprezintă o formă de crimă organizată, a patra cea mai frecventă activitate criminală din lume. Întrecută numai de traficul de droguri, falsificare și contrabanda cu arme, infracțiunile împotriva speciilor sălbatice generează venituri de 280 miliarde dolari pe an, potrivit Interpol. În plus, acestea au efecte

Citește mai multe
Scroll to Top