Resurse Educaţionale
Inițiativele și instrumentele educative dezvoltate de echipa de Educaţie a WWF-România au răspuns și răspund nevoilor profesorilor și tinerilor de la clasa pregătitoare până la învățământ universitar și au o mare acoperire geografică. Scopul nostru este ca prin intermediul educației să contribuim la crearea unor noi generații de tineri care iubesc, înțeleg și doresc să contribuie la protecția naturii. Contribuția fiecăruia dintre noi este valoroasă, iar rezultatele sunt mai vizibile cu cât luăm mai mulți parte la acțiune.
De aceea, dragi profesori, elevi și studenţi vă oferim o serie de resurse educaționale – informaţii şi metode de lucru – care ne vor ajuta să ne costruim și să ne trăim viața în armonie cu natura.
Manuale și materiale educative
Tineri activi pentru Parcul Național
Cheile Nerei-Beușnița
Ghidul „Tineri activi pentru Parcul Naţional Cheile Nerei-Beușniţa” este despre copii și tineri și legătura lor cu natura din acest parc naţional. Ghidul își propune să intensifice această legătură cu sprijinul informaţiilor și imaginilor captivante, aduse la viaţă prin activităţi interactive care îi implică atât mental cât și emoţional. Deopotrivă ghidul li se adresează elevilor și adulţilor (profesori, formatori, lucrători de tineret, rangeri, lideri de club etc.) care lucrează cu tineri și copii.
ECO-ART pentru Zero Plastic
Ghidul tău altfel pentru implicare civică
Eco-art pentru Zero Plastic” este un ghid captivant și interactiv pentru toate vârstele, creat cu contribuția elevilor, pentru a înțelege mai bine impactul plasticului asupra mediului și a biodiversității și pentru a găsi modalități creative de a reduce și de a lupta împotriva poluării cu plastic. Haideți să descoperim împreună colecția de lucrări artistice create de elevi, centrate pe tema plasticului și a protejării mediului înconjurător, lucrări prin care ei au reușit să sublinieze gravitatea poluării cu plastic, dar și să definească soluții care pot fi implementate în definitiv de fiecare dintre noi.
European Schools for a Living Planet
Manualul European Schools for a Living Planet (limba engleză) conţine o serie de informaţii despre ce înseamnă cetăţenia activă, despre amprenta ecologică şi Dunăre. Pentru că încurajăm activităţile dedicate mediului, manualul conţine şi o serie de informaţii despre Managementul proiectelor şi despre comunicarea cu presa. Pentru inspiraţie, puteţi descărca şi broşura cu proiectele ESFALP 6 realizate de profesori din 33 de şcoli din 11 ţări în anul şcolar 2013-2014. Materialele sunt realizate sub coordonarea WWF în cadrul proiectului European Schools for a Living Planet.
Școli Verzi - Ghid pentru Proiecte Verzi de impact
Ghidul Școli Verzi (limba română) susţine profesorii pentru a aduce în școli o formulă educațională pentru generațiile schimbării. Scopul Platformei Școli Verzi este de a susține școlile și profesorii în dezvoltarea și introducerea unui curs opțional de mediu, cursul Eco-educație pentru Școli verzi, ținând cont de principiile dezvoltării durabile și ale protecției mediului promovate printr-un program de formare și suport pentru profesori.
Exploratori ai sălbăticiei. Clasele IX - XII
Manualul Exploratori ai sălbăticiei Clasele IX - XII (limba română) reprezintă un instrument de sprijin destinat profesorilor şi elevilor, dar şi reprezentanţilor parcurilor naturale şi naţionale şi tuturor celor care doresc să se implice. Ghidul este structurat în trei părţi: 1. Sălbăticia din Carpaţi, bogăţie pentru oameni 2. Exploratori ai naturii sălbatice în Carpaţii din Sud-Vestul României 3. Cluburile „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice”.
Exploratori ai Deltei. Clasele V - XII
Manualul Exploratori ai Deltei Clasele V - XII (limba română) reprezintă un instrument de sprijin destinat profesorilor şi elevilor şi a fost dezvoltat în cadrul proiectului “Conservarea sustenabilă a sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerţului ilegal cu produse din sturion”. Ghidul este structurat în trei părţi: 1. Coridorul Verde al Dunării Inferioare și Delta Dunării 2. Sturionii din Dunăre 3. Cluburile "Tineri activi pentru protejarea Dunării și a Sturionilor din Dunăre"
Exploratori ai sălbăticiei. Ghid pentru profesori și elevi
Exploratori ai sălbăticiei. Ghid pentru profesori și elevi (limba română) reprezintă un instrument de sprijin în educaţie, destinat profesorilor, dar și reprezentanţilor parcurilor naturale și naţionale și ai siturilor Natura 2000 din regiune care iubesc natura și doresc să se implice în dezvoltarea de competenţe noi în rândul tinerilor, prin activităţi de educaţie non-formală și interactivă.
How to become a climate hero
Ghidul How to become a climate hero (limba engleză) este despre tine și despre acțiunea contra schimbărilor climatice. Scopul ghidului este de a te instrui și inspira să faci o schimbare în viața ta și a altora în beneficiul planetei. În timp ce te afunzi în lectură, vei primi inspirație directă de la cei care au trăit deja această experiență: povești și acțiuni aduse sub formă de filme scurte create chiar de tinerii eroi ai climei.
Ghidul pentru explorarea conectivității în regiunea noastră, Maramureș
"Ghidul pentru explorarea conectivității în regiunea noastră, Maramureș" te invită să explorezi natura fascinantă din zona ta, să cunoști speciile cheie - ursul, lupul și râsul - și să înțelegi importanța conectivității ecologice. Indiferent dacă ești elev sau profesor, ghidul va fi partenerul tău în această explorare. Sperăm că în timpul acestei călătorii vei găsi nu numai conuri și fructe de pădure, ci și idei și instrumente care te vor ajuta să acționezi pentru a proteja natura.
Coșul de Picnic. Educație pentru hrană sustenabilă
„Coşul de Picnic” (limba română) este un instrument care sprijină schimbarea obiceiurilor alimentare ale copiilor. Acesta se bazează pe experiența bogată a WWF legată de dietele sustenabile. Proiectul contribuie la scopul WWF de a înjumătăți, la nivel mondial, impactul sistemului alimentar asupra mediului. Proiectul li se adresează copiilor cu vârste între 5 și 12 ani. Acești vor realiza trecerea la un pachețel mai sănătos prin joc și explorare, împreună cu colegii.
Cartea Mării Negre
Cartea Mării Negre (limba română) este un pachet educativ dedicat profesorilor claselor primare și gimnaziale care conţine o serie de metode de lucru menite să sprijine procesul educativ necesar formării unei noi generații de tineri responsabili față de Marea Neagră. Puteţi descărca manualul profesorului, harta Mării Negre, planşa cu specii şi cărţi de joc pentru identificarea speciilor care trăiesc în Marea Neagră. Setul este realizat sub coordonarea WWF-România în cadrul proiectului Every Drop Matters.
Copiii și Natura 2000. Colecție de jocuri în natură
Natura 2000 (limba română) vine în ajutorul acelor pedagogi care doresc să desfăşoare activităţi cu copiii şi în afara sălilor de clasă, dar nu ştiu care e cea mai bună abordare, cum să trezească interesul elevilor pentru o mai bună cunoaştere a naturii înconjurătoare sau cu ce jocuri să diversifice lecţiile. Manualul este publicat de către Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” în cadrul proiectului Pentru Natură şi comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt, proiect coordonat de WWF-România.
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole publicate de WWF România
Apel pentru propuneri de proiecte care promovează acțiunile climatice în municipalitățile Bistrița și Brașov
WWF România anunță lansarea a două apeluri de proiecte, oferind sprijin financiar proiectelor care promovează acțiunile climatice în orașele Bistrița și Brașov. Acest sprijin financiar va fi acordat pentru propunerile/propunerea de proiect care obțin/e cel mai bun punctaj în cadrul procesului de evaluare și selecție sub forma a câte un grant în
Anunţ de achiziţie în proiectul “Îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi ariile naturale de interes comunitar şi naţional suprapuse prin revizuirea planului de management integrat”
Nr. înreg. 13 PDD/03.12.2024 ANUNȚ Achiziția de Servicii de consultanță privind procedura SEA de avizare a planului de management Asociația WWF ROMÂNIA, cu sediul în București, B-dul Tudor Vladimirescu, Nr. 29, pentru biroul Reșița, strada Furnalelor, nr. 12, județ Caraș Severin, partener în cadrul proiectului: „Îmbunătățirea stării de conservare a
Programe de alimentație publică din surse locale și ecologice
WWF-România invită funcționarii publici din județele Brașov, Mureș și Sibiu să participe la cursul despre achiziții publice verzi de alimente WWF-România invită funcționarii publici care planifică și derulează achiziții publice de alimente pentru programe precum „Cornul și laptele”, „Masă sănătoasă”, pentru cantine și spitale, pentru protocoale sau evenimente, să participe