dunarea

UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE REGIUNI DE BIODIVERSITATE DIN LUME

Lunca Dunării reprezintă un șir lung de atracții naturale și culturale, începând cu Defileul Dunării, care se întinde pe o distanță de 150 de km, de la intrarea fluviului în țară și până la Gura Văii și terminând cu o mini-deltă, puțin știută de omul de rând – în dreptul localității Gârla Mare.

Nici din punct de vedere al biodiversității, lunca inferioară a Dunării nu dezamăgește. În bazinul Dunării se găseşte şi cea mai lungă zonă mlăştinoasă a continentului. Sute de specii de pești și de păsări și peste 2000 de specii de plante trăiesc în apele fluviului sau în zonele umede și pădurile de luncă din jurul acestuia.

km de la izvor și până la vărsare

specii de plante, animale și păsări

localități traversate de Dunăre în România

O serie de lucrări de îndiguire au fost însă realizate de-a lungul Dunării, care au distrus mare parte din aceste habitate naturale. Comuniștii au făcut desecări care au distrus lacuri precum Potelu, Greaca, Bistreț, Rast sau Nedeia. Aceste lacuri rețineau apa în timpul inundațiilor și erau o sursă importantă de pește. În prezent, lipsa acestor lacuri duce la consecințe grave în perioadele de inundații.

Galerie foto

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre Dunăre

Studentii Universitătii din București, de la FJSC, răspund cu succes provocării lansate de campaniile WWF-România