satul_magura

Natura 2000 celebrată printr-o expoziţie itinerantă în inima săsească a Transilvaniei

WWF-România organizează în perioada 16-25 august expoziția itinerantă „Natura 2000: rețea de peisaje vii” în câteva sate din Podișul Hârtibaciului-Târnava Mare, inima săsească a Transilvaniei. Expoziția se va derula în cadrul evenimentului Săptămâna Haferland, organizată de Fundația Michael Schmidt cu ocazia revenirii anuale a sașilor pe plaiurile strămoșești din Transilvania.

Zona Hârtibaciu-Târnava Mare-Olt este a doua zonă ca mărime din ţară cu statut de protecție, după rezervaţia Biosferei Delta Dunării, cu 7 situri Natura 2000 și încă 3 arii protejate de interes național. Toate acestea sunt valori inestimabile cu care țara noastră se poate mândri și poate concura cu orice țară vest-europeană. Expoziția „Natura 2000: rețea de peisaje vii” are rolul de a „pune reflectoarele” pe câteva dintre speciile și locurile speciale din aceste arii protejate și de a evidenția rolul esențial al omului în păstrarea acestei moșteniri, prin tradiții și printr-un trai simplu, dar demn, fără excese: un trai în armonie cu natura. Ursul, lupul sau vidra, cositul manual la termene din an știute și respectate din străbuni, arbori de 300 – 400 sau chiar 800 de ani, copii care se bucură de joaca în fân, îmbrățișând un animal: subiectele fotografiilor ilustrează ceva ce nu mai există de mult în țările vest-europene sau care a devenit o raritate; acel ceva a cărui valoare nu provine numai din faptul că este rar, ci și pentru că își are un rost anume în viața pe aceste meleaguri.

Expoziția va merge din sat în sat, urmărind manifestările culturale din cadrul evenimentului Săptămâna Haferland (Săptămâna culturală în Țara Ovăzului), după cum urmează: din 16 august expoziția va fi prezentă în Criț, din 18 august va merge în Viscri, din 22 august va fi la Mesendorf, iar din 24 august la Roadeș – până pe 25 august dimineața. Toți localnicii, dar și oaspeții și turiștii sunt așteptați să descopere imaginile unice incluse în expoziție și să afle cu această ocazie mai multe informații despre Natura 2000 și beneficiile de care avem și am putea avea parte și pe viitor din existența acestor valori, dacă sunt păstrate și corect fructificate.

În România există 531 de arii Natura 2000 care ocupă 23% din suprafața țării. Fiecare dintre acestea a fost desemnată (recunoscută) oficial datorită existenței în acel areal a unei specii rare sau periclitate, de interes european, sau a unui sistem natural (habitat) important, precum o pădure seculară sau o zonă de confluență între mai multe râuri (zonă umedă).

În siturile Natura 2000 sunt permise activitățile economice, însă acestea nu trebuie să ducă la distrugerea speciilor și habitatelor pentru care zonele au fost incluse în rețea. Aceasta este caracteristica definitorie a rețelei Natura 2000: recunoaște că omul reprezintă o parte integrantă a naturii și consideră că soluția optimă o constitutie cooperarea dintre om și natură.

Această acțiune se derulează în cadrul proiectului „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu-Târnava Mare-Olt”. Acesta are o valoare de 12.652.463 lei și este cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional de Mediu. Proiectul este implementat în perioada martie 2011 – februarie 2015 de către WWF-România, în parteneriat cu Fundaţia ADEPT, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu și Ecotur Sibiu.

Mai multe informații se pot găsi pe website-ul www.natura2000transilvania.ro.

Scroll to Top