SCHIMBĂRI CLIMATICE

Propunem soluții care să adapteze planurile de management al pădurilor la schimbările climatice.

În 2019, aproximativ 1,7mn mc de păduri (adică suprafața a 7.000 de terenuri de fotbal) au fost doborâți de fenomene naturale extreme în România. Este vorba despre incendii naturale, doborâturi de vânt, uscarea arborilor, rupturi de zăpadă sau atacuri ale unor insecte. Acestea au efecte devastatoare pentru că gospodărirea pădurilor nu este adaptată schimbărilor climatice.

Astfel de fenomene extreme sunt din ce în ce mai prezente și, de aceea, se impune luarea unor măsuri de prevenție. Tipul natural fundamental de pădure este cel mai stabil și rezistent. În cadrul acestuia, efectele fenomenelor naturale extreme sunt mult reduse.

Ce face WWF pentru a apăra pădurile în fata schimbărilor climatice

Ne propunem să creăm sisteme de evaluare a riscurilor și de prevenție a impactului negativ generat de fenomene naturale extreme care produc perturbări. Vrem să modificăm legislația actuală și să identificăm, elaborăm și promovăm noi soluții.

Vrem ca pădurile artificiale, degradate sau aflate în stare nefavorabilă de conservare să fie conduse, prin lucrări de reconstrucție ecologică, către structuri mai apropiate de condițiile naturale. Vom face lucrări de identificare, evaluare, cercetare și promovare a soluțiilor.

Propunem consolidarea managementului siturilor Natura 2000 pentru a include adaptările la schimbări climatice și refacerea stării favorabile de conservare.

Proiecte

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

Primul hub destinat pădurilor virgine din România