Modificari Codul Silvic

Săptămâna viitoare îi vom solicita Guvernului să emită o Ordonantă de Urgentă care să „repare” erorile din Codul Silvic

Săptămâna viitoare îi vom solicita oficial Guvernului să emită o Ordonanță de Urgență prin care să blocheze „hemoragia programată” a lemnului dispărut din pădurile României.

Considerăm că prevederile noului Cod Silvic, adoptat cu  unanimitate  de  voturi în Parlament și promulgat de Președinte, reprezintă de fapt “aceeași Mărie cu altă pălărie”. În spatele unor cuvinte și tehnici legislative este cosmetizat și păstrat același sistem care tolerează și protejează în continuare furtul cu acte în regulă.

În urmă cu două săptămâni, i-am cerut președintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, să nu promulge legea de modificare a Codului Silvic deoarece nu rezolvă problema tăierilor ilegale, ce constituie o amenințare la adresa securității naționale. Scrisoarea noastră a rămas fără răspuns.

„Suntem pe cale să asistăm la un nou faliment al reformei care se impune pentru combaterea exploatărilor ilegale” –  Radu Vlad, coordonator proiecte regionale păduri WWF România.

Principalele probleme pe care le observăm în noul Cod Silvic:

  • Fraudarea declarației volumelor de lemn transportate trebuia considerată “recoltare ilegală” și sancționată ca infracțiune silvică. Este vorba despre „metoda supraîncărcării”, care reprezintă noul mod de lucru al hoților de lemn. Acesta ar fi factorul declanșator al unei reforme radicale în ceea ce privește modul în care ne valorificăm lemnul și ne păzim pădurile.
  • Instituirea unui prag aberant de 10 mc. Cu alte cuvinte, dacă ești prins transportând câte 10 mc de lemn fără documente (echivalentul unui camion de mărime medie), riști doar o amendă contravențională modică. Acest prag zădărnicește eforturile de pază a pădurilor și anulează eficiența sistemului SUMAL, care ar trebui să asigure monitorizarea trasabilității lemnului.
  • În varianta actuală a Codului Silvic, a fost refuzată din nou orientarea controlului transporturilor de lemn la locul de recoltare (adică la ieșirea din pădure), cum o cer și principiile europene. De aceea el nu va ajuta la ieșirea României din procedura de infringement, așa cum a fost vândut societății.

Considerăm că politicile forestiere naţionale trebuie reformate cu adevărat, iar simpla cosmetizare a Codului Silvic nu va putea asigura o bază solidă pentru schimbările strategice care se impun. Este nevoie de viziune coerentă și de un pachet legislativ adecvat.

Foto: WWF România / Magda Munteanu

Scroll to Top