Transport zimbri 2018

Imagini noi din Măgura Zimbrilor

Proiectul de reintroducere a zimbrului în Munții Țarcu, început de WWF-România în parteneriat cu Rewilding Europe în anul 2012, este în plină derulare, 20 de zimbri fiind deja în libertate la 200 de ani după ce specia dispăruse din această parte a Europei. Camerele video montate în Măgura Zimbrilor au surprins noi imagini din viața celui mai mare mamifer terestru din Europa, precum și alte animale sălbatice cu care împart habitatul.

În afară de Munții Țarcu, zimbrul mai trăiește în libertate, în România, doar în Parcul Natural Vânători Neamț. Iar la nivel european, mai există doar aprox. 1.450 de indivizi ce formează 14 populații izolate de zimbri, numai 5 dintre acestea fiind viabile din punct de vedere demografic și genetic.

Monitorizarea zimbrilor și a animalelor sălbatice, prin intermediul camerelor-capcană montate în teren, ne arată cât de plină de viață este natura în Munții Țarcu – arie naturală protejată la nivel european (situl Natura 2000 ROSCI0126 Munții Țarcu) și parte din cea mai întinsă zonă de sălbăticie din România. Imaginile surprinse în ultimele luni sunt spectaculoase și ne fac să ne mândrim de diversitatea naturală de aici, a zis colegul nostru, Alexandru Bulacu (specialist WWF in reintroducerea zimbrului).

Aceste imagini confirmă faptul că interacțiunile și relațiile dintre speciile sălbatice își urmează cursul firesc: zimbrii modelează peisajul prin pășunat și consumarea vlăstarilor tineri (așa cum a fost preconizat), un râs reușește să vâneze un pui de căprioară, în timp ce un bursuc, o vulpe și-un mistreț explorează zona în căutare de adăpost și hrană.

Fauna din Munții Țarcu reprezintă un obiect de studiu „în timp real” pentru oricine îndrăgește natura sau se specializează în științele naturii, ca profesie. WWF și Rewilding Europe, împreună cu comunitatea locală (reunită în Asociația AMZA), au lansat deja diverse activități de ecoturism care să permită turiștilor să observe natura sălbatică, iar pentru cercetători, studenți și absolvenți de ecologie sau biologie din întreaga lume am pregătit o Stație de cercetare în satul Feneș, unde pot locui pe perioade determinate și realiza proiecte concrete de cercetare.

Nick Huisman, student rezident la Stația de cercetare a spus, imediat ce a văzut imaginile, că: În studiul meu despre resălbăticirea zimbrului am străbătut pădurile și pajiștile din zonă în lung și-n lat, însă n-am reușit să văd decât frânturi din fauna sălbatică. Din fericire, camerele video surprind multe dintre aceste animale fără a le deranja, ajutându-ne și pe noi să vedem ce se află în adâncurile pădurii. Vederea unui mistreț care adulmecă zona, unei căprioare care se plimbă pe-o cărare sau a unei vulpi care își urmărește prada reprezintă un eveniment! Diversitatea faunei sălbatice de aici este cu mult mai mare decât în Olanda, de unde provin eu, și asta îmi confirmă că Măgura Zimbrilor este un loc cu adevărat special.

A avea camere video în sălbăticie este ca și cum ai fi prezent peste tot. Prima vizionare a imaginilor poate fi o experiență foarte entuziasmantă – în special într-un loc precum Măgura Zimbrilor. Îmi amintesc momentul în care am văzut primul lup pe cameră, în această zonă, anul trecut. Stătea fix în fața camerei. Mi-a făcut inima să tresare! O combinație de bucurie și mirare. Aceste înregistrări demonstrează din nou și din nou cât de sălbatică este zona repopulată acum și de zimbri, prin comparație cu multe alte locuri din Europa, cum ar fi Germania, de unde provin eu. Lupi, urși, bursuci și mistreți, căprioare și pisici sălbatice, chiar și râși! Mă încântă faptul că pot să văd aceste animale sălbatice rare și că pot să le observ comportamentul fără să le deranjez. Întotdeauna aștept cu nerăbdare următoarea înregistrare și sper ca „spectacole” de acest gen să se întâmple, într-o bună zi, și acasă, în țara mea natală, a adăugat Georg Messerer, coordonator al activității de la Stația de cercetare.

Scroll to Top