Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

ZIMBRUL

REVENIREA ZIMBRILOR SALBATICI IN CARPATII MERIDIONALI

Zimbrul (Bison bonasus) e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.

6.000+

zimbri sălbatici în Europa

140+

zimbri sălbatici în România

3

zone de reintroducere în România

În România zimbri sălbatici se află în Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Țarcu și Munții Făuraș.

Prezența zimbrilor în Munții Țarcu, reintroduși prin proiectul implementat de Rewilding Europe și WWF România cu sprijinul comunităților locale și cofinanțat de Uniuniea Europeană prin programul LIFE, va contribui la accelerarea proceselor naturale ecologice și va favoriza atât creșterea biodiversității, cât si dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Ecoturismul este una dintre variantele firești de dezvoltare a unei zone cu astfel de caracteristici de sălbăticie.

În Carpații Meridionali și mai exact în Banatul Montan, pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod aresiv, iar fiecare moment de sălbaticie să poată fi experimentat de către orice vizitator.

Pentru a asigura supravietuirea zimbrilor, și realiza o populatie viabilă
trebuie să investim în natură.

Acum sunt peste 65 de zimbri liberi, 20 de pui născuți în sălbăticie și semne clare că natura este influențată pozitiv de revenirea legendelor vii în Măgura Zimbrilor, Armeniș.
SITUATIA ZIMBRILOR
Zimbrii au ieșit din categoria speciilor vulnerabile, dar sunt încă periclitați și populațiile din sălbăticie sunt încă în mare nevoie de conservare, conform IUCN. Numărul zimbrilor (Bison bonasus) a crescut de la 1800 din 2003, la 6200 în 2019.
Află mai multe

DE CE SUNT IMPORTANTI PENTRU NATURA SI OAMENI

Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resălbăticire”, alimentația sa având un impact real asupra vegetației.

El consumă iarbă dar și mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel ochiuri de pădure și un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajiștilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul și noroiul, iar în felul acesta ajută la menținerea unei diversități biologice ridicate.

Sunt o sursă importantă de hrană pentru carnivore precum ursul, lupul și râsul. 

Ploaie în Poiana Zimbrilor ©Dan Dinu
Ploaie în Poiana Zimbrilor ©Dan Dinu

CUM S-A DECIS REINTRODUCEREA ZIMBRILOR?

Zimbri pe timp de iarnă ©Florin Halastauan/WWF-România
Zimbri pe timp de iarnă ©Florin Halastauan/WWF-România

Reintroducerea zimbrului în situl Natura 2000 Munții Țarcu și în Munții Poiana Ruscă este în acord cu recomandările IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) prezentate în analiza Status Survey și în Planul de Acțiuni pentru Conservarea Zimbrului European.

Această nevoie a reieșit și din atelierul de lucru organizat în 2004 de Fundația pentru Erbivore Mari despre Conservarea zimbrului în Carpați. De asemenea, este în acord cu reglementările europene vizând rețeaua Natura 2000 pentru recunoașterea zimbrului ca specie prioritară în siturile Natura 2000.

GALERIE FOTO DIN ZONELE DE PROIECT

CARPATII MERIDIONALI, INIMA SALBATICA A EUROPEI

În Carpații Meridionali, pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod agresiv, iar fiecare moment în sălbaticie să poată fi savurat de către orice vizitator cu respect și recunoștință.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre zimbrii

Premieră Europeană! 7 masculi de zimbru au sosit în Banat

Prima relocare de acest fel din Europa, doar cu masculi de zimbru, a avut loc pe 30 mai în locul cunoscut precum Măgura Zimbrilor, din Banatul Montan. Cele 7 exemplare au sosit din Germania prin proiectul LIFE RE-Bisonși vor contribui la diversitatea genetică a populație de zimbri din libertate.
Transportul a fost îndelung pregătit de către WWF România, Rewilding Europe și rezervațiile din Germania de unde provin zimbrii: Donaumoos, Bad Berleburg, Neumünster, Bielefeld. Decizia relocării exemplarelor a fost luată în urma unui process de selecție complex și a consultărilor cu grupul de specialiști IUCN (IUCN SSC Bison Specialist Group) în etologia și conservarea speciei.

Citește mai multe

Explorează natura alături de ghizi profesioniști în Măgura Zimbrilor

WeWilder, o inițiativă a WWF România alături de localnicii din Armeniș, a pregătit experiențe imersive în natură, în Măgura Zimbrilor, pentru cei care vor să scape de agitația orașului. Experiențele conduse de ghizi profesioniști te poartă pe plaiuri de munte pe urmele animalelor sălbatice, cu varianta de a dormi sub cerul liber. Pentru cei în căutarea unei șederi mai confortabile, tocmai s-a deschis MuMA Hut, o căbănuță cu o priveliște uimitoare, aflată în liniștea din mijlocul unei livezi

Citește mai multe
Scroll to Top