indturbine against sun, Spain

Scrisoare comună WWF & Greenpeace cu privire la Strategia Energetică propusă pentru 2020-2030

Strategia Energetică propusă pentru 2020-2030 de statul român ignoră potențialul României de a avea un mix energetic diversificat, cu o eficiență crescută și bazat pe surse de energie regenerabilă prietenoase cu natura. Mai mult, din textul actual în care sectorul fosil este în continuare prioritar, pare că statul așteptându-se ca tranziția energetică să se realizeze de la sine.

Am trimis ieri o scrisoare de poziție comună alături de Greenpeace, din care menționăm mai jos câteva puncte.

Strategia Energetică a României 2020 – 2030, cu perspectiva anului 2050 (versiunea august 2020), pusă în discuție, ar trebui să descrie cum se va realiza tranziția energetică în România, cu pași foarte concreți, care să ne protejeze sănătatea și natura de care depinde bunăstarea noastră. În schimb:

• producția de energie pe cărbune este încă de bază, deși ținta asumată e decarbonarea totală a  Europei și implicit, a României, până în anul 2050;
  • accentul este pus pe gaz, considerat combustibil de tranziție, deși gazul este un combustibil fosil, cu impact climatic mare;
  • este promovat hidrogenul, deși  în prezent 95% din producția de hidrogen este bazată pe combustibili fosili, nu surse regenerabile;
  • sunt în continuare susținute proiecte hidroenergetice, respectiv finalizarea obiectivelor aflate în execuție care încalcă legislația de mediu în vigoare, inclusiv la nivelul UE, știut fiind faptul că intervențiile umane asupra râurilor au dus la pierderea cu 84% a populațiilor de specii de apă dulce și la pierderea a 30% din ecosistemele de apă dulce  raportat la situația de acum 50 de ani – ecosisteme care ne oferă apă, hrană, mijloace de trai și protecție împotriva inundațiilor și secetelor;
  • se pune accent pe energia nucleară, în special reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

Avem nevoie de un cadru de politici publice eficient, care să încurajeze prosumatorii și sursele regenerabile sustenabile în detrimentul celor cu impact asupra vieții pe pământ, dar și criterii stricte pentru producția hidrogenului și a biomasei, pentru ca acestea să fie cu adevărat verzi. România are un potențial foarte mare să își acopere nevoile de energie prin surse regenerabile, cu adevărat verzi, iar acest potențial trebuie valorificat prin Strategia Energetică.

Puteți citi scrisoarea intregral, mai jos.