SCHIMBĂRI CLIMATICE

Propunem soluții care să adapteze planurile de management al pădurilor la schimbările climatice.

În 2019, aproximativ 1,7mn mc de păduri (adică suprafața a 7.000 de terenuri de fotbal) au fost doborâți de fenomene naturale extreme în România. Este vorba despre incendii naturale, doborâturi de vânt, uscarea arborilor, rupturi de zăpadă sau atacuri ale unor insecte. Acestea au efecte devastatoare pentru că gospodărirea pădurilor nu este adaptată schimbărilor climatice.

Astfel de fenomene extreme sunt din ce în ce mai prezente și, de aceea, se impune luarea unor măsuri de prevenție. Tipul natural fundamental de pădure este cel mai stabil și rezistent. În cadrul acestuia, efectele fenomenelor naturale extreme sunt mult reduse.

Ce face WWF pentru a apăra pădurile în fata schimbărilor climatice

Ne propunem să creăm sisteme de evaluare a riscurilor și de prevenție a impactului negativ generat de fenomene naturale extreme care produc perturbări. Vrem să modificăm legislația actuală și să identificăm, elaborăm și promovăm noi soluții.

Vrem ca pădurile artificiale, degradate sau aflate în stare nefavorabilă de conservare să fie conduse, prin lucrări de reconstrucție ecologică, către structuri mai apropiate de condițiile naturale. Vom face lucrări de identificare, evaluare, cercetare și promovare a soluțiilor.

Propunem consolidarea managementului siturilor Natura 2000 pentru a include adaptările la schimbări climatice și refacerea stării favorabile de conservare.

BioScreen - criterii de durabilitate pentru utilizarea biomasei ca energie regenerabilă în Europa Centrală și de Est

Brichete eco fabricate din resturi de lemn, la fabrica Plimob din Sarasau, folosite drept combustibil pentru foc. România.
EUKI logo

Prin BioScreen, WWF își propune:

• să realizeze o analiză a potențialului de producție și utilizare a biomasei în România;
  •  să inițieze dialogul public între părțile interesate, pentru a discuta riscurile utilizării sporite a biomasei din lemn;
  • să dezvolte și să promoveze criterii de durabilitate;
  • să stimuleze evaluarea planurilor naționale de climă și energie din România, Bulgaria și Ungaria, care ar trebui actualizate în conformitate cu cele mai recente date științifice privind utilizarea biomasei pentru producția de energie;
  • să dezvolte alternative pentru orașe-pilot dependente de utilizarea lemnului.

Proiectul BioScreen se desfășoară în perioada septembrie 2020- august 2022 și este implementat de birourile WWF din România, Bulgaria și Ungaria, de Agenția pentru Energie Plovdiv și de Fundația pentru Cooperare Politică Regională în Energie și Infrastructură, Ungaria (Fundația REKK), cu sprijinul Ministerului Mediului din Germania, prin programul European Climate Initiative (EUKI).

BioBalance - utilizarea sustenabilă a biomasei și atenuarea presiunii pe păduri

Prin Bio-Balance, WWF își propune:

• Crearea de centre de diseminare a cunoștințelor și schimb de experiență. Vor fi dezvoltate platforme online unde municipalități, cetățeni și firme pot împărtăși experiențele lor practice despre cum au redus utilizarea biomasei sau  consumul de energie. În acest fel, vor fi colectate  cele mai bune practici care au potențialul de a fi implementate la scară largă.
  • Demonstrarea de soluții fezabile la nivel local. În Europa Centrală și de Est nu există soluții care să reducă dependența gospodăriilor (în mare parte sărace) de lemnul de foc. De aceea, astfel de gospodării din Bulgaria, România și Ungaria vor putea aplica pentru un program al cărui buget total este de 100.000 euro pentru a demonstra soluțiile fezabile la nivel local.
  •  Să ofere ajutor pentru  municipalități. Bunele practici  și experiențe colectate vor fi selectate într-un set de instrumente ce va veni în sprijinul localităților. Acesta va fi disponibil în limba bulgară, maghiară, română, precum și în engleză.

Proiectul se desfășoară în perioada iulie 2021- iunie 2024.

Proiectul LIFE Bio-Balance este finanțat prin mecanismul LIFE Climate Management and Information Program. Acesta va continua activitățile din proiectul BioScreen, implementat cu sprijinul Ministerului Mediului din Germania, prin programul European Climate Initiative (EUKI).

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

Să utilizăm biomasa sustenabil

Tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon poate fi realizată într-un mod sustenabil WWF împreună cu Habitat for Humanity și Agenția de Energie din Plovdiv au început implementarea unui nou proiect în Bulgaria, România și Ungaria, având ca obiectiv utilizarea sustenabilă a biomasei și atenuarea presiunii pe păduri.

Citește mai multe