small_ww229351

Neglijenţa oamenilor creează viitoarele conflicte cu urșii

Tăierile de pădure, extinderea construcțiilor în habitatul ursului, depozitarea la întâmplare a gunoaielor și hrănirea artificială a animalelor sălbatice atrag urșii în zona Cabanei 3 Brazi din județul Brașov. O ursoaică cu trei pui din regiunea Râșnov-Predeal își face apariția aproape în fiecare noapte la Cabana 3 Brazi ca să scotocească în tomberoanele neasigurate cu capac special. Comportamentul ei este încurajat de unii localnici, care hrănesc animalele chiar în curtea cabanei.
„Din păcate ursoaica s-a obișnuit să vină aici unde găsește tot timpul ceva de mâncare. E foarte blândă, nu a dat niciodată vreun semn de agresivitate, vine doar ca să se hrănească. Atât cei care locuiesc în zonă, cât și cei de la cabană nu au grijă să asigure tomberoanele ca să nu mai atragă urșii”, ne-a povestit o persoană care lucrează în zonă. În ultimii ani, în apropiere de cabană s-au construit multe vile, iar localnicii ignoră de multe ori faptul că trebuie să pună la adăpost bunurile care ar putea deveni sursă de hrană pentru animalele sălbatice.
Primarul din Predeal a vizitat în urmă cu câteva zile locul și a făcut fotografii ursoaicei și pagubelor produse la cabană. Ocolul Silvic Râșnov urmează să organizeze o goană de împingere astfel încât animalul să fie redirecționat în afara zonelor locuite.
Alungată din pădure
O altă localnică din zona Râșnov ne-a semnalat încă de la începutul lunii octombrie faptul că o ursoaică cu pui a început să coboare către Cabana 3 Brazi, de când au început lucrările forestiere în zona Dealul Surducului, din apropiere de Cheile Râșnoavei. Între Dealul Surducului și Cabană sunt circa 5-6 kilometri, însă nu este încă foarte clar dacă este vorba de același animal.
”Au intrat în pădure cu TAF-urile, cu drujbele, cam de-acum o lună. Tot atunci a început ursoaica să coboare cu puii până spre Cabana 3 brazi. Cel mai probabil a fugit speriată de utilaje. Am vorbit cu cei de la Ocolul Silvic să nu o împuște și mi-au promis că doar o monitorizează”, ne-a povestit Liliana Stakenburg, o locanică preocupată de salvarea animalelor.
Situația din zonă este o ilustrare cât se poate de elocventă a efectului pe care acțiunile și activitățile umane – aviz de valorificare a masei lemnoase fără a lua în calcul animalele sălbatice și habitatul lor, extinderea construcțiilor în habitatul ursului, lipsa unor soluții eficiente de depozitare a deșeurilor – pun în pericol atât a oamenii, cât și a animalele sălbatice.
Solicităm primăriei Predeal să demareze acțiuni concrete de implementare a măsurilor de prevenire a atragerii și habituării urșilor în zona pe care o administrează, în mod special în zonele montane în care a permis noi construcții. În ceea ce privește cazul ursoaicei cu trei pui, în cazul în care aceasta continuă să deranjeze localnicii din zonă, solicităm atât primăriei, cât și Ministerului Mediului să aleagă o soluție care nu presupune uciderea animalului. Cele patru animale pot fi relocate în altă zonă și monitorizate corespunzător pentru a fi prevenite viitoare conflicte.

Citiți și luări de poziție ale WWF pe aceeași temă:

WWF România cere Ministerului Mediului un plan concret pentru a proteja atât oamenii și bunurile lor, cât și animalele sălbatice

Poziția WWF România față de Planul de Acțiune pentru managementul populației de urși supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului

Scroll to Top