foto_brad_eco_bige_caption_in_text

De Crăciun, natura are nevoie de noi

De Crăciun ne gândim la binele tuturor și, mai mult ca oricând, încercăm să facem tuturor o plăcere: celor din familia noastră, prietenilor, profesorilor. Ba cumpărăm un mic cadou chiar și animalului nostru de companie. Însă, cât de mult ne gândim să facem un bine și naturii, cea care, de fapt, face posibilă toate celelalte bucurii ale noastre?

De Crăciun, natura are nevoie de atenția noastră mai mult ca oricând: atunci crește consumul de energie electrică, de gaz, folosim mai multă apă, călătorim mult cu mașina, iar în toată această agitație plăcută, natura este cea care suferă în tăcere. Iată deci câteva gesturi mici și simple, care nu numai că vor ușura povara de pe umerii mediului înconjurător, dar vor aduce și un strop de originalitate Crăciunului vostru:

Bradul eco

Poate fi confecționat din carton sau pânză și împodobit cu lucruri mici, naturale, pe care le aveţi deja în casă sau care sunt ușor de găsit în parcurile din oraș sau în excursii, de-a lungul anului: ghindă, castane, pietre cu forme interesante. Alegeți vopseluri pe bază de apă (precizarea apare pe etichetă) și rămâne doar ca imaginația voastră să hotărască cum pot fi decorate aceste obiecte mici. Încercați, de exemplu, să vopsiți cu roșu pălăria unei ghinde. Veți vedea că, aplicată pe verdele bradului de pânză sau carton, ghinda maro cu pălărie roșie va fi o priveliște tare plăcută.

Iar apoi, gândiți-vă la cât de mult înseamnă gestul vostru, alături de multe altele, la fel de mici, dar care, împreună, scutesc natura de un efort uriaș, din ce în ce mai greu de dus. Spuneți-le și altora că un brad eco e mult mai ieftin și poate fi refolosit în anul următor. E ușor de așezat în casă, fără să mai mutați mobile și fără să mai aveți grija acelor care cad pe jos. Și, mai mult decât orice, bradul vostru eco a lăsat un brad viu să-și ducă viața mai departe, în pădure, acolo unde-i e locul.

Cadouri eco

Sigur vă puneți în fiecare an aceeași întrebare, de Crăciun: ce i-ar plăcea mamei anul ăsta, oare ce să mai cumpăr pentru tata? În general, avem tot ce ne trebuie și uităm că un cadou e făcut să spună celuilalt că ne-am gândit la el și că vrem să-i facem o bucurie și nu o «aprovizionare». Așa că, încercați să ieșiți din tiparul cadourilor cumpărate și gândiți-vă dacă celor din jurul vostru nu le-ar plăcea mai mult să primească unul din aceste lucruri mici, dar prețioase, făcute cu mâna voastră: semne de carte din materiale obișnuite, bijuterii din fructe lemnoase, un colaj de fotografii cu momentele împreună de peste an, dulciuri preparate în casă sau orice altceva știți că puteți face singuri și e de trebuință celuilalt.

Lumină eco

Mai ales de Crăciun, magazinele oferă nenumărate varietăți ale produselor cel mai des folosite. De exemplu, lumânările sunt de toate felurile și puțini știu că cele mai puțin spectaculoase sunt și cele care nu fac rău mediului înconjurător: lumânările din soia. Ceara de soia este o substanţă complet naturală, biodegradabilă, dar şi o sursă de energie curată şi regenerabilă. Lumânarea care se obţine are o flacără puternică, nu face fum, iar arderea durează cu până la 20% mai mult decât la o lumânare obişnuită.

Becuri sau leduri? Ce sunt becurile știm cu toții. Dar ce sunt ledurile? Un led (light-emitting diode) este o diodă care luminează când e parcursă de un curent electric. În anii ‘60, când au fost concepute, led-urile nu degajau decât o lumină slabă, roşie sau verde și nimeni nu le-a luat prea în serios. Abia mai târziu au apărut led-urile cu lumină albastră, iar astăzi, datorită evoluției constante a tehnicii, se prevede că peste foarte puțin timp, led-urile vor înlocui complet becurile folosite pentru iluminatul public. Iată de ce merită să vă interesați întotdeauna dacă ceea ce folosiți de Crăciun (instalații luminoase pentru brad, decorațiuni luminoase) și nu numai, nu există cumva și în varianta cu led: ledul se folosește cu un consum redus de energie și puțină căldură degajată, la tensiune joasă, deci în siguranță. Durează mai mult decât orice altă sursă de lumină și are o rezistență mare la șocuri și accidente.

Obiceiuri eco

Indiferent de cadoul pregătit, trebuie să recunoaștem că prima emoție ne-o dă…ambalajul. Din păcate, cele mai frumoase hârtii pentru împachetat sunt și cele mai puțin plăcute naturii: ele sunt vopsite, laminate sau conțin adaosuri toxice, cum e sclipiciul. Așa că nu pot fi reciclate și vor ajunge direct la groapa de gunoi.

Anul trecut, un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că numai hârtia folosită de Crăciun, așezată într-o singură stivă, poate ajunge până la lună. Ce părere credeți că au despre asta…japonezii? De ce? Pentru că în Japonia, tocmai tradiția impune ca darurile să fie învelite în bucăți de material textil. Aceste bucăți de pânză se numesc furoshiki, iar un cadou astfel învelit este un gest de mare prețuire către cel care îl primește. Deci, dacă aveți un cearșaf vechi, cu un model frumos, nu ezitați să faceți din el un adevărat set de ambalaje pentru toate cadourile pe care le așezați sub brad. Cu condiția să nu stricați, din greșeală, o lenjerie de pat prețioasă, va fi o surpriză plăcută pentru cei care găsesc darurile și le veți putea povesti despre acest vechi obicei japonez, care, în 2006, l-a făcut chiar pe ministrul mediului din Japonia, Yuriko Koike, să creeze „Mottainai Furoshiki”, un model de ambalaj textil care să vorbească lumii întregi despre grija din ce în ce mai mare pe care mediul și natura ne-o cer.

Tot tradiția spune că în noaptea de Crăciun, la fiecare clinchet de clopoțel se îndeplinește o dorință. Vă dorim să aveți viața plină de clinchete de clopoței! Crăciun fericit!

Scroll to Top