IMPORTANȚA PĂDURILOR
Să nu subestimăm rolul pe care pădurile îl joacă în viata noastră
Avem nevoie cu toții de păduri sănătoase. Depindem de ele pentru a supraviețui, de la aerul pe care îl respirăm până la lemnul pe care îl folosim. Pădurile asigură habitatele necesare oamenilor și animalelor, protejează bazinele hidrografice, previn eroziunea solului și diminuează schimbările climatice. Cu toate acestea, în ciuda dependenței noastre de păduri, oamenii încă permit ca ele să dispară.
Cum îti afectează pădurile viata de zi cu zi?

- Ai luat micul dejun?
- Ai mers la job într-un autobuz sau în mașina personală?
- Ai stat pe un scaun? Ți-ai făcut lista de cumpărături?
- Ai primit un bilet de parcare?
- Ți-ai suflat nasul într-un șervețel? Produsele provenite din păduri joacă un rol vital în viețile noastre în mai multe feluri decât îți imaginezi.
Păstrarea identitătii culturale a comunitătilor locale
Pădurea a fost sursa de inspirație, materie și energie în viața comunităților locale de-a lungul istoriei. Natura modelează mentalitățile oamenilor locului și, astfel, în Munții Carpați se poate vorbi despre o „civilizație a lemnului”. Istoria, filozofia de viață, cultura și tradițiile comunităților locale din aceste zone sunt strâns legate de pădurea care le-a adăpostit.
De aceea, ele au o mentalitate favorabilă față de conservarea naturii și practică soluții durabile pentru valorificarea resurselor naturale.

Ultimele ecosisteme forestiere

Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de interventia omului.
În pădurea virgină arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare. În pădurea virgină trăiesc arbori de toate vârstele, de la sămânța abia încolțită, la cei care au atins limita fiziologică, asemenea unei comunități: copii, părinți și bătrâni care se sprijină reciproc, dând curs unei vieți armonioase și sănătoase.
Servicii ecosistemice critice
După oceane, pădurile stochează cea mai mare parte a dioxidului de carbon. Ele oferă servicii ecosistemice care sunt critice pentru oameni:
- Absorb gaze cu efect de seră nocive care produc schimbări climatice
- Produc hrană și medicamente
- Funcționează ca un tampon în fața dezastrelor naturale precum inundații și ploi
- Sunt habitatul pentru mai mult de jumătate dintre speciile de uscat ale planetei.

Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

Monitorizări WWF: Ilegalitățile din păduri continuă, Codul Silvic le ignoră
O treime dintre transporturile de lemn monitorizate sunt ilegale și aproximativ 26% dintre transporturile înscrise în SUMAL 2.0 sunt neconforme, arată două rapoarte realizate de WWF – Fondul Mondial pentru Natură. Cel dintâi este o monitorizare video făcută pentru al treilea an consecutiv și care, deși nu are relevanță statistică

Monitorizare WWF: „Inspectorul Pădurii” scoate la iveală ilegalitățile
Aproximativ 26% dintre transporturile de materiale lemnoase înscrise în SUMAL 2.0 și verificate de WWF sunt neconforme, arată o monitorizare pe care am făcut-o utilizând informațiile publice din platforma „Inspectorul Pădurii”. Printr-o simplă analiză la birou, în care am analizat datele pe care operatorii le-au introdus în această platformă, am

Monitorizare WWF: Eșecul Codului Silvic în combaterea transporturilor ilegale de lemn
O treime dintre transporturile de lemn monitorizate de WWF la ieșirea din pădure, pentru al treilea an consecutiv, sunt transporturi ilegale care nu respectă normele privind proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase. Dintre acestea, jumătate nu sunt nici măcar înregistrate în SUMAL. Iar metoda principală prin care lemnul recoltat ilegal