ZIMBRUL

REVENIREA ZIMBRILOR SALBATICI IN CARPATII MERIDIONALI

Zimbrul (Bison bonasus) e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.

5.000+

zimbri sălbatici în Europa

zimbri sălbatici în România

zone de reintroducere în România

În Româniam zimbri sălbatici se află în Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Țarcu și Poiana Ruscă și Munții Făuraș.

Prezența zimbrilor în Munții Țarcu și Poiana Ruscă, reintroduși prin proiectul implementat de Rewilding Europe și WWF România cu sprijinul comunităților locale și cofinanțat de Uniuniea Europeană prin programul LIFE, va contribui la accelerarea proceselor naturale ecologice și va favoriza atât creșterea biodiversității, cât si dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Ecoturismul este una dintre variantele firești de dezvoltare a unei zone cu astfel de caracteristici de sălbăticie.

În Carpații Meridionali și mai exact în Banatul Montan, pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod aresiv, iar fiecare moment de sălbaticie să poată fi experimentat de către orice vizitator.

SITUATIA ZIMBRILOR
Conform Cărții Europene a pedigreeului (European Pedigree Book) pe 31 decembrie 2017, populația europeană de bison bonasus (bizonul europan sau zimbrul) este de 7180; dintre care în sălbăticie 5037, semi-sălbăticie 399, iar în captivitate 1745.

DE CE SUNT IMPORTANTI PENTRU NATURA SI OAMENI

Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resălbăticire”, alimentația sa având un impact real asupra vegetației.

El consumă iarbă dar și mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel ochiuri de pădure și un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajiștilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul și noroiul, iar în felul acesta ajută la menținerea unei diversități biologice ridicate.

Sunt o sursă importantă de hrană pentru carnivore precum ursul, lupul și râsul.

Ploaie în Poiana Zimbrilor ©Dan Dinu

CUM S-A DECIS REINTRODUCEREA ZIMBRILOR?

Zimbri pe timp de iarnă ©Florin Halastauan/WWF-România

Reintroducerea zimbrului în situl Natura 2000 Munții Țarcu și în Munții Poiana Ruscă este în acord cu recomandările IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) prezentate în analiza Status Survey și în Planul de Acțiuni pentru Conservarea Zimbrului European.

Această nevoie a reieșit și din atelierul de lucru organizat în 2004 de Fundația pentru Erbivore Mari despre Conservarea zimbrului în Carpați. De asemenea, este în acord cu reglementările europene vizând rețeaua Natura 2000 pentru recunoașterea zimbrului ca specie prioritară în siturile Natura 2000.

GALERIE FOTO DIN ZONELE DE PROIECT

CARPATII MERIDIONALI, INIMA SALBATICA A EUROPEI

În Carpații Meridionali, pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod aresiv, iar fiecare moment de sălbaticie să poată fi experimentat de către orice vizitator.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre zimbrii

201906_wwf_bisonr_arm_bogdanc_d4s_2056

Crește numărul zimbrilor din Muntii Tarcu