Promovăm împăduririle
Scopul nostru este să creștem suprafața pădurilor din România, care în prezent reprezintă 27% la nivelul țării, pentru a atinge media europeană de 34% până în 2050.
Creșterea nivelului actual de împădurire, având în vedere contextul social și de mediu, este absolut necesară pentru a susține dezvoltarea durabilă a societății. Pădurile oferă servicii de mediu esențiale pentru viața noastră pe pământ. Produc oxigen, captează dioxidul de carbon din atomosferă, adăpostesc 80% din biodiversitate, reglează regimul hidrologic și climatul local, protejează resursele de sol, atenuează efectele fenomelor naturale extreme și oferă produse indispensabile societății precum lemn, fructe de pădure și plante medicinale.
Ce face WWF pentru a crește suprafețele împădurite:
OBIECTIVUL NOSTRU
Până în anul 2050 vrem să creștem suprafața pădurilor din România de la 27% la 34%, cât este media europeană în acest moment.
- Luptăm pentru oprirea defrișărilor legale prin ocrotirea „Pădurilor Nimănui”, pe care vrem să le introducem în fondul forestier, iar proprietarii lor să primească alte compensații.
- Lucrăm la crearea soluțiilor legale de împădurire a aproximativ 2mn ha de terenuri agricole degradate în cadrul EU Green Deal. În felul acesta scădem presiunea existentă asupra pădurilor naturale.
- Vrem să facem lucrări de reconstrucție a pădurilor ripariene, aflate pe malul apelor.
- Vrem să facem plantări pentru a înființa perdele forestiere de protecție a terenurilor agricole, în special în zone deșertificate, și a infrastructurii esențiale pentru comunitățile locale.
- Vrem să facem plantări pentru a ne înverzi orașele și a ne asigura un mediu mai sănătos și mai curat.
Noutăti
Fii la curent cu ultimele articole despre păduri

Training video: Cum pot fi oprite ilegalitățile din păduri
EN Ilegalitățile din păduri pot fi oprite dacă aplicăm un sistem de monitorizare și control la prima plasare pe piață a lemnului. Radu Vlad, managerul programelor forestiere la WWF România, explică în detaliu, în cadrul conferințelor „Plantăm fapte bune în România”, cum poate fi implementat acest sistem.

Dacă nu investim acum banii europeni pentru închiderea breșelor din SUMAL, atunci când?
Instrumentele pe care Ministerul Mediului le dezvoltă acum pentru „implementarea deplină a SUMAL” sunt esențiale și de ele depinde succesul reformei pentru combaterea tăierilor ilegale, stabilită în cadrul Strategiei Naționale pentru Păduri (SNP 30). De aceea, la începutul lunii am trimis o scrisoare Ministerului Mediului în care am sugerat câteva

Ce ar trebui să mai includă legea prin care ne protejăm pădurile
După eșecul privind alocarea fondurilor europene pentru păduri în cadrul Planului Național Strategic (PNS), suntem nevoiți să plătim cu bani naționali pentru a ne proteja pădurile. În acest context, Hotărârea de Guvern aflată acum în dezbatere publică, prin care se acordă compensații proprietarilor de păduri care nu pot recolta lemn