Earth Overshoot Day 2022 - Ziua Suprasolicitării Planetei este astăzi, 28 iulie

Cota de resurse generate de planetă pentru anul 2022 s-a terminat.

Earth Overshoot Day marchează data la care umanitatea a folosit toate resursele biologice pe care Pământul le regenerează pe parcursul întregului an. Astăzi, 28 iulie, este momentul în care am consumat la nivel global resursele produse de planetă pentru 2022. Ceea ce înseamnă că de-acum trăim “pe datorie”, din resursele anilor ce vor urma, conform studiilor recent efectuate de către Global Footprint Network.

Conform aceluiași studiu, fenomenul a început în 1971, iar astăzi folosim resursele pe care planeta le va produce pe timpul generațiilor viitoare. Statisticile arată că, până la sfârșitul lui 2022, vom fi consumat 1.75 planete, în termeni de resursele generate de Pământ. Factorul determinant este creșterea cu 1.2% a amprentei de carbon a umanității în 2022, față de anul trecut.

Cum se stabilește Earth Overshoot Day?

Earth Overshoot Day nu are o zi fixă, se calculează împărțind biocapacitatea planetei (cantitatea de resurse ecologice pe care Pământul este capabil să genereze în acel an), la amprenta ecologică a umanității (cererea umanității pentru acel an) și înmulțind cu 365, numărul de zile dintr-un an.

Amprenta ecologică a fiecărui oraș, stat sau națiune poate fi comparată cu biocapacitatea sa. Dacă cererea unei populații pentru bunuri ecologice depășește oferta, regiunea respectivă are un deficit ecologic. O regiune în deficit ecologic satisface cererea importând, lichidând propriile active ecologice (cum ar fi pescuitul excesiv) sau emițând dioxid de carbon în atmosferă. La nivel global, deficitul ecologic și depășirea sunt aceleași, deoarece nu există un import net de resurse către planetă.

Ce putem face?

Mutarea datei Zilei Suprasolicitării Pământului (EOD) cu 5 zile mai târziu în fiecare an ar permite omenirii să ajungă la compatibilitatea cu o singură planetă înainte de 2050. De-a lungul anilor ne-am demonstrat că dacă ne unim forțele, impactul nostru contează.  Sănătatea, siguranța, bunăstarea noastră, precum și succesul economic depind de natură.

De aceea, e important să protejăm sursele de apă dulce, de care depind agricultura, dar și multe alte bunuri cu care ne-am obișnuit, de la produse alimentare, până la haine.

Trecerea la sisteme inteligente electrice, cu eficiență ridicată, ar muta data EOD cu 21 de zile mai târziu.  

Reducerea risipei alimentare, care reprezintă 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, ar amâna data EOD cu 13 zile. Cultivarea copacilor împreună cu alte culturi pe același teren, ar amâna data EOD cu 21 de zile.

Întrucât obiectivele WWF pentru 2050 sunt zero pierdere a habitatelor naturale, înjumătățirea amprentei ecologice a producției și a consumului și zero extincții ale speciilor cauzate de om, între o pandemie, fenomenele meteorologice extreme și intensificarea războaielor în lume, considerăm că este important să securizăm resursele planetei pentru a putea susține prosperitatea economică pe termen lung.

Aceste obiective se vor traduce în beneficii directe pentru oameni, cum ar fi stabilitatea climei, hrană sănătoasă pentru toți, apă potabilă și o mai bună calitate a vieții. m

Scroll to Top