Ucraina: O redresare economică sustenabilă pentru oameni și natură

Ucraina are nevoie de o reconstrucție durabilă, pozitivă pentru climă și natură, prin care să asigure securitatea pe termen lung. Astăzi, 22 septembrie, s-a dezbătut în cadrul unei conferințe internaționale online, raportul intitulat „O redresare economică durabilă pentru Ucraina: pentru oameni și natură”, scris și produs de WWF Europa Centrală și de Est și WWF-Ucraina, împreună cu Boston Consulting Group (BCG), în cadrul parteneriatului global WWF-BCG, care datează din 2012.

Războiul din Ucraina a provocat suferințe umane imense și distrugeri atât pentru infrastructură, cât și pentru mediul natural, cu implicații pe termen lung pentru poporul și economia ucraineană. Doar 6 milioane de oameni mai au acces limitat la apă potabilă, iar peste 280.000 de hectare de păduri au fost distruse sau tăiate. Deși nu se cunoaște data la care se va sfârși războiul, este clar că Ucraina va avea nevoie de cel mai mare plan de reconstrucție din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Raportul WWF-BCG oferă o cale pentru atingerea acestor obiective de sustenabilitate. Acesta arată că, deși circumstanțele sunt nefaste, dacă sustenabilitatea are o importanță semnificativă și reformele sunt implementate în mod corespunzător, acest efort ar putea crea un model durabil de dezvoltare economică pentru Ucraina, pentru Europa și pentru întreaga lume.

„Nevoia mediului înconjurător trebuie să facă parte din paradigma de securitate pentru Ucraina, deoarece oferă o bază pentru dezvoltarea economică, bunăstarea și supraviețuirea Ucrainei. Este vorba despre construirea unei țări mai durabile și mai reziliente pentru poporul ucrainian”, a declarat  Dr Bohdan Vykhor, CEO WWF Ucraina.

Dezvoltat împreună cu WWF-Ucraina, care lucrează îndeaproape cu alte organizații sociale, de mediu și instituții importante, raportul își propune să pună vocea societății civile pe agenda de reconstrucție. Modernizarea economiei și a infrastructurii Ucrainei, într-un mod armonios cu natura, va genera multe beneficii, inclusiv o securitate sporită, cu o dependență mai mică de importurile de combustibili fosili și o dezvoltare economică accelerată. Astfel, se vor crea mai multe locuri de muncă. Acest model de reconstrucție poate accelera integrarea Ucrainei în UE și alinierea la politici-cheie, cum ar fi Pactul Verde European, la care Ucraina s-a angajat deja.

„Chiar și în cele mai tragice circumstanțe, există speranță. Amploarea suferinței și a distrugerii aduse de război este uluitoare. Știm din relația noastră cu liderii ucrainieni că își propun să înceapă acum mobilizarea comunității internaționale pentru redresare. La BCG, credem cu tărie că, pentru a obține cel mai bun rezultat pentru ucraineni, reconstrucția ar trebui să fie planificată având în centru clima și natura. Alături de WWF, arătăm calea către un plan de redresare durabilă”, a precizat Hubi Meinecke, Climate & Sustainability, Boston Consulting Group.

Investește în viitor, nu reconstrui un trecut nesustenabil

Planul de redresare nu ar trebui să urmărească doar reconstruirea a ceea ce a fost distrus, ci să se concentreze asupra viitorului: investițiile trebuie să fie durabile, să declanșeze schimbare și să lucreze în parteneriat cu natura. Începând cu schimbările climatice, planul ar trebui să asigure că Ucraina poate să-și realizeze și, potențial, să își crească ambițiile de dinainte de război, de a reduce emisiile cu efect de seră cu 65% până în 2030, comparativ cu 1990 și de a ajunge la zero emisii până în 2060, adaptându-se în același timp la un viitor cu un impact tot mai ridicat asupra schimbărilor climatice.

Mediul natural este baza unei economii puternice și reziliente, precum și a unei societăți sănătoase. Bunurile și serviciile ecosistemice sunt evaluate la 185 miliarde USD/an, ceea ce este aproximativ echivalent cu PIB-ul Ucrainei. În fiecare sector acoperit de raport (care acoperă două treimi din PIB și aproximativ 90% din exporturi), există oportunități de decarbonizare, reducerea utilizării resurselor și valorificarea soluțiilor bazate pe natură.

Raportul definește zece recomandări cheie, precum și alte recomandări specifice cu privire la trei probleme de mediu (păduri, biodiversitatea vieții sălbatice, apă dulce), șase sectoare economice (locuințe, transport, energie, agricultură, industrie, tehnologie și digital), precum și guvernare.

„Fiindcă am crescut în Croația, am experimentat direct dificultățile și incertitudinile redresării după încheierea războiului în 1995. Ucrainenii vor avea acces la noi tehnologii și își vor putea folosi abilitățile digitale pentru a construi locuințe și infrastructură prietenoase cu oamenii, agricultură sustenabilă, precum și soluții industriale, de transport și energetice cu emisii reduse de carbon. Va fi nevoie de o conducere puternică și perseverență pentru a reconstrui Ucraina într-un mod eficient economic și prietenos cu mediul. Ambele sunt posibile, dar pentru a le livra trebuie să începem planificarea acum”, a spus Tomislav Corak, Managing Director & Partner la BCG.

„Războiul este încă în desfășurare, iar provocările sunt complexe, așa că acest raport oferă perspectivele noastre actuale și nu răspunsuri definitive. Acesta a fost dezvoltat ca o bază pentru discuții, planificare și cooperare cu factorii de decizie și părțile interesate atât din interiorul, cât și din afara Ucrainei. Ne așteptăm ca analiza și ideile prezentate aici să se dezvolte în continuare pe măsură desfășurării acestui dialog.”, a anunțat dr. Vykhor.

 

Raportul este un pas important ce include toate eforturile WWF de a sprijini reconstrucția în Ucraina. Este o bază pentru angajarea cu factorii de decizie din interiorul și din afara Ucrainei, precum și cu părțile interesate din sectorul privat, societatea civilă și comunitățile din sectoarele cheie pentru dezvoltare.

Scroll to Top