WWF România (Fondul Mondial pentru Natură) și Energy Policy Group au lansat o declarație comună pentru dezvoltarea durabilă a energiei regenerabile, solare și eoliene onshore, în România. Documentul, parte a proiectului RENewLand, este susținut de 16 organizații importante, precum producători și dezvoltatori de parcuri solare și eoliene, distribuitori de energie electrică și organizații de mediu. Acesta prezintă un set de principii care sprijină desemnarea zonelor de accelerare pentru surse regenerabile până în anul 2026 din perspectiva pilonilor dezvoltării durabile. Lansarea acestei declarații vine într-un moment cheie, în condițiile în care astăzi, la Baku, Azerbaidjan, liderii mondiali discută importanța alinierii acțiunilor climatice cu protejarea și conservarea biodiversității, în cadrul summitului global COP29.
Importanța acestei inițiative
Revizuirea Directivei europene privind energia regenerabilă (RED III) prevede faptul că statele membre au obligația de a desemna zone dedicate dezvoltării energiei regenerabile până în anul 2026, la nivelul cărora procesul birocratic va fi redus semnificativ. Astfel, România trebuie să finalizeze procesul de cartare a zonelor de accelerare până în mai 2025, prin identificarea potențialului dezvoltării unor astfel de proiecte, a zonelor disponibile și a infrastructurii de transport și distribuție de energie electrică existente și în curs de dezvoltare. Ulterior, până în februarie 2026, România trebuie să desemneze zonele pretabile accelerării acestor proiecte.
Acest aspect este cu atât mai important, cu cât România și-a propus, prin intermediul revizuirii Planului Național în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC), transmis Comisiei Europene în luna octombrie 2024, să atingă obiectivele de 8,2GW capacități instalate de energie solară și 7,3GW energie eoliană pentru anul 2030, față de 1,8GW, respectiv 3GW capacități instalate la nivelul anului 2022.
Ce propune declarația?
Anticipând riscurile aferente implementării acestor obligații, WWF România și Energy Policy Group au organizat, în intervalul 7 martie – 26 iunie 2024, mese rotunde în cadrul proiectului RENewLand, reunind experți din sectorul energetic și specialiști în mediu, conservare și dezvoltare durabilă, pentru a analiza provocările și soluțiile privind desemnarea zonelor de accelerare a energiei solare și eoliene onshore în România.
Declarația comună reprezintă rezultatul acestor discuții, constând în șapte principii pentru dezvoltarea durabilă a zonelor de accelerare, respectiv: (1) crearea unui grup de lucru trans-sectorial, (2) identificarea, colectarea și actualizarea datelor spațiale și utilizarea instrumentelor digitale, (3) identificarea și cartarea zonelor sensibile “no-go”, (4) prioritizarea zonelor antropice, artificiale și degradate, (5) implementarea evaluării strategice de mediu (SEA) la nivelul fiecărei zone de accelerare, (6) investiții în rețelele de energie electrică, (7) asigurarea resurselor necesare la nivel administrativ central și regional.
Această declarație comună a principiilor este o invitație la dialog constructiv pentru instituțiile publice care au responsabilitatea alinierii intereselor de dezvoltare a energiei, a siguranței energetice cu interesele de menținere a biodiversității și, în general, a unui mediu natural cât mai rezilient în contextul provocărilor climatice. Prin aceste 7 principii promovăm o abordare tactică multidimensională pentru ca țara noastră, în speță noi, ca și beneficiari finali, să avem cât mai mult de câștigat, atât din punct de vedere societal cât și al mediului.
Carmen Pădurean, Manager Proiect, WWF România
Declarația, disponibilă online, este susținută, până în prezent, de 16 entități, respectiv: Asociația Eco-Dobrogea, Asociația 2 Celsius, Societatea Ornitologică Română, Cooperativa de Energie, Fauna & Flora, Asociația Grupul Milvus, Re-Genera Group, Fundația ADEPT Transilvania, Asociația Română pentru Energie Eoliană, Asociația Industriei Fotovoltaice din România, Asociația Bankwatch România, Asociația Cluster Pro-nZEB, Institutul Naţional de Cercetare ‒ Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC, Florian Bodescu, profesor asociat USAMV și Universitatea din București, WWF România, Energy Policy Group, fiind deschisă pentru aderări ulterioare.
În cadrul proiectului a fost realizat și un document de bune practici de către Trinomics, o organizație cu experiență în consultanță pentru Comisia Europeană, privind procesul de cartare și desemnare a zonelor de accelerare în Portugalia, Croația și Cehia, cu bune practici și abordări relevante care pot fi reproduse și în alte țări, în special România, Bulgaria și Ungaria.
Experiențele din alte state membre oferă informații utile pentru desemnarea zonelor de accelerare a energiei regenerabile în România. De exemplu, conform Raportului, în Portugalia, autoritățile au avansat semnificativ în procesul de identificare a zonelor de accelerare, iar metodele și rezultatele utilizate pentru procesul de cartare se axează pe scenarii la nivel național. În Croația, respectiv, în Zadar, a fost realizată o analiză multicriterială pentru a identifica și prioritiza zonele sensibile (no-go). În Cehia au fost stabilite procedurile, responsabilitățile părților relevante și termenele pentru desemnarea acestor zone.
Alina Arsani, Manager Proiect, Energy Policy Group
O inițiativă strategică
Declarația și ghidul de bune practici au fost ulterior prezentate reprezentanților Ministerului Energiei, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și Agenției Domeniului Statului, dar dialogul va continua și cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și alte autorități relevante acestui proces. Lansăm astfel către factorii decizionali o solicitare de colaborare pentru integrarea energiei regenerabile în mod durabil, protejând biodiversitatea și contribuind la obiectivele de decarbonizare ale României.
În contextul discuțiilor din cadrul summit-ului COP29, Declarația Comună și Documentul de bune practici propun un model de tranziție energetică care integrează respectul față de natură, protejarea biodiversității și implicarea comunităților locale, contribuind în mod concret la atingerea obiectivelor Acordului de la Paris și a priorităților de pe plan național și european.
Consultă comunicatul de presă
Carmen Pădurean (WWF România), Manager Proiect, [email protected], +40730098100
Alina Arsani (Energy Policy Group), Manager Proiect, [email protected], +40726037219
Despre RENewLand
Proiectul RENewLand se desfășoară în perioada 1 noiembrie 2023 – 31 decembrie 2025 și este implementat de către Energy Policy Group România, Centre for Energy Research din Ungaria, și birourile WWF din România, Ungaria și Bulgaria. Proiectul este cofinanţat de Inițiativa Europeană pentru Climă – European Climate Initiative (EUKI). EUKI este un instrument de finanțare pentru proiecte de către Ministerul Federal German pentru Mediu, Conservarea Naturii și Siguranța Nucleară (BMU). Implementarea instrumentului este susținută de Societatea Germană pentru Colaborare Internațională – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Obiectivul general al EUKI este de a încuraja cooperarea în domeniul climei în cadrul Uniunii Europene (UE) pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Opiniile prezentate în acest comunicat sunt responsabilitatea exclusivă a autorului și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Ministerului Federal German pentru Mediu, Conservarea Naturii și Siguranța Nucleară.