De ce trebuie să te intereseze viitorul pădurilor? Pentru că te afectează direct

Viitorul pădurilor, care se decide zilele acestea la Guvern, este un subiect care ne privește pe toți. Fondurile europene de care statul român dispune deja ar putea rezolva multe dintre problemele și neajunsurile cu care ne confruntăm acum.

Dacă ești iubitor de natură, munțoman sau biciclist, vrei să te asiguri că pădurile rămân la fel de frumoase precum le știi. Dacă ești unul dintre cei peste un milion de proprietari de pădure, vrei să știi că ți se va respecta dreptul constituțional asupra proprietății și că vei fi despăgubit  pentru pierderile cauzate de restricțiile impuse la exploatarea resurselor pădurii.

Poate că ești administratorul unei arii naturale protejate. Cu sprijinul fondurilor europene, restricțiile impuse prin regimul de protecție nu vor mai fi privite de comunitățile locale ca o povară pe care trebuie sa o ducă singuri. Vei putea astfel să implementezi mai ușor planul de management pentru aria naturală protejată de care te ocupi și să pui astfel fundamentul unei dezvoltări durabile.

Dacă te numeri printre administratorii de păduri, vei avea în sfârșit pârghiile prin care să poți aplica cele mai bune practici silviculturale prietenoase cu mediul, asumate de România prin Pactul Verde European. Îți vei putea face meseria așa cum trebuie și să ieși din zona gri a practicilor ilegale, mai ales în ceea ce privește modul de exploatare a lemnului.

Poți fi chiar unul dintre operatorii din industria de prelucrare a lemnului. Pentru tine este importantă punerea în practică a principiului valorificării superioare a lemnului și utilizarea lui în cascadă. Astfel, ai pune bazele unei bioeconomii circulare durabile, cu valoare adăugată ridicată, așa cum România și-a asumat prin Strategia Europeana Forestiera pentru 2030. Impactul pozitiv imediat asupra climei ar fi creșterea perioadei de stocare a carbonului în produse din lemn cu viață lungă și cu valoare adăugată mare.

Pădurea înseamnă viață și ne permite tuturor să trăim mai bine, în armonie. Ajută-ne să o ajutăm! Semnează petiția WWF prin care cerem să se facă dreptate pădurilor!

Scroll to Top