Petiție WWF: Soarta pădurilor se decide acum!

Tăierile ilegale vor continua în păduri. Astăzi, pădurile sunt pe cale să piardă încă o luptă, de această dată pentru alocarea fondurilor europene din cadrul PNS (Planul Național Strategic). Doar 0,46% din fonduri sunt alocate pentru conservarea pădurilor și gospodărirea lor sustenabilă, așa că WWF trage un semnal de alarmă că este nevoie de minimum 10% pentru a putea pune în practică cea ce România și-a asumat în fața instituțiilor europene.

Read the English version of the Petition

Decizia este acum la Ministerul Agriculturii, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerul Mediului, cel de care aparțin pădurile, lasă un gol în această problemă. Hotărârea de care va depinde viitorul pădurilor noastre pentru următorii 10 ani se ia zilele acestea, până în sărbători. De aceea am lansat o petiție prin care solicităm ajutorul statului în eforturile de conservare a pădurilor.

Această problemă ne privește pe toți, indiferent dacă lucrăm sau nu în domeniul lemnului, dacă locuim în zona rurală sau venim doar în vacanță prin pădure. Cu toții avem nevoie de natură, de apă, de aer curat și este important să avem grijă de sănătatea pădurilor. Acum este momentul să găsim soluții pentru o serie de subiecte și nevoi legate de păduri, fie că vorbim de tăierile ilegale, de distrugerea unor habitate forestiere, de valorificarea superioară a lemnului recoltat din păduri sau de protejarea pădurilor valoroase. Nu vom putea să rezolvăm aceste probleme fără a investi în eforturile de conservare, fără a despăgubi proprietarii carora le sunt impuse restricții în recoltarea lemnului, fără să susținem o tranziție verde și justă pentru comunitățile locale dependente de lemn. Avem nevoie de sprijin.

Am trimis deja o scrisoare deschisă către Guvernul României, însă se pare că nu este suficient. Trebuie să fim mai mulți cei care ne exprimăm îngrijorarea.

Pădurea înseamnă viață, ajută-ne să trăim! Semnează petiția.

Scroll to Top