RÂURI DE MUNTE

IZVOR DE BIODIVERSITATE

În râurile de munte viața este extrem de diversă și cu adaptări specifice. Nu e ușor sa reziști în curenți de apă care te pot împinge la zeci de kilometri depărtare sau când hrana e destul de limitată. Cu o varietate a speciilor mare, râurile de munte sunt casă pentru microorganisme, alge, muschi, spongieri, planarii, raci, insecte și larve de insecte, pești și amfibieni. Dintre mamifere, vidra – specie protejată – depinde în mod esential de prezența peștilor în râuri, păstrăvul determinând-o să urce pana la 1500 m altitudine.

WWF România luptă pentru salvarea râurilor de munte ale României din anul 2012 cu scopul de a le apăra față de la pericolele la care ar fi supuse în cazul în care pe acestea ar fi construite microhidrocentrale.

specii de apă dulce
în pericol

microhidrocentrale
funcționale / construcție

pierdere debit din cauza microhidrocentralelor

Peste 500 de microhidrocentrale (MHC-uri) se află în diferite stadii de avizare, construire sau funcționare și dintre acestea peste un sfert se află în arii protejate sau la limita lor, reprezentând cel mai însemnat risc de a pierde definitiv calitatea acestor corpuri de apă și biodiversitatea asociată acestora. Odată cu dispariția vegetației de pe maluri scade în mod semnificativ și funcția de filtre de protecție a acestora, ceea ce alimenteaza nivelul de poluare al apei.

Galerie foto

Noutăti

Fii la curent cu ultimele noutăti despre râurile de munte

Secetă, vara 2022. Foto: Virtual Media Production

Pe uscat: deficitul de apă din Europa poate fi combătut doar printr-o adaptare mai eficientă la schimbările climatice

Raportul „Apă pentru natură, apă pentru viață” (.pdf, en) În lipsa adoptării de soluții bazate pe natură, statele Uniunii Europene riscă înmulțirea dezastrelor climatice. Bruxelles, București, 15 septembrie 2023 Conform unui nou raport al WWF (Fondul Mondial pentru Natură), oamenii și natura din Europa suferă din ce în ce mai

Citește mai multe

România cere modificarea PNRR. Guvernul României renunță la bani europeni fără consultarea societății civile cu privire la investițiile eliminate

În urma unui proces complet lipsit de transparență, Guvernul României a înaintat către Comisia Europeană o cerere de modificare a PNRR care, în fapt, înseamnă renunțarea la sume importante destinate protecției mediului și nu numai. În sectorul energetic (Capitolul RePower EU), cererea de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) înaintată de Guvern către Comisia Europeană are și părți pozitive – elimină investițiile controversate în sectorul hidroenergetic, orientându-se către noi reforme și investiții energetice mai sustenabile și mai accesibile oamenilor.

Citește mai multe

WWF solicită un dialog transfrontalier privind transportul maritim în fragila Deltă a Dunării

Viena, 21 februarie 2023. Ca răspuns la informațiile apărute în mass-media cu privire la operațiunile substanțiale de dragare în Delta Dunării din Ucraina, WWF-Europa Centrală și de Est solicită autorităților române și ucrainene să se angajeze într-un dialog transfrontalier implicând toți factorii interesați, pentru a clarifica situația actuală și pentru