Râurile libere

ARTERE CARE UNESC OAMENII CU NATURA

Aceste cursuri de apă ne oferă mai mult decât resurse esențiale traiului. Sunt elemente cruciale pentru menținerea echilibrului ecologic și al biodiversității. De la munți până la câmpii, râurile modelează peisaje vibrante și susțin viața în toate formele ei. 

RÂURI VS MICROHIDROCENTRALE

Deși microhidrocentralele par o soluție ecologică pentru producerea de energie, ele provoacă multe probleme râurilor. WWF e împotriva construirii de noi hidrocentrale, dar susține folosirea eficientă a  celor existente.

Microhidrocentralele blochează cursul natural al apei, distrug habitatele și afectează negativ viața peștilor și a altor vietăți. Mai mult, ele contribuie la schimbările climatice prin perturbarea ciclurilor naturale ale apei, iar secetele și inundațiile devin tot mai frecvente. Oamenii care își duc traiul în jurul râurilor sunt cei mai afectați. Ei resimt în prima linie efectele negative ale schimbărilor climatice: apă mai poluată și mai puțină, mai puține resurse de hrană.

Când cursul de apă în jurul căruia ți-ai format comunitatea dispare, viața devine aproape imposibilă.

1100+

specii de apă dulce
în pericol

500+

microhidrocentrale
funcționale / construcție

85%

pierdere debit din cauza microhidrocentralelor

Peste 500 de microhidrocentrale (MHC-uri) se află în diferite stadii de avizare, construire sau funcționare.  Peste un sfert se află în arii protejate sau la limita lor, reprezentând cel mai însemnat risc de a pierde definitiv calitatea acestor corpuri de apă, precum și a vieții pe care o ocrotesc.  Dispariția vegetației de pe maluri, care are un rol esențial de filtrare a apei, înseamnă ape din ce în ce mai poluate. 

RÂURILE DE/BLOCATE

Eliminarea barajelor, sau „dam removal,” înseamnă demolarea sau dezafectarea barajelor pentru a readuce râurile la starea lor naturală. Acest proces ajută la restaurarea ecosistemelor, permițând peștilor și altor viețuitoare să migreze liber și îmbunătățind calitatea apei.

PROBLEMA CU OBSTACOLELE

Un obstacol, mic sau mare, înseamnă un punct final pentru orice râu. Schimbă fluxul natural al apei și, odată cu el, viața din jurul lui. Cea a animalelor din și de lângă râu, dar și a oamenilor care și-au format o identitate culturală și un trai în jurul apei.

În România, îndepărtarea obstacolelor vechi și nefuncționale are beneficii enorme. Râurile devin mai sănătoase, biodiversitatea crește și riscul de inundații și secete se reduce. Cu planificare atentă și implicarea comunităților, eliminarea barajelor este realizabilă și aduce beneficii pe termen lung pentru natură și oameni.

Galerie foto

Scroll to Top