dunarea

UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE REGIUNI DE BIODIVERSITATE DIN LUME

Lunca Dunării reprezintă un șir lung de atracții naturale și culturale, începând cu Defileul Dunării, care se întinde pe o distanță de 150 de km, de la intrarea fluviului în țară și până la Gura Văii și terminând cu o mini-deltă, puțin știută de omul de rând – în dreptul localității Gârla Mare.

Nici din punct de vedere al biodiversității, lunca inferioară a Dunării nu dezamăgește. În bazinul Dunării se găseşte şi cea mai lungă zonă mlăştinoasă a continentului. Sute de specii de pești și de păsări și peste 2000 de specii de plante trăiesc în apele fluviului sau în zonele umede și pădurile de luncă din jurul acestuia. 

 

1000+

km de la izvor și până la vărsare

5000+

specii de plante, animale și păsări

26

localități traversate de Dunăre în România

O serie de lucrări de îndiguire au fost însă realizate de-a lungul Dunării, care au distrus mare parte din aceste habitate naturale. Comuniștii au făcut desecări care au distrus lacuri precum Potelu, Greaca, Bistreț, Rast sau Nedeia. Aceste lacuri rețineau apa în timpul inundațiilor și erau o sursă importantă de pește. În prezent, lipsa acestor lacuri duce la consecințe grave în perioadele de inundații.

Galerie foto

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre Dunăre

Raport WWF: Criza apei amenință 60% din PIB-ul global anual, adică 58 de trilioane de dolari

Degradarea râurilor, lacurilor și zonelor umede amenință valoarea lor economică și rolul esențial pe care îl au în asigurarea sănătății planetei. Lansat astăzi, 16 octombrie 2023, de Ziua Mondială a Hranei*, raportul “The High Cost of Cheap Water” oferă prima estimare realizată vreodată a valorii economice a apei și a ecosistemelor de apă dulce: 58 de trilioane de dolari americani, echivalentul a 60% din PIB-ul global, raportat la anul 2021.

Citește mai multe

România cere modificarea PNRR. Guvernul României renunță la bani europeni fără consultarea societății civile cu privire la investițiile eliminate

În urma unui proces complet lipsit de transparență, Guvernul României a înaintat către Comisia Europeană o cerere de modificare a PNRR care, în fapt, înseamnă renunțarea la sume importante destinate protecției mediului și nu numai. În sectorul energetic (Capitolul RePower EU), cererea de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) înaintată de Guvern către Comisia Europeană are și părți pozitive – elimină investițiile controversate în sectorul hidroenergetic, orientându-se către noi reforme și investiții energetice mai sustenabile și mai accesibile oamenilor.

Citește mai multe
Scroll to Top