AURUL VERDE - PĂDURILE ȘI VALORIFICAREA LEMNULUI

Pădurile au un impact pozitiv asupra climei capturând dioxidul de carbon din atmosferă. Tăierea lemnului pentru energie trebuie diminuată.

România nu își permite să susțină modele de afaceri din industria lemnului bazate pe exploatarea masivă a lemnului și o prelucrare primară. Putem obține mai mult din lemnul exploatat printr-o prelucrare superioară la nivel local, care să creeze locuri de muncă, să reducă presiunea asupra pădurilor și să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităților locale.

Susține alături de noi o utilizare în cascadă a biomasei. Împreună, putem deschide calea pentru practici durabile care nu numai că ne protejează pădurile prețioase, ci și onorează resursele noastre valoroase, cu un preț corect și utilizare responsabilă.

Principiul cascadarii in utilizarea lemnului

Lipsurile identificate de WWF cu privire la utilizarea biomasei la nivel național

Uniunea Europeană consideră lemnul de foc o resursă regenerabilă, dar nu se ia în considerare impactul devastator al utilizării lemnului în cantități industriale pentru producerea de energie.

În România, milioane de gospodării, la care se adaugă școli, spitale și primării, se încălzesc an de an cu lemn de foc și alte resturi vegetale. Mai ales în perioada aceasta cu scăderi bruște de temperatură în mai multe zone din țară, lemnul de foc rămâne una dintre principalele surse de combustibil pentru gătit și încălzire.

Utilizarea lemnului pentru energie in RO

Cum acționează WWF -România (Fondul Mondial pentru Natură)?

Suntem cea mai mare mobilizare pentru mediu, milităm pentru un viitor cu emisii reduse și rezilient la schimbările climatice.

În cadrul mai multor proiecte la nivel național și regional, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) a promovat de-a lungul timpului tranziția justă și graduală către o economie cu emisii nocive reduse. Utilizarea biomasei, îndeosebi a lemnului de foc, are un impact major asupra ecosistemelor forestiere și poluării aerului. De aceea, sunt necesare soluții pentru a beneficia de un randament crescut al biomasei forestiere (precum achiziționarea de lemn uscat), ulterior pentru reduce dependența gospodăriilor de lemnul de foc și pentru a prelungi viața lemnului care stochează CO2 prin utilizarea lui în industrii care să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităților locale.

Utilizarea in cascada a biomasei forestiere
Industrii prelucrare lemn

CODUL SILVIC ȘI VALORIFICAREA SUPERIOARĂ A LEMNULUI

În proiectul de lege pentru modificarea codului silvic, prezentat în cadrul consultărilor publice, lipsește susținerea unui
program care să favorizeze valorificarea și prelucrarea superioară a lemnului în România. În forma propusă,
proiectul de lege se axează pe prelucrarea cantitativă a lemnului pe principiul mult și ieftin.

Am inițiat un studiu de caz prin care dorim să evidențiem contribuția la dezvoltarea socio-economică a
operatorilor care activează în diferite categorii de activități din industria forestieră.

Reprezinți una din industriile care înțeleg, respectă și valorifică lemnul în mod responsabil? Vrei să primești rezultatele studiului de caz și să afli care sunt lacunele identificate de WWF cu privire la utilizarea biomasei forestiere?

Descarcă resursele WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură)

Te interesează să afli despre principiul utilizării în cascadă a lemnului, astfel încât acesta să poată fi valorificat în mod durabil, să se creeze locuri de muncă și pădurile să fie protejate de tăierile excesive? Dacă faci parte dintr-o industrie de prelucrare a lemnului sau ești meșteșugar și consideri esențială utilizarea acestuia în mod responsabil, completează în formularul de mai jos datele tale și vei primi resurse utile și o invitație specială pe mail.

Câmpurile marcate cu steluță (*) sunt obligatorii.

Share, like and subscribe

Scroll to Top