Comunicat de presa RESFOR – RESFOR la final

 WWF-România lansează un ghid de bune practici legate de managementul lemnului mort, la final de proiect RESFOR

Comunicat de presă

WWF România, în parteneriat cu Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Institutul Ucrainean de Cercetare în Silvicultură P.S. Pasternak – UkrRIMF și cu organizația Ecosphera din Ucraina a organizat, în Maramureș, o conferință în cadrul proiectului Promovarea lemnului mort pentru creșterea rezilienței pădurilor în zona transfrontalieră România-Ucraina” pe scurt RESFOR, unde a lansat un ghid de bune bune practici legate de managementul lemnului mort, la final de proiect RESFOR.

Aici beneficiarii au făcut o călătorie virtuală despre rezultatele proiectului, care prezentat pașii importanți făcuți în gestionarea durabilă a pădurilor și pentru comunități reziliente, prin managementul responsabil al lemnului mort.

Scopul principal al acestei conferințe a fost prezentarea ghidului de bune practici în gestionarea lemnului mort, elaborat participativ în cadrul Retelei transfrontaliere de cercetarori si experti, care a dus la discuți libere despre pașii necesari de operaționalizare a soluțiilor prezentate.

Participanții au avut ocazia să vadă și în teren, în zona Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, aplicarea practică a acestor solutii.

La final de proiect așternem pe hârtie reușitele noastre de-a lungul celor 27 de luni. Am adunat aceste reușite în ghidul lansat săptămâna trecută privind „Rolul lemnului mort și soluții inovatoare pentru gestionarea durabilă a pădurilor” prin intermediul căruia gestionarii de fond forestier pot beneficia de o capacitate sporită în gestionarea durabilă a pădurilor și de avantajele aduse de aceasta. Acest ghid urmărește creșterea cantității de lemn mort, la nivel de peisaj, în pădurile gospodărite contribuind astfel la menținerea unui grad ridicat de biodiversitate și naturalitate a pădurilor, precum și la bunăstarea comunităților locale.

De-a lungul proiectului am făcut pași mari înspre demolarea miturilor legate de lemnul mort prin cercetare și cooperare transfrontalieră între România și Ucraina. Acest lucru a fost posibil și prin formarea unei rețele de specialiști numită rețeaua NRE. Succesul stabilirii acestei rețele de specialiști se va reflecta și în viitor, prin cooperarea lor după terminarea proiectului RESFOR, atât prin relaționările inter-umane, a căror bază a fost stabilită de-a lungul proiectului, cât și prin cooperarea instituțiilor reprezentate de acești specialiști, prin semnarea unui memorandum de cooperare, atât intre instituțiile din România cât și între instituțiile din Ucraina.

Finanțat de către Comunitatea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate, Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, proiectul are o durată de 18 luni, (ianuarie 2020 – iunie 2022). Obiectivele specifice, activitățile și rezultatele așteptate ale proiectului sunt legate de zona țintă a proiectului din România (județele Maramureș și Suceava) și Ucraina (regiunile Ivano Frankivsk și Zakarpattia).

Valoarea proiectului este de 324942,5 euro (1562973,425 lei), din care contribuția Uniunii Europene este de 292448,25 euro (1406676.08 lei). Codul EMS-ENI: 2soft/1.2/13.

Pentru mai multe informații putem fi contactați:

Monia Martini – Manager Proiect, [email protected], +4 07 2020 4840

Miradona Krizbai – Specialist comunicare WWF-România, [email protected], +40 736 630 705

Aceast material a fost creat și menținut cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a beneficiarului și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.27

Scroll to Top