RÂURI DE MUNTE

IZVOR DE BIODIVERSITATE

În râurile de munte viața este extrem de diversă și cu adaptări specifice. Nu e ușor sa reziști în curenți de apă care te pot împinge la zeci de kilometri depărtare sau când hrana e destul de limitată. Cu o varietate a speciilor mare, râurile de munte sunt casă pentru microorganisme, alge, muschi, spongieri, planarii, raci, insecte și larve de insecte, pești și amfibieni. Dintre mamifere, vidra – specie protejată – depinde în mod esential de prezența peștilor în râuri, păstrăvul determinând-o să urce pana la 1500 m altitudine.

WWF România luptă pentru salvarea râurilor de munte ale României din anul 2012 cu scopul de a le apăra față de la pericolele la care ar fi supuse în cazul în care pe acestea ar fi construite microhidrocentrale.

specii de apă dulce
în pericol

microhidrocentrale
funcționale / construcție

pierdere debit din cauza microhidrocentralelor

Peste 500 de microhidrocentrale (MHC-uri) se află în diferite stadii de avizare, construire sau funcționare și dintre acestea peste un sfert se află în arii protejate sau la limita lor, reprezentând cel mai însemnat risc de a pierde definitiv calitatea acestor corpuri de apă și biodiversitatea asociată acestora. Odată cu dispariția vegetației de pe maluri scade în mod semnificativ și funcția de filtre de protecție a acestora, ceea ce alimenteaza nivelul de poluare al apei.

Galerie foto

Noutăti

Fii la curent cu ultimele noutăti despre râurile de munte

Legea care ar fi permis construcția de microhidrocentrale în arii protejate e neconstituțională