ZIMBRUL
REVENIREA ZIMBRILOR SALBATICI IN CARPATII MERIDIONALI
Zimbrul (Bison bonasus) e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.
5.000+
zimbri sălbatici în Europa
100+
zimbri sălbatici în România
4
zone de reintroducere în România
În România zimbri sălbatici se află în Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Țarcu, Poiana Ruscă și Munții Făuraș.
Prezența zimbrilor în Munții Țarcu și Poiana Ruscă, reintroduși prin proiectul implementat de Rewilding Europe și WWF România cu sprijinul comunităților locale și cofinanțat de Uniuniea Europeană prin programul LIFE, va contribui la accelerarea proceselor naturale ecologice și va favoriza atât creșterea biodiversității, cât si dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Ecoturismul este una dintre variantele firești de dezvoltare a unei zone cu astfel de caracteristici de sălbăticie.
În Carpații Meridionali și mai exact în Banatul Montan, pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod aresiv, iar fiecare moment de sălbaticie să poată fi experimentat de către orice vizitator.
Pentru a asigura supravietuirea zimbrilor, și realiza o populatie viabilă
trebuie să investim în natură.
Conform Cărții Europene a pedigreeului (European Pedigree Book) pe 31 decembrie 2017, populația europeană de bison bonasus (bizonul europan sau zimbrul) este de 7180; dintre care în sălbăticie 5037, semi-sălbăticie 399, iar în captivitate 1745.
DE CE SUNT IMPORTANTI PENTRU NATURA SI OAMENI
Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resălbăticire”, alimentația sa având un impact real asupra vegetației.
El consumă iarbă dar și mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel ochiuri de pădure și un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajiștilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul și noroiul, iar în felul acesta ajută la menținerea unei diversități biologice ridicate.
Sunt o sursă importantă de hrană pentru carnivore precum ursul, lupul și râsul.

CUM S-A DECIS REINTRODUCEREA ZIMBRILOR?

Reintroducerea zimbrului în situl Natura 2000 Munții Țarcu și în Munții Poiana Ruscă este în acord cu recomandările IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) prezentate în analiza Status Survey și în Planul de Acțiuni pentru Conservarea Zimbrului European.
Această nevoie a reieșit și din atelierul de lucru organizat în 2004 de Fundația pentru Erbivore Mari despre Conservarea zimbrului în Carpați. De asemenea, este în acord cu reglementările europene vizând rețeaua Natura 2000 pentru recunoașterea zimbrului ca specie prioritară în siturile Natura 2000.
GALERIE FOTO DIN ZONELE DE PROIECT









CARPATII MERIDIONALI, INIMA SALBATICA A EUROPEI
În Carpații Meridionali, pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod aresiv, iar fiecare moment de sălbaticie să poată fi experimentat de către orice vizitator.
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole despre zimbrii

Dieta zimbrilor liberi
Modul de hrănire al celui mai mare mamifer terestu din Europa influențează atât celelalte specii de animale cât și plantele și oamenii. Ei au fost supranumiți arhitecți peisagiști și pompieri naturali pentru că îndeplinesc funcții esențiale pentru protejarea și creșterea biodiversității dintr-un areal vast de păduri și pajiști. Împreună putem

Zimbrul părăsește lista speciilor vulnerabile
Zimbrii nu mai sunt considerați o specie vulnerabilă datorită muncii de conservare care are loc constat în Europa, România fiind printre puținele țări cu zimbri în libertate. Rezultatul conservării pe termen lung a speciei zimbru (Bison bonasus) este creșterea populației de la aproximativ 1.800 în 2003 la peste 6.200 în

Acces la educatie online pentru scolarii din Magura Zimbrilor, Armenis
Nouă laptopuri donate de organizația Rewilding Europe din Olanda, vor ajuta copii de la Școala Gimnazială Armeniș, să poată participa la lecții online. Au lucrat împreună Asociația Rangerilor din România, WWF România și un grup de voluntari IT (Unity Solutions, Luconsult și Tigros Mark Tech) care au instalat programele necesare