SCHIMBĂRI CLIMATICE
Propunem soluții care să adapteze planurile de management al pădurilor la schimbările climatice.
În 2019, aproximativ 1,7mn mc de păduri (adică suprafața a 7.000 de terenuri de fotbal) au fost doborâți de fenomene naturale extreme în România. Este vorba despre incendii naturale, doborâturi de vânt, uscarea arborilor, rupturi de zăpadă sau atacuri ale unor insecte. Acestea au efecte devastatoare pentru că gospodărirea pădurilor nu este adaptată schimbărilor climatice.
În 2019, aproximativ 1,7mn mc de păduri (adică suprafața a 7.000 de terenuri de fotbal) au fost doborâți de fenomene naturale extreme în România.
Astfel de fenomene extreme sunt din ce în ce mai prezente și, de aceea, se impune luarea unor măsuri de prevenție. Tipul natural fundamental de pădure este cel mai stabil și rezistent. În cadrul acestuia, efectele fenomenelor naturale extreme sunt mult reduse.
Ce face WWF pentru a apăra pădurile în fata schimbărilor climatice
Ne propunem să creăm sisteme de evaluare a riscurilor și de prevenție a impactului negativ generat de fenomene naturale extreme care produc perturbări. Vrem să modificăm legislația actuală și să identificăm, elaborăm și promovăm noi soluții.
Vrem ca pădurile artificiale, degradate sau aflate în stare nefavorabilă de conservare să fie conduse, prin lucrări de reconstrucție ecologică, către structuri mai apropiate de condițiile naturale. Vom face lucrări de identificare, evaluare, cercetare și promovare a soluțiilor.
Propunem consolidarea managementului siturilor Natura 2000 pentru a include adaptările la schimbări climatice și refacerea stării favorabile de conservare.
Proiecte
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

The Ancient Forests of Băiuț Proposed for the First Certified Forest Therapy Trail and “Blue Zone” Status
RO The village of Băiuț in Maramureș could become the first area in Eastern Europe to host a certified forest therapy trail, to be developed in the old-growth forests of Strâmbu-Băiuț, part of the UNESCO World Natural Heritage. At the same time, researchers are investigating the area's potential to be

Pădurile multiseculare de la Băiuț, propuse pentru primul traseu de terapie forestieră și pentru statutul de „Zonă Albastră”
EN Comuna Băiuț din Maramureș ar putea deveni prima localitate din Europa de Est cu un traseu de terapie forestieră omologat, amenajat în pădurile multiseculare de la Strâmbu-Băiuț, parte a patrimoniului Mondial Natural UNESCO. Tot aici, cercetătorii investighează potențialul zonei de a fi recunoscută ca o nouă „Zonă Albastră” –

Am lansat Manifestul pentru Pădurile Europei: Zeci de organizații și instituții s-au alăturat deja apelului nostru
EN Am lansat oficial Manifestul pentru Pădurile Europei. Zeci de instituții publice, administratori de arii protejate, ONG-uri, asociații de proprietari, institute de cercetare, sindicate din sectoarele forestier și rural, asociații profesionale și inițiative cetățenești și-au pus deja semnătura alături de noi. Mesajul nostru comun este clar: pădurile Europei au nevoie de