SaveGREEN - zona pilot Arad-Deva - conectivitate ecologica

Dezvoltăm un plan integrat de monitorizare a speciilor cheie în zona pilot Arad-Deva

Un peisaj natural și cultural complex și divers, zona pilot Arad-Deva se află pe valea râului Mureș și cuprinde Munții Zarand și Metaliferi la nord, Dealurile Lipovei și Munții Poiana Ruscă la sud. Aici, unul dintre cele mai mari râuri din România, Mureșul, șerpuiește printr-un peisaj mozaicat, important pentru transport, agricultură, silvicultură, extracții minerale, vânătoare, turism și natură.

Infrastructura liniară de transport care se dezvoltă aici este importantă pentru noi, dar reprezintă în același timp o barieră majoră pentru deplasarea multor specii de animale sălbatice. Prin intermediul proiectului SaveGREEN găsim modalități de a preveni și depăși provocările legate de infrastructura gri și de factorii de fragmentare care împiedică libera circulație a speciilor.                       

Peisaj din valea Mureșului cu Munții Zarand în fundal. (© Zarand)

Medodologii de monitorizare

Planul integrat de monitorizare aplicat de către partenerii proiectului, WWF România și Asociația Zarand în aceast peisaj urmărește să atingă mai multe obiective: să se concentreze asupra tuturor speciilor cheie sau umbrelă relevante pentru conectivitatea din zona pilot (de la nevertebrate la carnivore mari), să adapteze metodologiile utilizate de experți pentru aceste grupuri de specii, să dezvolte un instrument dedicat care să îmbunătățească eficiența monitorizării și să producă o bază de date care să sprijine și informeze în procesul de luarea a deciziilor de către factorii de interes.

Studiile preliminare realizate în teren vor conduce la adaptarea metodologiilor de monitorizare specifice speciilor, de exemplu, urmărirea urmelor în zăpadă prin utilizarea unei aplicații mobile complexe. (© Zarand)

Prezența unui urs identificată pe un pod verde din cadrul zonei pilot este înregistrat cu ajutorul aplicației qField, adaptată pentru nevoile specifice de monitorizare. (© Zarand)

Aplicația mobilă qField utilizează un smartphone ca instrument unic necesar pe teren – pentru navigare, înregistrare de date și fotografiere. Sincronizarea datelor colectate cu software-ul desktop GIS este realizată printr-o simplă apăsare de buton, fluxul de lucru îmbunătățit economisește timp și costuri și elimină potențialele erori umane. În plus, aplicația este gratuită și ușor de utilizat.

Un obiectiv major al planului de monitorizare integrată este acela de a demonstra puterea unei baze de date comune în gestionarea sectorială care să sprijine un proces decizional coerent la nivel de peisaj. De exemplu, având în vedere că un viitor sector de autostradă se va intersecta cu unul dintre fondurile de vânătoare din zonă, colaborăm cu părțile interesate la nivel local pentru a documenta modul în care noua infrastructură va avea un impact asupra gestionării actuale a vânatului și modul în care această gestionare ar putea fi adaptată pentru a sprijini mobilitatea atât de necesară pentru speciile de mamifere de dimensiuni medii și mari. 

Înregistrare video cu o cameră-capcană a lupilor care trec prin una dintre zonele cheie din zona pilot Arad-Deva. (© Zarand)

Dar monitorizarea nu este un subiect exclusiv pentru experți, publicul larg fiind foarte important pentru colectarea de informații care să sprijine decizii de gestionare a habitatului. Un exemplu este aplicația Road.kill, care permite șoferilor să înregistreze locația animalelor sălbatice ucise pe drumuri. În timp, acest tip de date va permite evaluarea conflictelor dintre transport și circulația animalelor și elaborarea unor măsuri practice de atenuare a acestora.

Animalele lovite de mașini sau de trenuri reprezintă cel mai vizibil impact al fragmentării și un pericol pentru siguranța oamenilor. Aplicația ROad.kill este disponibilă în mod gratuit; se află în faza finală de testare și va fi îmbunătățită pentru a fi utilizată atât de publicul larg, cât și de experți. (© Zarand)
Aplicația ROad.kill

Proiectul SaveGREEN „Protejarea funcționalității coridoarelor ecologice de importanță transnațională din bazinul Dunării” este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Website: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/savegreen
Buget total: 2 681 728,70 euro
Contribuția FEDR: 2 279 469,36 euro

Autori: Zarand, WWF România

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:

Ioana Ismail, Manager proiect SaveGREEN, WWF-România, [email protected] +40 723.332.543
Bianca Ștefănuț, Specialist comunicare, WWF-România, [email protected], +40 730.098.722

Scroll to Top