CUM REZOLVĂM ÎMPREUNĂ CEA MAI MARE PROVOCARE A UMANITĂȚII?

Schimbările climatice afectează întreaga planetă – de la poli la Ecuator și de la munți la oceane. Oamenii și natura simt deja efectele: accesul la apă pentru populație și industrie este mai dificil, rezervele de apă dulce se micșorează la nivel global, fenomenele meteorologice extreme cresc în frecvență și intensitate, incendiile necontrolate afectează milioane de hectare de pădure, iar recifele de corali mor.

Cum ne adaptăm? Natura este aliatul nostru în atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Soluțiile bazate pe natură sunt cele mai eficiente intervenții care aduc siguranță și avantaje atât oamenilor, cât și speciilor de plante și animale.

Ce trebuie să avem în vedere?

De la revoluția industrială, activitățile umane, precum arderea combustibililor fosili, despădurirea și anumite tipuri de creștere a animalelor, au eliberat în atmosferă gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon. Acest lucru a dus la o creștere de peste 1°C a temperaturii medii globale, iar nivelurile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record în istoria omenirii.

Dacă vom continua în acest ritm temperatura globală va crește și se vor intensifica schimbările climatice. Cercetările au arătat că limitarea încălzirii globale la 1,5°C este o opțiune mai sigură atât pentru oameni, cât și pentru natură. Spre exemplu, într-o lume în care temperatura globală crește cu 1,5°C față de temperatura medie din perioada pre-industriala, aproximativ 9% din populația lumii va fi afectată de valuri de căldură extremă cel puțin o dată la 20 de ani. În schimb, într-o lume cu o temperatură mai ridicată cu 2°C comparativ cu aceeași perioadă, peste 28% din populație va fi expusă la fenomene meteorologice extreme și periculoase.

Împreună putem acționa să avem o lume în care sustenabilitatea mediului să meargă mână în mână cu tranziția justă către un viitor mai verde, mai sănătos și armonios pentru toți membrii societății.

Schimbarile Climatice WWF Romania

Cum acționează WWF - Fondul Mondial pentru Natură?

Suntem cea mai mare mobilizare pentru mediu, milităm pentru un viitor cu emisii reduse și rezilient la schimbările climatice. Acest viitor presupune stabilizarea nivelurilor gazelor cu efect de seră din atmosferă și luarea de măsuri proactive pentru a ajuta atât oamenii, cât și natura să se adapteze la consecințele crizei climatice. Scopul primordial, pe termen lung, al activității noastre privind Clima și Energia este de a asigura utilizarea pe scară largă și cât mai eficientă a surselor de energie adecvate și curate, în beneficiul naturii și al comunităților locale.

ZERO EMISII ȘI IMPACT MINIM ASUPRA NATURII
ADAPTARE CLIMATICĂ
ORAȘE VERZI

În România dezvoltăm proiecte de reconstrucție ecologică a zonelor umede, propunem consolidarea managementului siturilor Natura 2000 pentru a include adaptările la schimbări climatice, lucrăm pentru amplificarea conservării pădurilor și biodiversității, promovăm tranziția către sursele de energie regenerabilă în mod echitabil, reducerea la zero a emisiilor de carbon și sprijinim investițiile în infrastructuri prietenoase cu mediul.

În ultimii ani, ne-am implicat profund în procesul de elaborare a politicilor și luare a deciziilor în țara noastră, printr-o analiză amănunțită, oferind soluții clare pe subiecte importante precum: decarbonizarea mixului energetic național, hidroenergie, biomasă forestieră, hidrogen, eficiență energetică sau sărăcie energetică. Am folosit toate oportunitățile relevante de politică națională, cum ar fi Legea Decarbonizării, Strategia Națională de Adaptare la Schimbările Climatice, Strategia Națională a Hidrogenului, Strategia Națională pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor, Planul Național de Climă și Energie (PNIESC), Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) sau capitolul RePOWER, doar pentru a numi câteva.

WWF România – Fondul Mondial pentru Natură deține prezența și legitimitatea de a aborda în mod integrat problematica privind Clima și Energia alături de cea privind Conservarea Naturii.

Schimbarile Climatice WWF Romania

URMĂREȘTE ÎNTÂLNIREA CU RAREȘ BEȘLIU, INIȚIATORUL PROIECTULUI "LA NORD DE CUVINTE"

Într-o eră în care imaginile vorbesc adesea mai mult decât cuvintele, fotografia devine o unealtă esențială pentru a aduce în prim-plan provocările și impactul schimbărilor climatice. Descoperă cum să transmiți povești vizuale autentice despre criza climatică și să motivezi acțiuni concrete pentru conservarea mediului. Rareș Beșliu, expert în fotografie de natură și inițiatorul proiectului La NORD de Cuvinte, ne împărtășește secretele sale și ne îndrumă în crearea propriei povestiri vizuale captivante.

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL WWF ROMÂNIA

Te interesează să afli noutăţi privind protecţia mediului înconjurător, cele mai recente activități ale WWF – Fondul Mondial pentru Natură în România, vești legate de proiectele pentru carnivore mari sau planurile noastre de dezvoltare durabilă? Completezi în formularul de mai jos datele tale și vei primi lunar newsletter-ul nostru.

Share, like and subscribe

Scroll to Top