Resurse Educaţionale

Inițiativele și instrumentele educative dezvoltate de echipa de Educaţie a WWF-România au răspuns și răspund nevoilor profesorilor și tinerilor de la clasa pregătitoare până la învățământ universitar și au o mare acoperire geografică. Scopul nostru este ca prin intermediul educației să contribuim la crearea unor noi generații de tineri care iubesc, înțeleg și doresc să contribuie la protecția naturii. Contribuția fiecăruia dintre noi este valoroasă, iar rezultatele sunt mai vizibile cu cât luăm mai mulți parte la acțiune. 

De aceea, dragi profesori, elevi și studenţi vă oferim o serie de resurse educaționale – informaţii şi metode de lucru – care ne vor ajuta să ne costruim și să ne trăim viața în armonie cu natura.

Manuale și materiale educative

Tineri activi pentru Parcul Național
Cheile Nerei-Beușnița

Ghidul „Tineri activi pentru Parcul Naţional Cheile Nerei-Beușniţa” este despre copii și tineri și legătura lor cu natura din acest parc naţional. Ghidul își propune să intensifice această legătură cu sprijinul informaţiilor și imaginilor captivante, aduse la viaţă prin activităţi interactive care îi implică atât mental cât și emoţional. Deopotrivă ghidul li se adresează elevilor și adulţilor (profesori, formatori, lucrători de tineret, rangeri, lideri de club etc.) care lucrează cu tineri și copii.

Copiii și Natura 2000. Colecție de jocuri în natură

Natura 2000 (limba română) vine în ajutorul acelor pedagogi care doresc să desfăşoare activităţi cu copiii şi în afara sălilor de clasă, dar nu ştiu care e cea mai bună abordare, cum să trezească interesul elevilor pentru o mai bună cunoaştere a naturii înconjurătoare sau cu ce jocuri să diversifice lecţiile. Manualul este publicat de către Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” în cadrul proiectului Pentru Natură şi comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt, proiect coordonat de WWF-România.

European Schools for a Living Planet

Manualul European Schools for a Living Planet (limba engleză) conţine o serie de informaţii despre ce înseamnă cetăţenia activă, despre amprenta ecologică şi Dunăre. Pentru că încurajăm activităţile dedicate mediului, manualul conţine şi o serie de informaţii despre Managementul proiectelor şi despre comunicarea cu presa. Pentru inspiraţie, puteţi descărca şi broşura cu proiectele ESFALP 6 realizate de profesori din 33 de şcoli din 11 ţări în anul şcolar 2013-2014. Materialele sunt realizate sub coordonarea WWF în cadrul proiectului European Schools for a Living Planet.

Școli Verzi - Ghid pentru Proiecte Verzi de impact

Ghidul Școli Verzi (limba română) susţine profesorii pentru a aduce în școli o formulă educațională pentru generațiile schimbării. Scopul Platformei Școli Verzi este de a susține școlile și profesorii în dezvoltarea și introducerea unui curs opțional de mediu, cursul Eco-educație pentru Școli verzi, ținând cont de principiile dezvoltării durabile și ale protecției mediului promovate printr-un program de formare și suport pentru profesori.

Exploratori ai sălbăticiei. Clasele IX - XII

Manualul Exploratori ai sălbăticiei Clasele IX - XII (limba română) reprezintă un instrument de sprijin destinat profesorilor şi elevilor, dar şi reprezentanţilor parcurilor naturale şi naţionale şi tuturor celor care doresc să se implice. Ghidul este structurat în trei părţi: 1. Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni 2. Exploratori ai naturii sălbatice în Carpaţii din Sud-Vestul României 3. Cluburile „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice”.

Exploratori ai Deltei. Clasele V - XII

Manualul Exploratori ai Deltei Clasele V - XII (limba română) reprezintă un instrument de sprijin destinat profesorilor şi elevilor şi a fost dezvoltat în cadrul proiectului “Conservarea sustenabilă a sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerţului ilegal cu produse din sturion”. Ghidul este structurat în trei părţi: 1. Coridorul Verde al Dunării Inferioare și Delta Dunării 2. Sturionii din Dunăre 3. Cluburile "Tineri activi pentru protejarea Dunării și a Sturionilor din Dunăre"

Exploratori ai sălbăticiei. Ghid pentru profesori și elevi

Exploratori ai sălbăticiei. Ghid pentru profesori și elevi (limba română) reprezintă un instrument de sprijin în educaţie, destinat profesorilor, dar și reprezentanţilor parcurilor naturale și naţionale și ai siturilor Natura 2000 din regiune care iubesc natura și doresc să se implice în dezvoltarea de competenţe noi în rândul tinerilor, prin activităţi de educaţie non-formală și interactivă.

How to become a climate hero

Ghidul How to become a climate hero (limba engleză) este despre tine și despre acțiunea contra schimbărilor climatice. Scopul ghidului este de a te instrui și inspira să faci o schimbare în viața ta și a altora în beneficiul planetei. În timp ce te afunzi în lectură, vei primi inspirație directă de la cei care au trăit deja această experiență: povești și acțiuni aduse sub formă de filme scurte create chiar de tinerii eroi ai climei.

Ghidul pentru explorarea conectivității în regiunea noastră, Maramureș

"Ghidul pentru explorarea conectivității în regiunea noastră, Maramureș" te invită să explorezi natura fascinantă din zona ta, să cunoști speciile cheie - ursul, lupul și râsul - și să înțelegi importanța conectivității ecologice. Indiferent dacă ești elev sau profesor, ghidul va fi partenerul tău în această explorare. Sperăm că în timpul acestei călătorii vei găsi nu numai conuri și fructe de pădure, ci și idei și instrumente care te vor ajuta să acționezi pentru a proteja natura.

Coșul de Picnic. Educație pentru hrană sustenabilă

„Coşul de Picnic” (limba română) este un instrument care sprijină schimbarea obiceiurilor alimentare ale copiilor. Acesta se bazează pe experiența bogată a WWF legată de dietele sustenabile. Proiectul contribuie la scopul WWF de a înjumătăți, la nivel mondial, impactul sistemului alimentar asupra mediului. Proiectul li se adresează copiilor cu vârste între 5 și 12 ani. Acești vor realiza trecerea la un pachețel mai sănătos prin joc și explorare, împreună cu colegii.

Cartea Mării Negre

Cartea Mării Negre (limba română) este un pachet educativ dedicat profesorilor claselor primare și gimnaziale care conţine o serie de metode de lucru menite să sprijine procesul educativ necesar formării unei noi generații de tineri responsabili față de Marea Neagră. Puteţi descărca manualul profesorului, harta Mării Negre, planşa cu specii şi cărţi de joc pentru identificarea speciilor care trăiesc în Marea Neagră. Setul este realizat sub coordonarea WWF-România în cadrul proiectului Every Drop Matters.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole publicate de WWF România

Drumul spre Măgura Zimbrilor

Zimbrul – creatură fascinantă, desprinsă parcă din basme. E greu de crezut că, după ce timp de 250 de ani nu au mai existat în țara noastră, giganții cei blânzi trăiesc, în libertate, în Munții Țarcu.

Citește mai multe
Scroll to Top