Importanta pădurilor

Să nu subestimăm rolul pe care pădurile îl joacă în viata noastră

Avem nevoie cu toții de păduri sănătoase. Depindem de ele pentru a supraviețui, de la aerul pe care îl respirăm până la lemnul pe care îl folosim. Pădurile asigură habitatele necesare oamenilor și animalelor, protejează bazinele hidrografice, previn eroziunea solului și diminuează schimbările climatice. Cu toate acestea, în ciuda dependenței noastre de păduri, oamenii încă permit ca ele să dispară.

Cum îti afectează pădurile viata de zi cu zi?

Maramures © James Morgan WWF (2)
  • Ai luat micul dejun?
  • Ai mers la job într-un autobuz sau în mașina personală?
  • Ai stat pe un scaun? Ți-ai făcut lista de cumpărături?
  • Ai primit un bilet de parcare?
  • Ți-ai suflat nasul într-un șervețel? Produsele provenite din păduri joacă un rol vital în viețile noastre în mai multe feluri decât îți imaginezi.

Păstrarea identitătii culturale a comunitătilor locale

Pădurea a fost sursa de inspirație, materie și energie în viața comunităților locale de-a lungul istoriei. Natura modelează mentalitățile oamenilor locului și, astfel, în Munții Carpați se poate vorbi despre o „civilizație a lemnului”. Istoria, filozofia de viață, cultura și tradițiile comunităților locale din aceste zone sunt strâns legate de pădurea care le-a adăpostit.

De aceea, ele au o mentalitate favorabilă față de conservarea naturii și practică soluții durabile pentru valorificarea resurselor naturale.

Umbelliferus sp. Retezat National Park, Romania

Ultimele ecosisteme forestiere

Doru Oprișan 4

Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de interventia omului.

În pădurea virgină arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare. În pădurea virgină trăiesc arbori de toate vârstele, de la sămânța abia încolțită, la cei care au atins limita fiziologică, asemenea unei comunități: copii, părinți și bătrâni care se sprijină reciproc, dând curs unei vieți armonioase și sănătoase.

Servicii ecosistemice critice

După oceane, pădurile stochează cea mai mare parte a dioxidului de carbon. Ele oferă servicii ecosistemice care sunt critice pentru oameni:

• Absorb gaze cu efect de seră nocive care produc schimbări climatice
  • Produc hrană și medicamente
  • Funcționează ca un tampon în fața dezastrelor naturale precum inundații și ploi
  • Sunt habitatul pentru mai mult de jumătate dintre speciile de uscat ale planetei.
Beech forest, Gradistea Muncelului Cioclovina Nature Park, Roman

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

WWF propune modificarea Codului Silvic