group_photo_credit_alex_spineanu

33 de școli din 11 ţări europene și-au prezentat proiectele de mediu în cadrul celei de-a 6a ediţii ESFALP

În perioada 2-5 iunie are loc, la Moieciu de Sus, evenimentul care marchează încheierea celei de-a șasea ediții a programului internațional „Școli europene pentru o planetă vie„(ESFALP), organizat de WWF cu sprijinul Fundației ERSTE. 33 de școli din unsprezece țări europene au pregătit și realizat diferite proiecte de mediu, dintre care 4 din România. Împreună, participanții au creat, de asemenea, bazele „Zilei ESFALP a râurilor” /„ESFALP River Day“, care va avea loc în toamna acestui an.

Cu „Școli europene pentru o planetă vie” ne dorim să-i învățăm pe elevi că pot schimba lucrurile. Prin intermediul atelierelor noastre, le oferim metode prin care să își susțină opinia în public, motivându-i și pe ceilalți să aibă grijă de mediul înconjurător, a declarat Barbara Tauscher, coordonatorul Programului de Educație pentru mediu la WWF Austria.

33 de școli din România, Bulgaria, Croația, Moldova, Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ucraina și Ungaria au participat în acest an la programul „Școli europene pentru o planeta vie”. Timp de șapte luni, tineri între 13 și 17 ani au lucrat împreună la diferite proiecte ecologice. Au făcut cercetări, au discutat cu factorii de decizie și au fost în expediții în natură. Ideile de proiect și realizarea acestora au rezultat doar din creativitatea elevilor. Profesorii și-au susținut elevii, din rolul de mentor. Pentru evenimentul final, un profesor și un elev din fiecare echipă a venit la Moieciu de Sus unde au prezentat rezultatele muncii lor, au schimbat opinii privind provocările cu care se confruntă și, mai ales, au învățat unii de la alții.

Școlile care reprezintă România la această ediție a programului ESFALP, selectate dintre zeci de aplicații doar din țara noastră, sunt:

Școala Gimnazială nr 1, Răucești, județul Neamț;
Colegiul Tehnic „Lorin Sălăgean”, Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți;
Colegiul Tehnic „Matei Corvin” din Hunedoara;
Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca.

Experiența ESFALP mi-a schimbat modul în care privesc proiectele de mediu, lucrul în echipă în aer liber, cu copiii, și chiar modul în care privesc relația dintre mine și instituția pentru care lucrez, a concluzionat Monica Iliuță, profesor din Hunedoara.

Acțiunile care adresează problemele de mediu nu se încheie însă odată cu evenimentul final ESFALP: împreună, elevii au creat bazele „Zilei ESFALP a râurilor”, ce va fi sărbătorită la toamnă în toate cele 11 țări ESFALP. Această zi este un alt pas important în vederea sprijinirii rețelei create de tineri adulti activi și arată cum funcționează educația pentru dezvoltare durabilă.

Tinerii au puterea de a modela viitorul, așa că ar trebui să îi încurajăm să aibă grijă de mediul înconjurător și sa caute în mod constant soluții creative pentru protejarea lui. Acesta este motivul pentru Fundația ERSTE susține ESFALP și suntem foarte impresionați de angajamentul arătat atât de către elevi, precum și de către profesorii lor , afirmă Doraja Eberle, membru al Consiliului Fundației ERSTE. Sprijinirea învățământului înseamnă să luăm în serios viitorul Europei. Insuflând sensibilitate pentru problemele ecologice în cadrul unui proiect internațional este o experiență valoroasă pentru tineri, dar și pentru profesorii lor.

În acest an, la inițiativa școlară de mediu „Școli europene pentru o planetă vie” a fost organizat pentru a șasea oară. De la prima ediție și până acum, 5.000 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, provenind din unsprezece țări europene diferite, au pus în practică proiecte ecologice.

Scroll to Top