Petiție

Către: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Noi, inițiatorii și semnatarii/semnatarele acestei petiții, cerem autorităților (în particular Ministerului Mediului și Ministerului Agriculturii) de urgență,  deschiderea dialogului pentru realizarea în mod participativ și pe baze științifice, imparțiale, adoptarea și implementarea riguroasă a unui plan național de acțiune pentru conservarea polenizatorilor, cu o serie de măsuri-cheie aferente mai multor domenii/sectoare de impact, pe care să le  agreăm împreună, într-un grup de lucru dedicat, multi-disciplinar, la nivelul societății civile.

De ce este important?

Aproape trei sferturi din culturile agricole din lume depind, cel puțin parțial, de albine și de alți polenizatori. Culturile polenizate sunt cele care ne oferă fructe, legume, semințe sau ulei. Contribuția economică a polenizării în sectorul agricol din Europa a fost estimată la 15 miliarde de Euro anual[1]. Dincolo de rolul în securitatea alimentară, polenizatorii sunt o componentă absolut vitală a ecosistemelor, prin rolul lor în asigurarea reproducerii plantelor din flora sălbatică; la rândul lor, aceste plante intră în componența hranei animalelor domestice (fânul). De asemenea, polenizatorii contribuie și la realizarea altor culturi precum bumbacul, inul și la producția de medicamente și remedii. Așadar, „serviciile” pe care le realizează polenizatorii se regăsesc în fiecare aspect al calității vieții umane.

Declinul lor rapid, consemnat în tot mai multe cercetări științifice, anunță o reală criză sistemică pentru sănătatea mediului și securitatea alimentară.

37% din speciile de albine din Europa au populații în scădere, din care 9.1% sunt în pragul dispariției,[2] și 31% din speciile de fluturi de asemenea au populații în scădere,din care 9% sunt amenințate cu dispariția[3].

Cauzele principale pentru acest trend descrescător sunt pierderea habitatului și a resurselor de hrană (de pildă prin transformarea pajiștilor în teren arabil, eliminarea vegetației naturale de pe aceste terenuri), poluarea cu pesticide (erbicide și insecticide chimice, care sunt folosite în agricultură, dar și în grădini, parcuri, spații verzi), schimbările climatice.

Fără polenizatori și „serviciile” pe care le întreprind, se preconizează că viața pe Pământ ar lua sfârșit.

[1] http://step-project.net/img/uplf/STEP%20brochure%20online-1.pdf și https://shs.hal.science/halshs-01293686/document
[2] European Red List of Bees; Nieto et al. 2014
[3] IUCN Red List of Butterflies; van Swaay et al. 2010

Câmpurile marcate cu steluță (*) sunt obligatorii.

Doriți să vă ținem la curent cu această campanie și cu alte inițiative WWF?

Doresc să primesc vești(Required)

Datele tale personale vor fi păstrate în siguranță. WWF nu tranzacționează date de contact sau orice informații despre membrii săi. Te vom contacta doar noi, doar atunci când implicarea ta este necesară pentru cauzele de care îți pasă. Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

14,087 SEMNĂTURI din 20.000
Proiect derulat de:

BeeActive! Mobilizarea cetățenilor pentru conservarea albinelor și a altor polenizatori din România.

Proiectul BeeActive e derulat de WWF România în parteneriat cu Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2024-2021

Parteneri
campanie:

Cu sprijinul:

&

Parteneri
media:

Scroll to Top