RÂURI DE MUNTE

IZVOR DE BIODIVERSITATE

În râurile de munte viața este extrem de diversă și cu adaptări specifice. Nu e ușor sa reziști în curenți de apă care te pot împinge la zeci de kilometri depărtare sau când hrana e destul de limitată. Cu o varietate a speciilor mare, râurile de munte sunt casă pentru microorganisme, alge, muschi, spongieri, planarii, raci, insecte și larve de insecte, pești și amfibieni. Dintre mamifere, vidra – specie protejată – depinde în mod esential de prezența peștilor în râuri, păstrăvul determinând-o să urce pana la 1500 m altitudine.

WWF România luptă pentru salvarea râurilor de munte ale României din anul 2012 cu scopul de a le apăra față de la pericolele la care ar fi supuse în cazul în care pe acestea ar fi construite microhidrocentrale.  

1100+

specii de apă dulce
în pericol

500+

microhidrocentrale
funcționale / construcție

85%

pierdere debit din cauza microhidrocentralelor

Peste 500 de microhidrocentrale (MHC-uri) se află în diferite stadii de avizare, construire sau funcționare și dintre acestea peste un sfert se află în arii protejate sau la limita lor, reprezentând cel mai însemnat risc de a pierde definitiv calitatea acestor corpuri de apă și biodiversitatea asociată acestora. Odată cu dispariția vegetației de pe maluri scade în mod semnificativ și funcția de filtre de protecție a acestora, ceea ce alimenteaza nivelul de poluare al apei.

Galerie foto

Noutăti

Fii la curent cu ultimele noutăti despre râurile de munte

Patrula Zero Plastic își reia activitatea pentru al cincilea an

Cu ocazia Zilei Internaționale a Mediului, Patrula Zero Plastic își reia activitatea  5 iunie 2024. Ziua Internațională a Mediului marchează începerea celui de-al cincilea an al programului Patrula Zero Plastic, prin care WWF – România (Fondul Mondial pentru Natură), cu susținerea Lidl România, își propune să contribuie la reducerea cantității de

Citește mai multe

Scrisoare deschisă a WWF – România către liderii politici din România în contextul alegerilor multiple din anul 2024

Prioritizați biodiversitatea, clima și comunitățile „din prima linie”  și asigurați o dezvoltare echitabilă și durabilă pentru generațiile viitoare   Către: ALIANŢA ELECTORALĂ PSD-PNL Ion-Marcel Ciolacu şi Nicolae-Ionel Ciucă, ALIANŢA DREAPTA UNITĂ – USR-PMP-FORŢA DREPTEI Cătălin Drulă, Eugen Tomac şi Ludovic Orban, ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR – AUR George Simion, PARTIDUL

Citește mai multe
Scroll to Top