Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

ZIMBRUL

REVENIREA ZIMBRILOR SALBATICI IN CARPATII MERIDIONALI

Zimbrul (Bison bonasus) e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioară era prezent pe tot continentul, cu excepţia unor zone din Spania, Italia şi nordul Scandinaviei. România e una dintre cele 9 țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.

5.000+

zimbri sălbatici în Europa

100+

zimbri sălbatici în România

4

zone de reintroducere în România

În România zimbri sălbatici se află în Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Țarcu, Poiana Ruscă și Munții Făuraș.

Prezența zimbrilor în Munții Țarcu și Poiana Ruscă, reintroduși prin proiectul implementat de Rewilding Europe și WWF România cu sprijinul comunităților locale și cofinanțat de Uniuniea Europeană prin programul LIFE, va contribui la accelerarea proceselor naturale ecologice și va favoriza atât creșterea biodiversității, cât si dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Ecoturismul este una dintre variantele firești de dezvoltare a unei zone cu astfel de caracteristici de sălbăticie.

În Carpații Meridionali și mai exact în Banatul Montan, pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod aresiv, iar fiecare moment de sălbaticie să poată fi experimentat de către orice vizitator.

Pentru a asigura supravietuirea zimbrilor, și realiza o populatie viabilă
trebuie să investim în natură.

Acum sunt peste 65 de zimbri liberi, 20 de pui născuți în sălbăticie și semne clare că natura este influențată pozitiv de revenirea legendelor vii în Măgura Zimbrilor, Armeniș.
SITUATIA ZIMBRILOR
Zimbrii au ieșit din categoria speciilor vulnerabile, dar sunt încă periclitați și populațiile din sălbăticie sunt încă în mare nevoie de conservare, conform IUCN. Numărul zimbrilor (Bison bonasus) a crescut de la 1800 din 2003, la 6200 în 2019.
Află mai multe

DE CE SUNT IMPORTANTI PENTRU NATURA SI OAMENI

Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resălbăticire”, alimentația sa având un impact real asupra vegetației.

El consumă iarbă dar și mărăcini, puieți și arbuști, formând astfel ochiuri de pădure și un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajiștilor, bătătorindu-le, răscolind nisipul și noroiul, iar în felul acesta ajută la menținerea unei diversități biologice ridicate.

Sunt o sursă importantă de hrană pentru carnivore precum ursul, lupul și râsul. 

Ploaie în Poiana Zimbrilor ©Dan Dinu
Ploaie în Poiana Zimbrilor ©Dan Dinu

CUM S-A DECIS REINTRODUCEREA ZIMBRILOR?

Zimbri pe timp de iarnă ©Florin Halastauan/WWF-România
Zimbri pe timp de iarnă ©Florin Halastauan/WWF-România

Reintroducerea zimbrului în situl Natura 2000 Munții Țarcu și în Munții Poiana Ruscă este în acord cu recomandările IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) prezentate în analiza Status Survey și în Planul de Acțiuni pentru Conservarea Zimbrului European.

Această nevoie a reieșit și din atelierul de lucru organizat în 2004 de Fundația pentru Erbivore Mari despre Conservarea zimbrului în Carpați. De asemenea, este în acord cu reglementările europene vizând rețeaua Natura 2000 pentru recunoașterea zimbrului ca specie prioritară în siturile Natura 2000.

GALERIE FOTO DIN ZONELE DE PROIECT

CARPATII MERIDIONALI, INIMA SALBATICA A EUROPEI

În Carpații Meridionali, pe lângă activitățile de menținere și extindere a zonelor de sălbăticie, se va pune accent pe o creștere a efectivelor speciilor de animale sălbatice existente. Această zonă trebuie să devină o adevărată inimă sălbatică a continentului, unde influenţa umană nu ar trebui să fie prezentă în mod agresiv, iar fiecare moment în sălbaticie să poată fi savurat de către orice vizitator cu respect și recunoștință.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre zimbrii

zimbrii liberi in iarna 2016-2017. copyright dan dinu

Dieta zimbrilor liberi

Modul de hrănire al celui mai mare mamifer terestu din Europa influențează atât celelalte specii de animale cât și plantele și oamenii. Ei au fost supranumiți arhitecți peisagiști și pompieri naturali pentru că îndeplinesc funcții esențiale pentru protejarea și creșterea biodiversității dintr-un areal vast de păduri și pajiști. Împreună putem

Citește mai multe
Grup de zimbri ©Staffan Widstrand

Zimbrul părăsește lista speciilor vulnerabile

Zimbrii nu mai sunt considerați o specie vulnerabilă datorită muncii de conservare care are loc constat în Europa, România fiind printre puținele țări cu zimbri în libertate. Rezultatul conservării pe termen lung a speciei zimbru (Bison bonasus) este creșterea populației de la aproximativ 1.800 în 2003 la peste 6.200 în

Citește mai multe
Scroll to Top