Statul român are la dispoziție fonduri europene pe care le poate folosi pentru a susține eforturile de conservare a pădurilor, dar pare să fi uitat ce și-a asumat prin planul de reforme al noului Pact Verde European. Fie nu înțelege importanța și rolul pădurilor pentru noi toți, fie se complace într-o delăsare din care nimic nu pare să-l trezească. Chiar nu îi pasă că vom continua să fim arătați cu degetul de întreaga lume civilizată în legătură cu modul în care ne gospodărim pădurile?

Jocurile se fac acum, până la sfârșitul anului, când se decide cum se împart fondurile în cadrul Planului Național Strategic (PNS). Pentru conservarea Pădurilor României este nevoie de finanțare, căci fără bani orice idee de protecție este doar un vis frumos și orice strategie ramâne fără nicio putere. Am tras un semnal de alarmă către Guvernul României, însă se pare ca nu este suficient. Trebuie să fim mai mulți cei care ne exprimăm îngrijorarea.

Reforma care se impune pentru gestionarea durabilă a pădurilor are nevoie de resurse. Creșterea suprafeței pădurilor și a rezistenței acestora la schimbările climatice sau includerea în regim de protecție strictă a mai multor păduri nu se fac doar din condei. Ne dorim conservarea pădurilor, dar trebuie să dăm o alternativă și proprietarilor de păduri sau comunităților locale dependente de lemn. Altfel aceștia sunt „împinși” să intre într-o zonă gri sau chiar neagră.

Pădurile au ieșit din nou pierzătoare în competiția din cadrul PNS pentru alocarea fondurilor europene. Programul este gestionat de Ministerul Agriculturii, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerului Mediului (de care aparțin pădurile) nu și-a făcut temele și nu reușește să fie convingător. Prin urmare, în acest moment pădurilor li s-au alocat doar 0,46% din fonduri. Este o bătaie de joc, în condițiile în care este nevoie de minimum 10% ca să punem în practică ceea ce ne-am asumat în fața instituțiilor europene. Degeaba Comisia Europeană a făcut recomandări în acest sens, degeaba societatea și-a exprimat interesul pentru ocrotirea pădurilor.

Această problemă ne privește pe toți, indiferent dacă lucrăm sau nu în domeniul lemnului, dacă locuim în zona rurală sau venim doar în vacanță prin pădure. Cu toții avem nevoie de natură, apă, aer curat și dorim să lăsăm copiilor noștri ceea ce am moștenit. Nu putem folosi pădurile doar ca subiect de campanie electorală, ca o sursă de capital politic. Politicienii trebuie să-și pună în practică promisiunile, acum când se decid soluțiile.

Fără bani, o serie de subiecte legate de pădure vor rămâne în continuare fără răspuns, fie că vorbim de tăierile ilegale, de distrugerea unor habitate forestiere, de valorificarea superioară a lemnului recoltat din păduri sau de protejarea pădurilor valoroase. Nu vom putea să rezolvăm aceste probleme fără a investi în eforturile de conservare, fără a despăgubi proprietarii carora le sunt impuse restricții în recoltarea lemnului, fără să susținem o tranziție verde și justă pentru comunitățile locale dependente de lemn.

Hai să îi convingem pe politicieni să se trezească și să pună în practică ceea ce au promis în campaniile electorale și prin planul de guvernare! Hai să punem banii europeni să lucreze pentru conservarea pădurilor și pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale!

Acum se hotărăște soarta pădurilor pentru următorii 10 ani. Dacă nu trezim statul român din amorțeală, vom asista neputincioși la continuarea tăierilor ilegale.

1,498 persoane au semnat petiția.

Distribuie petiția via:

Read the English version of the WWF Petition.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

Să utilizăm biomasa sustenabil

Tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon poate fi realizată într-un mod sustenabil WWF împreună cu Habitat for Humanity și Agenția de Energie din Plovdiv au început implementarea unui nou proiect în Bulgaria, România și Ungaria, având ca obiectiv utilizarea sustenabilă a biomasei și atenuarea presiunii pe păduri.

Citește mai multe