Beech forest, Gradistea Muncelului Cioclovina Nature Park, Roman

Demonstrează că nu eşti indiferent la schimbările climatice!

Au mai rămas doar şapte zile în care orice persoană care realizează venituri în România poate susţine acţiunile WWF de prevenire şi combatere a efectelor schimbărilor climatice. 15 mai este data limită până la care contribuabilii pot decide să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit către o organizaţie non-profit. Procedura de redirecţionare este extrem de simplă şi constă în completarea unui formular tipizat şi transmiterea acestuia prin poştă, către Administraţia Financiară din localitatea de domiciliu.

Activităţile de strângere de fonduri şi informare privind prevederea 2% fac parte dintr-o campanie mai amplă de conştientizare şi educare a publicului cu privire la cauzele schimbărilor climatice şi modul în care acestea afectează viaţa fiecăruia dintre noi, implementată de WWF in România pe parcusul acestui an. Lansată cu ocazia „Orei Pământului”, campania „Nu ignora pericolul schimbărilor climatice!” îşi propune să ofere informaţii accesibile despre impactul schimbărilor climatice în România, să arate modul în care fiecare persoană se poate implica şi poate ajuta, prin acţiuni simple, la prevenirea şi diminuarea efectelor schimbării climei, şi să educe publicul în vederea formării unui comportament prietenos cu mediul.

„Schimbările climatice – ale căror efecte se simt din ce în ce mai acut şi în România – sunt rezultatul activităţilor umane. Multe dintre acţiunile de rutină pe care le facem zi de zi – călătorim cu maşina personală, în loc de transportul în comun, ţinem lumina aprinsă şi pe timpul zilei, în loc să profităm de lumina naturală, consumăm alimente importate din ţări aflate la distanţe mari – contribuie la creşterea emisiilor de CO2, principala cauză a schimbărilor climatice. Prin campania pe care o derulăm, ne propunem să informăm publicul cu privire la aceste lucruri şi la soluţiile – la fel de simple – pe care le pot pune în practică zi de zi. Este timpul să acţionăm acum şi să stopăm ritmul de degradare a sănătăţii planetei.”, a declarat Dana Carataş, coordonator comunicare WWF Programul Dunăre-Carpaţi România.

Pe lângă activităţile de informare privind prevederea 2%, acţiunile care se vor desfăşura în cadrul campaniei includ:

  • lansarea unor studii privind efectele schimbărilor climatice asupra economiei şi societăţii şi asupra biodivesităţii din regiunea Dunăre-Carpaţi şi din România, precum şi soluţiile care pot fi aplicate pentru diminuarea acestora; 
  • implicarea în acţiuni de conştientizare derulate la nivel european, care arată efectele modificării climei în diferite ţări de pe continent; 
  • organizarea unor activităţi la nivel local, în cadrul cărora vor fi oferite informaţii despre tehnologii şi activităţi prietenoase cu mediul, pe care orice persoană le poate prelua în comportamentul zilnic, contribuind astfel la însănătoşirea planetei.

WWF consideră că, în prezent, schimbările climatice sunt cea mai mare ameninţare la adresa umanităţii. În trecut, clima pe glob a suferit schimbări, datorate cauzelor şi fenomenelor naturale din atmosferă. Schimbările dramatice din ultimii ani se datorează în mare măsură creşterii emisiilor de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, ca urmare a activităţilor umane.

Datele furnizate de World Resources Institute, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri de opinie instituţionali în materie de mediu şi schimbări climatice, arată că, în ultimii 200 de ani, activităţile umane au condus la emiterea în atmosferă a 2.3 trilioane tone de CO2. Jumătate din această cantitate a fost emisă în ultimii 30 de ani, cu un maxim absolut atins în 2004, când au fost emise în atmosferă mai mult de 28 miliarde tone CO2. În fiecare an, la nivel mondial sunt emise în atmosferă aproximativ 25 miliarde tone CO2, însemnând o medie de 800 tone pe secundă.

Scroll to Top