Producție responsabilă

Pe măsură ce tot mai multe produse pe bază de lemn vor fi folosite în viitor, presiunea asupra pădurilor și a oamenilor care depind de ele va continua să crească. WWF luptă pentru transformarea sectorului forestier și trecerea către producția și consumul responsabil de lemn.

Ce face WWF pentru a susține producția și consumul responsabil de lemn:

Susținem certificarea FSC a pădurilor (Forest Stewardship Council) pentru a asigura o producție responsabilă. O pădure certificată de FSC este una gospodărită responsabil, cu un sistem eficient de combatere a tăierilor ilegale și o politică anticorupție. Aici se contribuie efectiv, printr-un proces participativ și transparent, la identificarea, conservarea și îmbunătățirea valorilor sociale, culturale și de mediu pe care le reprezintă și le adăpostește pădurea.

Este un instrument prin care proprietarii și administratorii de păduri pot să demonstreze că își gestionează pădurile în mod responsabil, având astfel acces la o piață de desfacere superioară, iar prin etichetarea produselor din lemn provenite din aceste păduri, clientul final poate face o alegere rațională, asigurându-se că nu contribuie la degradarea ecosistemelor forestiere și a comunităților locale care depind de acestea.

În România există peste 2,8 milioane hectare de pădure certificată, reprezentând  aproximativ 43% din fondul forestier național. Ne dorim ca toate pădurile din România să fie certificate FSC.

Susținem plățile compensatorii pentru proprietarii de păduri. Mai mult de jumătate dintre pădurile României sunt astăzi private, iar eforturile de conservare a acestora sunt suportate doar de către proprietari. Credem că acest lucru nu este corect si susținem reglementarea unui sistem de plăți compensatorii.

În acest sens, dezvoltăm metode de cuantificare a eforturilor de conservare depuse de proprietari, ca urmare a restricțiilor impuse și a costurilor de management, care trebuie să fie compensate. De asemenea, susținem alocarea echitabilă a fondurilor europene pentru conservarea și gospodărirea pădurilor cu rol de protecție.

Susținem dezvoltarea comunităților locale prin prelucrarea superioară și locală a lemnului provenit din păduri gospodărite responsabil. Pentru a reduce presiunea asupra pădurilor, stimulăm realizarea unor produse din lemn cu valoare adăugată.

Scopul este să folosim cât mai puțină materie primă și să obținem cât mai mult profit. De aceea încurajăm antreprenorii locali și meșteșugarii, precum și consumul din lemn „made in Romania”.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

Primul workshop pentru #ZeroPlastic în pădurile de lângă Brașov

Ne dorim să avem păduri curate, fără plastic în ele, cu turiști care înțeleg importanța respectării naturii. Vrem să creăm o conștiință de protejare a mediului și un mecanism funcțional care să implice prevenție (educarea localnicilor și a turiștilor), ecologizare, monitorizare și, acolo unde este cazul, sancționarea celor care continuă