Aerials over the Danube delta rewilding area, Romania

WWF salută desemnarea a 1000 km2 de noi situri Ramsar în România

În cadrul Conferinței COP11 Ramsar, care are loc în perioada 6-13 iulie la București, au fost desemnate 4 noi situri Ramsar, totalizând aproape 1000 km2. Cele 4 noi situri, identificate cu ajutorul WWF şi al Societății Ornitologice Române, au fost denumite: Confluenţa Olt-Dunăre (466.23 km2), Lacul Bistreţ (274.82 km2), Lacul Iezer-Călăraşi (50 km2) şi Lacul Suhaia (195.9 km2).

România, ţară care a ratificat Convenţia Ramsar în anul 1991 şi a desemnat Delta Dunării ca prim sit Ramsar, deţine acum peste 9000 km2 de situri Ramsar şi urmează să mai includă pe listă încă 2000 km2. Demersurile pe care şi le-a asumat România pentru a răspunde acestor ameninţări şi presiuni asupra zonelor umede sunt acţiunile de reconstrucție ecologică din Delta Dunării şi din luncile inundabile ale Dunării şi ale râurilor tributare Dunării, refacerea habitatelor şi a ecosistemelor, managementul apelor uzate, dezvoltarea reţelei de arii protejate şi a agriculturii ecologice.

“O bună parte a veștilor bune pe care delegaţii Ramsar le-au primit vin, într-adevăr, din România şi, în general, din bazinul Dunării” a spus Andreas Beckmann, director regional WWF Programul Dunăre-Carpaţi. “În ultimii 20 de ani, de la căderea Cortinei de Fier, s-a produs o revoluţie în ceea ce priveşte modul în care sunt percepute şi gestionate zonele umede din bazinul Dunării. Au fost luate angajamente la nivel înalt pentru promovarea conservării şi refacerii zonelor umede, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel regional şi naţional. Iar rezultatele încep să fie din ce în ce mai evidente – nu doar în cazul întâlnirilor de top, dar şi pe teren.”

Cu toate acestea, există planuri ale Uniunii Europene şi ale unor guverne care prevăd îndiguirea şi secarea a o mie de kilometri de râuri, cu un potenţial impact masiv asupra unor zone umede valoroase.
O altă sursă de îngrijorare este reprezentată de planurile actuale de construire a sute de hidrocentrale de-a lungul tuturor râurilor tributare Dunării, care pot avea un efect foarte grav asupra zonelor umede.

WWF, partener al Conferinței COP11 Ramsar

În calitate de partener al Convenției Ramsar la nivel global, WWF este partener al Conferintei COP11 și organizează, pe toată durata evenimentului, mai multe conferințe, mese rotunde și vizite în teren, în zonele proaspăt desemnate drept situri Ramsar.

Pe 11 iulie, WWF găzduiește vizite în zona Confluenței Olt-Dunăre, în zona Lacului Iezer-Călărași, dar și în zona Fusea, pe râul Argeș, unde WWF- România, împreună cu compania Lafarge, au implementat un model de reconstrucție ecologică pe o suprafață de 100 ha, afectată de extracția agregatelor minerale.

De asemenea, WWF le-a oferit tuturor participanților la Conferință un album cu 200 de fotografii din lungul Dunării și Delta Dunării, realizate de fotografi români, austrieci, bulgari, ucraineni și moldoveni.

Tot în cadrul COP11, WWF-România, împreună cu fotograful Dan Dinu, au expus, la Palatul Parlamentului, 30 de imagini impresionante din Delta Dunării, în cadrul unei expoziții dedicate zonelor umede din țara noastră.

Scroll to Top