Braconajul și comertul ilegal cu animale sălbatice trebuie tratate ca infractiuni majore

WWF lansează, prin proiectul SWiPE, o campanie ce-și propune să pună pe agenda publică probleme precum braconajul și comerțul ilegal cu animale sălbatice. De asemenea, campania dorește să informeze și să sensibilizeze publicul larg cu privire la impactul real al activităților ilegale împotriva speciilor sălbatice în Europa.

Criminalitatea împotriva faunei sălbatice – cum ar fi braconajul, otrăvirea, utilizarea capcanelor pentru a captura specii sălbatice sau comerțul ilegal cu specii sălbatice și produse provenite de la acestea – constituie o amenințare majoră pentru biodiversitatea planetei. De fapt, comerțul nesustenabil și ilegal cu specii sălbatice și alte tipuri de infracțiuni împotriva vieții sălbatice reprezintă a doua cea mai mare amenințare directă la adresa vieții sălbatice, după pierderea habitatului. Cu toate acestea, impactul real și incidența acestor acțiuni ilegale sunt în mare măsură subestimate; astfel de încălcări sunt considerate în general infracțiuni minore.

Cu ajutorul unor imagini inspirate din scenele de investigații criminale, campania Wild Crimes are ca scop să sensibilizeze publicul larg și să îmbunătățească cunoștințele și înțelegerea impactului real al infracțiunilor împotriva faunei sălbatice. În același timp, campania urmărește să atragă atenția socială și politică asupra acestor infracțiuni grave, inspirând atât experții, cât și societatea, să lupte împotriva lor.

Activitățile ilegale împotriva speciilor sălbatice reprezintă o formă de crimă organizată, a patra cea mai frecventă activitate criminală din lume, întrecută numai de traficul de arme, de droguri și de persoane. Potrivit raportului din 2014 al UNEP-INTERPOL, se estimează că infracțiunile împotriva mediului au o valoare de până la 258 de miliarde de dolari pe an și că acestea sunt frecvent legate de alte infracțiuni grave, cum ar fi frauda, spălarea de bani și corupția.

Campania face parte din proiectul LIFE SWiPE și va fi diseminată de WWF, Fauna and Flora International și TRAFFIC la nivel european sub #StopWildlifeCrime.

Foarte multe animale sălbatice sunt comercializate ilegal din Africa, prin Europa, către Asia, unele dintre ele fiind destinate Europei.  Prin urmare, Europa joacă un rol important în lupta împotriva acestei infracțiuni. Cu toate acestea, infracțiunile împotriva faunei sălbatice au loc, de asemenea, în interiorul granițelor UE și amenință speciile europene. Acesta este cazul speciilor europene traficate, cum ar fi sturionii și anghilele, dar și al animalelor braconate, precum urșii sau lupii, și al vulturilor și altor păsări răpitoare pe cale de dispariție otrăvite  și ucise ilegal. Toate aceste acte reprezintă infracțiuni grave care nu trebuie tolerate și care pot fi oprite prin eforturi cumulate, transfrontaliere.

Campania va contribui la creșterea vizibilității infracțiunilor împotriva faunei sălbatice și la atragerea atenției politice asupra procesului de revizuire în care se află în prezent Directiva privind infracțiunile împotriva mediului și Planul de acțiune al UE împotriva traficului cu animale sălbatice.

Criminalitatea împotriva faunei sălbatice în cifre:

– Potrivit raportului BirdLife din 2017, se estimează că 36 de milioane de păsări sunt ucise ilegal în fiecare an, în timpul migrației în regiunea mediteraneană, ceea ce a dus la o scădere cu 30% a populației unor specii și la dispariția completă a unor specii din anumite regiuni.

– Europol estimează că, în fiecare an, 100 de tone de anghilă europeană sunt introduse ilegal din UE în China;

– 6441 de înregistrări de confiscări de specii protejate au fost raportate prin intermediul instrumentului EU-TWIX numai în 2019. EU-TWIX este baza de date electronică a Uniunii Europene pentru combaterea traficului de specii sălbatice.

Note pentru editori:

Proiectul SWiPE Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe („Instrumentarea cu succes a cazurilor de infracționalitate cu specii sălbatice în Europa”) este implementat de WWF, Flora & Fauna International, TRAFFIC, Parchetul de Stat al Republicii Croația și Academia Judiciară (Croația) în 11 țări europene, inclusiv România. Celelalte țări în care vor fi implementate acțiunile proiectului sunt: ​​Bulgaria, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Slovacia, Ungaria, Spania, Italia, Ucraina și Polonia.

www.stopwildlifecrime.eu

Campania „Wildlife crimes are wild crimes against life” a fost creată de Viernes.

Scroll to Top