Construcţia ilegală a DN 66A prin Retezat – reluată şi sprijinită de Preşedintele Băsescu

Construcţia ilegală a DN66A care distruge peisajul forestier intact (PFI) [1] din munţii Retezat-Godeanu a fost reluată astăzi, deşi prefectul de Hunedoara Cristian Marius Vladu a anunţat în noiembrie 2006 suspendarea lucrărilor până la intrarea în legalitate [2]. „Distrugerea a luat o amploare fără precedent în Retezat. Buldozerele au ajuns astăzi până la numai 1 km de peisajul forestier intact din Retezat, deşi prefectul Vladu a anunţat toamna trecută că lucrările la DN 66A au fost suspendate până la finalizarea planului urbanistic zonal şi obţinerea tuturor aprobărilor necesare. Prefectul a minţit şi îi cerem să se comporte în mod profesionist şi să îşi respecte angajamentul ducând la bun sfârşit planul de urbanism zonal”, a spus Gabriel Păun, coordonator campanii Greenpeace în România.

Greenpeace a informat încă din toamna anului 2006 Guvernul României în legătură cu lucrările ilegale la DN 66A care ar urma să lege Petroşani de Băile Herculane deoarece beneficiarul proiectului, Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Timişoara (DRDPT) construieşte ilegal sectorul II al drumului (Câmpu lui Neag km 37+600 – Campuşel km 47+440), fără studiu de impact actualizat, fără acordul de mediu al Agenţiei de Protecţia Mediului Hunedoara şi fără avizul Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional Retezat. Se pare că amenda aplicată de Garda de Mediu beneficiarului pentru desfăşurarea lucrărilor în lipsa documentaţiei necesare nu a însemnat nimic, iar lucrarile avansează ameninţător, şi beneficiază de sprijinul Preşedintelui Traian Băsescu. De aceea, localnicii supranumesc DN 66A “drumul lui Băsescu”. Preşedintele ţării a vizitat de mai multe ori construcţia încă de pe vremea campaniei electorale pentru preşedinţie, şi şi-a dovedit lipsa de cunoştiinţe privind protecţia mediului precum şi interesele pe care le-ar avea în zonă, afirmând la vizita din octombrie 2006 că „este o lucrare la care ţin foarte mult, asta-i tot!” [3].

Cazul construirii ilegale a DN 66A este incă o dovadă a tratamentului brutal care este aplicat în România ariilor naturale protejate, pe care l-am semnalat şi în cazul altor Parcuri Naţionale şi Naturale afectate de activităţi ilegale [4]. Protecţia mediului numai pe hartie, cu legi care nu sunt aplicate în teren, va duce la pierderi irecuperabile în ceea ce priveşte capitalul natural pe care încă îl deţinem, precum şi la distrugerea posibilitătilor de valorificare a potenţialului economic al acestuia de către comunităţile locale”, a subliniat Luminiţa Tănasie, coordonator WWF Programul Dunăre Carpaţi România.

Peisajul forestier intact din Retezat este ultimul din Europa Centrală, Vestică şi de Sud, şi adăposteşte păduri cu valoare ridicată de conservare, populaţii semnificative de urs, lup şi râs, precum şi specii endemice, rare sau ameninţate de faună şi floră. „Conştientizarea în sine a unicităţii acestui teritoriu şi conservarea sa pot reduce pe termen lung sărăcia din Valea Jiului. În schimb, autorităţile române promit locuitorilor revitalizarea tocmai prin distrugerea acestui tezaur mondial, prin construirea DN 66A, o promisune mincinoasă de vreme ce încrederea locuitorilor din Valea Jiului a fost deja înşelată prin realizarea DN 7A care leagă Petroşani de Valea Oltului. Acolo, principala preocupare este tăierea la ras a pădurii, şi în nici un caz asigurarea bunăstării locuitorilor din zonă, aşa cum ar trebui, prin dezvoltarea durabilă bazată pe conservarea specificului zonei şi cu cerinţele legale de protecţia naturii. Oprirea definitivă a construcţiei la Câmpuşel reprezintă singurul compromis viabil care poate aduce suficientă dezvoltare economică pe termen lung în Valea Jiului de Vest şi poate asigura protejarea PFI din Retezat-Godeanu.”, a încheiat Paun.

Greenpeace şi WWF cer:

  • Preşedintelui Traian Băsescu să înceteteze imediat susţinerea DN 66A;
  •  Prim-Ministrului Călin Popescu-Tăriceanu să se ocupe personal de această problemă şi să oprească definitiv construcţia drumului la Câmpuşel;
  • Prefectului de Hunedoara Cristian Marius Vladu să realizeze planul urbanistic zonal pentru DN 66A până la Câmpuşel.

Pentru mai multe informaţii şi pentru a obţine fotografii cu lucrările ilegale la DN 66A puteţi contacta:
Luminiţa Tănasie, coordonator WWF Programul Dunăre Carpaţi România, 0744 163283
Gabriel Păun, coordonator campanii Greenpeace, tel. 0744 351977

NOTE:

[1] Un peisaj forestier intact este un teritoriu în cadrul zonei de pădure, care conţine ecosisteme împădurite şi neîmpădurite (gol alpin, lacuri, mlaştini) cu influenţe umane minime şi care măsoară o suprafaţă de minim 500 km pătraţi, şi având diametrul de cel puţin 10 km. Criteriile PFI sunt disponibile la cerere. Mai multe detalii puteţi găsi la:
http://www.intactforests.org

[2] Comunicat de presă Greenpeace din 04.12.2006
http://www.greenpeace.ro/medianet/archiv/national/story/story_125.html

[3] Ştirile TVR1 din 27.10.2006, ora 19:34. Material disponibil la cerere.

[4] Cazuri de activităţi ilegale care afectează arii naturale protejate au fost prezentate în cadrul campaniei WWF „Salvaţi Parcurile Naţionale din România!” şi al Petiţiei semnate de 11447 de persoane şi înaintate Preşedintelui şi Primului-Ministru.
http://www.panda.org/ro/get_involved/vorbeste/index.cfm

Scroll to Top