STURIONUL

STURIONUL, CEL MAI VALOROS DAR AL DUNĂRII

„Sturionii sunt dinozaurii Dunării.” Auzim des această sintagmă, dar ce înseamnă de fapt? Înseamnă că sturionii au apărut în apele
Terrei atunci când dinozaurii încă existau pe pământ – acum aproximativ 200 de milioane de ani. Dar, între timp, dinozaurii au dispărut. Sturionii există însă! Iar 4 specii înoată încă în apele Dunării. 

Caviarul pe care sturionul îl produce îl transformă în una dintre cele mai valoroase și, tocmai de aceea, braconate specii de la noi. De mai bine de 15 ani, lucrăm pentru stoparea acestei „vânători” după un produs de lux care nu face altceva decât să ne bucure gustul pentru scurt timp.

Suntem singurul ONG din România care are ca prioritate salvarea acestei specii remarcabile. Participăm la acțiuni de repopulare cu sturioni, lucrăm cu autoritățile pentru refacerea coridoarelor de migrație și pentru îmbunătățirea legislației în domeniu. 

4

specii de sturioni
înoată în apele Dunării

200+

milioane de ani
sturionii sunt pe Pământ

15+

WWF România
lucrează pentru sturioni

Sunt niște pești maiestuoși, ajung la dimensiuni de peste 4 metri, trăiesc și peste 100 de ani, dar supraviețuirea le este pusă în pericol de nimeni altcineva decât de noi, oamenii. Sturionii din Dunăre trăiesc în principal în Marea Neagră și migrează în amonte pe Dunăre și alte fluvii mari pentru a se reproduce. Datorită ciclului lung de viață și maturizării întârziate, sturionii sunt deosebit de vulnerabili la exploatare și alte amenințări, inclusiv poluare și fragmentarea habitatului, iar populația are nevoie de mai mulți ani pentru a se reface. 

PROIECTE LA CARE LUCRĂM

LIFE 4 DANUBE STURGEONS

Proiectul „Conservarea sustenabilă a sturionilor din Dunăre prin prevenirea și reducerea braconajului și comerțului ilegal cu produse din sturion” (“LIFE FOR DANUBE STURGEONS”) urmărește salvarea peștelui emblematic al Dunării – sturionul. 

Șapte organizații din Austria, Bulgaria, Germania, România, Serbia și Ucraina au făcut echipă pentru a asigura o mai bună protecție a sturionilor. Alături de comunitățile de pescari, acestea vor căuta dezvoltarea unor surse alternative de venit pentru a reduce dependența de activitățile atât de prestigioase în trecut, dar în prezent ilegale. Agențiile de aplicare a legii sunt de asemenea sprijinite în consolidarea propriilor capacități de control și în intensificarea luptei împotriva braconajului, contrabandei și a comerțului ilegal. Pe lângă aceasta, piețele de carne de sturion și caviar sunt atent monitorizate și informate în legătură cu cerințele legale.

MEASURES

Proiectul „Gestionarea și refacerea coridoarelor ecologice acvatice pentru speciile de pești migratori din bazinul Dunării” urmărește, în principal, elaborarea și testarea unei metodologii de cartografiere a habitatelor peștilor migratori, cu scopul de a restabili coridoarele ecologice atât de necesare unor specii emblematice precum sturionul.  

Autorități și institute de cercetare din 11 țări au demarat deja, în cadrul acestui proiect, măsuri de protecție a sturionilor, de-a lungul Dunării și al principalilor săi afluenți. Se are în vedere înființarea unei rețele pentru repopularea concertată a speciilor vizate și realizarea unui manual pentru modul de operare a instalațiilor de reproducere ce vor furniza materialul necesar repopulărilor. Va fi implementat un Sistem Informatic MEASURES care va facilita accesul experților, al factorilor de decizie și al publicului larg la informațiile disponibile.  Aproape 9.000 de pui de sturion au fost eliberați în Dunăre, în timpul proiectului, la Isaccea (România) și Baja (Ungaria). 

TINERI ACTIVI PENTRU DUNĂRE ȘI STURIONI

PROIECTE DE EDUCATIE

Educatie_sturioni

Cluburile Tineri Activi pentru Dunăre și Sturioni (TADS) au fost construite în comunitățile din lungul Dunării cu scopul de a crește generații responsabile, conștiente de puterea pe care o pot avea în comunitățile pe care le reprezintă. Elevii din Galați, Jurilovca, Sf. Gheorghe, Borcea și Mahmudia studiază deja, alături de profesorii lor, Ghidul „Exploratori ai Dunării și ai Sturionilor din Dunăre”, realizat de WWF special pentru ei.

Ghidul este structurat în trei părți, primele două tratând subiecte teoretice legate de Coridorul Verde al Dunării Inferioare, Delta Dunării și sturionii din Dunăre și a treia parte care reprezintă curriculum-ul complet destinat profesorilor și elevilor coordonatori, care să îi îndrume pe aceștia pas cu pas în construirea unor generații de tineri adulți responsabili cu mediul înconjurător.

Galerie foto

Munca în comunităti locale

Coridorul Verde al Dunării Inferioare, Delta Dunării și sturionii din Dunăre sunt unele dintre domeniile principale în care WWF lucrează în România. Munca noastră în comunitățile locale ne-a arătat că la fel de importantă ca munca pentru conservarea naturii, este și munca alături de oameni, educarea lor astfel încât mâine să ne bucurăm de viitori cetățeni activi care înțeleg problemele din comunitățile lor, le identifică și găsesc cele mai bune soluții pentru rezolvarea lor.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole despre sturioni

În cursa pentru salvarea speciei, sute de pui de nisetru au luat startul în această dimineață, pe Dunăre, la Isaccea

Lansarea de astăzi a avut loc în cadrul proiectului „STURGEX”, inițiat de Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții (BOKU) din Viena, program ce urmărește să păstreze diversitatea genetică a trei specii de sturioni dunăreni (nisetru, morun și păstrugă) într-o bancă de gene centralizată, vie, prin achiziția de reproducători

Citește mai multe
Scroll to Top