ZIMBRUL

REVENIREA ZIMBRILOR SĂLBATICI ÎN CARPAȚII DE SUD-VEST

Zimbrul (Bison bonasus) este o creatură impresionantă, fiind cel mai mare mamifer terestru din Europa. Masculii cântăresc până la 1.000 de kilograme și au o înălțime de peste 1,8 metri. În ciuda aspectului lor formidabil, sunt niște giganți blânzi, cunoscuți pentru comportamentul lor pașnic și pentru relația simbiotică cu ecosistemele forestiere în care trăiesc, unde contribuie la regenerarea vegetației și unde creează habitate pentru numeroase alte specii.

Cândva o prezență comună în întreaga Europă, vânătoarea excesivă și pierderea habitatului au dus la dispariția lui din sălbăticie, la finalul secolului al XIX-lea. Au supraviețuit, în captivitate, doar câteva exemplare, însă, datorită eforturilor concentrate de conservare și a programelor de reproducere, populația de zimbri a început să crească încet, dar constant.

6.800+

zimbri în Europa

190+

zimbri sălbatici în Munții Țarcu

3

zone de reintroducere în România

În România, inițiative dedicate, conduse de WWF (Fondul Mondial pentru Natură) și Rewilding Europe, cu sprijinul comunităților locale și cofinanțate de Uniuniea Europeană prin programul LIFE, au reușit să reintroducă cu succes aceste animale emblematice în habitatul lor natural.

Unde? În Situl Natura 2000 Munții Țarcu, în Carpații de Sud-Vest.

De ce aici? Pentru că acest areal le oferă zimbrilor habitate continue și mozaicate, datorită conectivității sitului cu Parcul Național Domogled – Valea Cernei și cu Parcul Național Retezat. Specia beneficiază, astfel, de un teritoriu extins (peste 150.000 hectare) și de condiții optime pentru recolonizarea Carpaților. Ca dovadă, în toamna anului 2023, o turmă a fost semnalată și în Parcul Național Domogled – Valea Cernei, unde au migrat în mod natural.

Cele 3 zone de reintroducere din România sunt în Parcul Natural Vânători-Neamț, Munții Țarcu și Munții Făgăraș.

Pentru a asigura supraviețuirea zimbrilor și a realiza o populație viabilă
trebuie să investim în natură.

Numărul actual de zimbri prezenți în sălbăticie este de peste 190 de indivizi, o cifră încă insuficientă pentru a garanta viabilitatea populației pe termen lung. Diferiți factori, cum ar fi presiunea antropică ridicată, bolile și diversitatea genetică scăzută, pot influența succesul reintroducerii.
SITUATIA ZIMBRILOR
Zimbrii au ieșit din categoria speciilor vulnerabile, dar sunt încă periclitați și populațiile din sălbăticie sunt încă în mare nevoie de conservare, conform IUCN. Numărul zimbrilor (𝘉𝘪𝘴𝘰𝘯 𝘣𝘰𝘯𝘢𝘴𝘶𝘴) a crescut de la 1 800 de exemplare în 2003, la peste 6 800 de indivizi în 2024.
Află mai multe

DE CE SUNT IMPORTANȚI PENTRU NATURĂ ȘI OAMENI

Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resălbăticire”, alimentația sa având un impact real asupra vegetației.

El consumă iarbă, dar și mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel ochiuri de pădure și un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajiștilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul și noroiul, iar în felul acesta ajută la menținerea unei diversități biologice ridicate.

Sunt o sursă importantă de hrană pentru carnivorele mari. 

CUM S-A DECIS REINTRODUCEREA ZIMBRILOR?

Măgura Zimbrilor ©Adrian Grancea / WWF-România

Reintroducerea zimbrului în situl Natura 2000 Munții Țarcu este în acord cu recomandările IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) prezentate în analiza Status Survey și în Planul de Acțiuni pentru Conservarea Zimbrului European.

Această nevoie a reieșit și din atelierul de lucru organizat în 2004 de Fundația pentru Erbivore Mari despre Conservarea zimbrului în Carpați. De asemenea, este în acord cu reglementările europene vizând rețeaua Natura 2000 pentru recunoașterea zimbrului ca specie prioritară în siturile Natura 2000.

GALERIE FOTO DIN ZONELE DE PROIECT

CARPAȚII DE SUD-VEST, INIMA SĂLBATICĂ A EUROPEI

Cea mai mare zonă de sălbăticie din Europa se află în Carpații de Sud-Vest din România. Aici, natura evoluează așa cum a făcut-o de milenii. Cu peisaje și animale dispărute de mult timp din alte părți ale lumii, această zonă are cele mai întinse păduri virgine din Europa, munți sălbatici, un mozaic de peisaje deschise și cultivate și unele dintre cele mai mari populații de urși, lupi și râși de pe continent. Aici a fost creată o rețea ecologică funcțională de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice.

Zona este o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod agresiv, iar fiecare moment în sălbaticie să poată fi savurat de către orice vizitator, cu respect și recunoștință. Inestimabila valoare naturală a Carpaților de Sud-Vest trebuie să rămână intactă, în beneficiul comunităților locale și al generațiilor viitoare.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre zimbri

Drumul spre Măgura Zimbrilor

Zimbrul – creatură fascinantă, desprinsă parcă din basme. E greu de crezut că, după ce timp de 250 de ani nu au mai existat în țara noastră, giganții cei blânzi trăiesc, în libertate, în Munții Țarcu.

Citește mai multe

Reintroducerea zimbrilor în Munții Țarcu. Numărul de exemplare și recolonizarea Carpaților Meridionali

Reintroducerea zimbrilor în România reprezintă o oportunitate deosebită pentru repopularea unei specii care, în trecutul său, acoperea întregul continent european. Și mai important, eforturile de reintroducere pot asista la recuperarea rolurilor vitale ale megafaunei dispărute, cum ar fi menținerea pajiștilor deschise și îmbunătățirea ciclului nutrienților din ecosisteme.

Citește mai multe
Scroll to Top