small_ww258540

Dosar penal în cazul de braconaj surprins de WWF în Munţii Tarcu

După ce, în 7 octombrie 2015, WWF-România a sesizat un caz de braconaj în Situl Natura 2000 Munții Țarcu, pe raza Ocolului Silvic Oțelu Roșu, pe 2 decembrie Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin a informat organizația că în cauză s-a întocmit dosar penal pentru cinci persoane, toate cu domiciliul în comuna Obreja, judeţul Caraş-Severin. WWF-România va continua să monitorizeze îndeaproape cazul.
 
În urma unor secvenţe surprinse de camere video ce monitorizează fauna din arealul Parcurilor Naţionale Semenic-Cheile Caraşului, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei, Retezat, Parcul Natural Porţile de Fier şi situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, s-a putut observa că un grup de trei persoane intră în pădure și se întorc cu trofeul unui cerb. Aceste fapte au fost considerate suspecte de braconaj de către echipa WWF- filiala Reșița.
 
Ne-am adresat imediat autorităţilor competente, punând la dispoziție secvențele filmate surprinse pe raza pe Fondul Cinegetic 15 Poiana Mărului, aflat în administrarea Direcției Silvice Caraș-Severin, prin Ocolul Silvic Oțelu Roșu.
 
 În urma adreselor făcute de WWF pentru a verifica starea anchetei deschise, ne-a răspuns domnul Avram Viorel, Comisar de poliţie, şeful Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin. Acesta ne-a informat că în cauză a fost constituit un dosar penal în care se desfăşoară cercetari sub supravegherea Parchetului de pe lânga Judecătoria Caransebeş, pentru săvârşirea infracţiunilor de braconaj, uz de armă letală fără drept şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor faţă de 5 persoane.
 
Fapta a fost demonstrată de camerele video instalate de WWF în zonă, ce arată clar că pe 11 și 12 septembrie 2015, un grup de trei persoane intră în pădure și se întorc cu trofeul. WWF nu tolerează braconajul și depune toate eforturile pentru ca cei vinovați în cazul de față să primească pedepse aspre.
 
WWF- România derulează în Carpaţii din sud-vestul României proiectul Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni. O activitate foarte importantă aici o reprezintă evaluarea faunei sălbatice cu scopul de a identifica posibile coridoare ecologice, pentru asigurarea conectivitaţii între populaţii de faună specifică condiţiilor noastre geografice.
 
Carpații de Sud-Vest reprezintă una dintre cele mai mari zone de sălbăticie din Europa și una dintre cele mai bogate zone naturale din țară- 300.000 de hectare. Viziunea WWF este de a crea aici o rețea funcțională de zone conectate, administrate eficient și bine protejate.
 
O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfășoară firesc: nici viața speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanțial de om sau afectate de activitățile lui. Puține astfel de zone au mai rămas în Europa și de aceea valoarea lor e, cu fiecare zi, mai mare: doar aici mai găsim specii care altădată împânzeau continentul, doar aici peisajul e încă acela al începutului de lume.

Scroll to Top