RÂURI DE MUNTE

IZVOR DE BIODIVERSITATE

În râurile de munte viața este extrem de diversă și cu adaptări specifice. Nu e ușor sa reziști în curenți de apă care te pot împinge la zeci de kilometri depărtare sau când hrana e destul de limitată. Cu o varietate a speciilor mare, râurile de munte sunt casă pentru microorganisme, alge, muschi, spongieri, planarii, raci, insecte și larve de insecte, pești și amfibieni. Dintre mamifere, vidra – specie protejată – depinde în mod esential de prezența peștilor în râuri, păstrăvul determinând-o să urce pana la 1500 m altitudine.

WWF România luptă pentru salvarea râurilor de munte ale României din anul 2012 cu scopul de a le apăra față de la pericolele la care ar fi supuse în cazul în care pe acestea ar fi construite microhidrocentrale.

specii de apă dulce
în pericol

microhidrocentrale
funcționale / construcție

pierdere debit din cauza microhidrocentralelor

Peste 500 de microhidrocentrale (MHC-uri) se află în diferite stadii de avizare, construire sau funcționare și dintre acestea peste un sfert se află în arii protejate sau la limita lor, reprezentând cel mai însemnat risc de a pierde definitiv calitatea acestor corpuri de apă și biodiversitatea asociată acestora. Odată cu dispariția vegetației de pe maluri scade în mod semnificativ și funcția de filtre de protecție a acestora, ceea ce alimenteaza nivelul de poluare al apei.

Galerie foto

Noutăti

Fii la curent cu ultimele noutăti despre râurile de munte

repopulare sturioni Isaccea