WWF propune modificarea Codului Silvic

Președintele Braziliei păstrează tăcerea, in timp ce intreaga lume îi cere să-și exercite dreptul de veto în cazul reformei Codului Silvic

WWF, Greenpeace şi Avaaz, trei dintre cele mai mari organizaţii de mediu şi advocacy din lume încep, astăzi o acţiune de mobilizare a celor 22 de milioane de susţinători din întreaga lume, pentru a-l convinge pe preşedintele brazilian Dilma Rousseff să-şi exercite dreptul de veto în cazul proiectului de lege pentru modificarea Codului Silvic, aprobat de către Camera Deputaţilor.

WWF, Greenpeace şi Avaaz susţin că modificările propuse în noua lege ar anula succesele obţinute recent în ceea ce priveşte reducerea pierderilor de pădure şi ar compromite eforturile de combatere a corupţiei în regiunea Amazonului.

Peste 1,3 milioane de oameni din întreaga lume au semnat deja petiţia Avaaz care îi cere preşedintelui Rousseff să anuleze prin veto noul Codul Silvic propus; se estimează că acest număr va creşte în mod dramatic în următoarele zile. De asemenea, sute de mii de susţinători WWF şi Greenpeace au lansat apelul pe Twitter, folosind # SOSBrazil şi # VetaTudoDilma, şi prin postarea de mesaje direct pe pagina de Facebook a partidului politic al Preşedintelui, Partidodos Trabalhadores.

Petiţia va fi susţinută de o campanie lansată de cele trei organizaţii, care-şi îndeamnă susţinătorii din întreaga lume să contacteze ambasadele braziliene, pentru a demonstra opoziţia la nivel global.

Preşedintele Rousseff nu a avut o reacţie publică şi nici nu a indicat dacă intenţionează să se opună măsurii. Cele 3 organizaţii de mediu spun că doar un drept de veto complet va proteja pădurile Braziliei. Preşedintele Rousseff a primit proiectul de lege în această săptămână şi îşi poate exercita dreptul de veto asupra legii integrale sau asupra anumitor articole, până pe 25 mai.

„In ultimul deceniu, Brazilia a avut progrese uimitoare în ceea ce priveşte reducerea defrişărilor din Amazon. Suntem conştienţi că preşedintele Rousseff se află sub o imensă presiune politică creată de cei care ar fi capabili să radă pădurea pentru un câştig pe termen scurt, dar îi cerem să lupte pentru protejarea resurselor forestiere, care sunt vitale pentru viitorul tuturor brazilienilor şi pentru întreaga lume „, a declarat Jim Leape, Director WWF International.

Institutul pentru Cercetări Economice Aplicate din Brazilia (IPEA) a estimat că noua legislaţie ar putea duce la pierderea a până la 76,5 milioane de hectare de pădure, ceea ce înseamnă eliberarea în atmosferă a 28 de miliarde de tone de adaos de CO2 în atmosferă.

Organizaţiile de mediu fac apel la Preşedintele Rousseff să-şi asculte în primul rând cetăţenii – 94% dintre aceştia spun că sunt preocupaţi de mediul înconjurător, potrivit unui sondaj recent realizat de Confederaţia Industriei Naţionale.

„Mii de oameni din întreaga lume trimit semnale de alarmă ambasadelor braziliene şi preşedintelui Rousseff, să nu permită distrugerea Amazonului. Aproape 80 la suta dintre brazilieni nu-şi doresc acest proiect de lege catastrofal, şi până în prezent, au susţinerea a peste un milion de oameni din întreaga lume. Preşedintele Rousseff trebuie să aleagă – fie semnează condamnarea la moarte a Amazonului, fie protejează plămânii planetei şi devine un erou public”, a declarat Ricken Patel, Director Executiv
Avaaz.

Notă pentru editori: petiţia poate fi descărcată la:
http://www.avaaz.org/en/veto_dilma_global/?wwf

Scroll to Top