WWF-România demarează un studiu în Colinele Transilvaniei pentru a detecta prezența pesticidelor și diversitatea florei

În cadrul proiectului dedicat polenizatorilor al WWF-România, finanțat de către Active Citizens Fund România, am demarat vara aceasta un studiu ce folosește o metodologie premiată pentru inovație în cercetare care va ajuta la detectarea pesticidelor folosite în agricultură și inventarierea diversității floristice din două zone diferite din Colinele Transilvaniei, prin analize complexe de polen.

Cele două zone au fost selectate împreună cu apicultorul local implicat în studiu și se situează în zona Târgu Mureș – Sibiu – Făgăraș. Una dintre acestea este în zona de luncă a unui râu, unde peisajul este plat și unde predomină agricultura intensivă, cu terenuri întinse pe care se cultivă porumb, grâu sau sfeclă. Cealaltă zonă este una de vale între dealuri, unde terenul este accidentat, iar agricultura se practică pe terenuri mici, înconjurate de păduri și pajiști. Intenția este de a putea face o primă comparație pe baze științifice a impactului asupra mediului a practicilor intensive și a celor extensive de agricultură și de a evalua calitatea celor două tipuri de peisaje modelate de activități agri-culturale pentru insectele polenizatoare.

Peisaj diversificat, de deal, cu ferme mici. Copyright Mara Cazacu/WWF-România
Peisaj de câmpie dominat de agricultura intensivă. Copyright Mara Cazacu/WWF-România

Primele probe de polen au fost recoltate în luna iunie și luna iulie din cei patru stupi folosiți în studiu și urmează să fie trimise la laborator pentru analize. Rezultatele vor apărea în scurt timp. În continuare, în toamnă vor mai fi recoltate încă două probe de polen, urmând ca în anul 2023 să acoperim încă un sezon cald prin încă patru probe de polen.

Polen cules de albinele din zona deluroasă, cu ferme mici. Copyright Ben Mehedin

Studiul este realizat în colaborare cu laboratorul Beeodiversity din Belgia, o antrepriză dedicată cercetării cu și despre albine și creării de soluții pentru reducerea poluării mediului și regenerarea biodiversității. Laboratorul a fost premiat în multiple competiții pentru inovația introdusă în câmpul cercetării de acest tip din Europa, în care polenul colectat de albine este analizat inclusiv prin teste ADN pentru a detecta substanțele poluante dintr-o anumită zonă, precum și speciile de flori și calitatea nutrițională a polenului cules de albine de la acestea. Colaborarea și, respectiv, studiul se desfășoară pe o perioadă de doi ani, până în toamna anului 2023, cu dorință de extindere pe termen mai lung pentru a monitoriza și analiza mai consistent impactul practicilor agricole și a modului și categoriilor de folosință a terenurilor asupra albinelor și altor insecte polenizatoare din țara noastră.

Acest studiu face parte din proiectul BeeActive – Mobilizarea cetățenilor pentru conservarea albinelor și a altor polenizatori din România, derulat de WWF România în parteneriat cu Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii (NINA), cu sprijin financiar asigurat prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. BeeActive este un proiect de mobilizare pentru îmbunătăţirea politicilor publice cu impact asupra stării polenizatorilor din România (în special politica agricolă) și de împrietenire a oamenilor cu aceste insecte fascinante, fără de care nu putem supravieţui.

Scroll to Top