Mascululde râs Lukáš monitorizat prin radio. Fotografii: Martin Duľa.

SaveGREEN – monitorizarea râsului în Cehia ajută la identificarea coridoarelor ecologice

În speranța de a cartografia coridoare importante pentru fauna sălbatică folosite de carnivorele mari și de alte animale în Republica Cehă, cercetătorii de la Universitatea Mendel din Brno au montat colare de urmărire prin satelit pe cinci masculi de râs în cursul anului trecut. Scopul este simplu, dar esențial: prin intermediul acestei monitorizări telemetrice intensive, datele obținute vor contribui la o protecție mai avansată a acestor carnivore și vor fi utilizate pentru a păstra habitate unitare – în prezent, în mare măsură fragmentate de o dezvoltare haotică a infrastructurii și industriei imobiliare. Aceleași provocări sunt întâlnite și în România.

Monitorizarea prin satelit a permis înregistrarea mișcărilor lui Eman, oferind o imagine mai bună a coridoarelor ecologice care cuprind Lipník nad Bečvou prin dealurile Hostýn, Vsetín și din munții Beskydy din Moravia-Silezia până la Kysuce din Slovacia. © Hnutí DUHA Olomouc

„Telemetria GPS este unul dintre instrumentele de bază pentru studiul și protecția eficientă a multor specii de animale. Pe lângă definirea punctelor critice în ceea ce privește infrastructura de transport și cartografierea coridoarelor cheie pentru fauna sălbatică, ne vom concentra, de asemenea, asupra ecologiei de hrănire și a interacțiunilor râsului cu membrii propiei speciii și cu alte specii. Suntem siguri că datele pe care le vom obține vor fi benefice pentru continuarea cercetărilor și protecția râsului atât la nivel național, cât și internațional”, a declarat Martin Duľa, zoolog la Institutul de Ecologie Forestieră de la Universitatea Mendel din Brno și liderul echipei de capturare.

Cei cinci râși care sunt monitorizați în prezent au fost dotați cu aceste colare de urmărire în partea centrală a Moravian-Silesian Beskydy, un lanț muntos din Republica Cehă, iar o mică parte care ajunge până în Slovacia, situat în diviziunea istorică dintre Moravia și Silezia. Această monitorizare telemetrică intensivă face parte din activitățile proiectului SaveGREEN, reprezentat în Republica Cehă de partenerul Hnutí DUHA Olomouc.

Călătoria unui râs din regiunea Olomouc până în Kysuce Slovacia

În primăvara anului 2020, Eman a fost primul animal căruia i s-a montat zgarda de urmărire: un mascul de un an, prins la scurt timp după ce s-a despărțit de mama sa. Tânărul mascul, încă în căutarea unui teritoriu propriu, se deplasează într-o zonă mare care cuprinde Lipník nad Bečvou, prin dealurile Hostýn, Vsetín și din lanțul muntos Moravia-Silezia Beskydy până în Kysuce Slovacia. Zgarda sa de urmărire prin telemetrie este din partea Grădinii Zoologice din Ostrava, care cooperează pentru protecția râsului din 2018. „Protecția animalelor în habitatele lor naturale și, bineînțeles, conservarea habitatelor în sine sunt extrem de importante. Pentru ca eforturile de conservare să fie cu adevărat eficiente, trebuie să știm cât mai multe despre modul de viață al animalelor protejate”, a declarat Jiří Novák, directorul Grădinii Zoologice din Ostrava.

Conectivitate ecologică pentru supraviețuirea carnivorelor mari

În timpul sezonului de împerechere din 2021, alți patru râși au fost capturați și echipați cu o zgardă de urmărire. Trei dintre ei erau masculi tineri în al doilea an de viață; al patrulea, un râs rezident în vârstă de cinci ani. Montarea colarelor oferă oportunitatea de a cartografia în mare detaliu spațiul în care se deplasează aceste carnivore rare.

Dispersia pe distanțe mari a carnivorelor precum râsul în peisajul nostru din Carpați devine din ce în ce mai dificilă odată cu dezvoltarea rapidă a infrastructurii și intensificarea traficului auto, după cum o demonstrează cazurile râși, urși și lupi uciși pe șoselele din Estul Europei. „Conectivitatea lanțurilor muntoase este importantă pentru supraviețuirea populațiilor de carnivore mari. Animalele tinere aflate în căutarea unui nou teritoriu trebuie adesea să traverseze zonele dens populate de la poalele munților. Monitorizarea telemetrică a mai multor indivizi în același timp ne oferă o mare oportunitate de a afla ce pasaje sunt încă disponibile pentru carnivorele mari în zona Beskydy și unde, pe de altă parte, conectivitatea peisajului trebuie îmbunătățită”, a declarat Michal Bojda, ofițer de teren al Hnutí DUHA Olomouc și cercetător la Universitatea Mendel din Brno.

„Râsul duce o viață secretă, astfel că datele privind mișcările sale prin peisaj ne pot ajuta semnificativ în protejarea sa. Menținerea și îmbunătățirea conectivității peisajului va fi benefică nu doar pentru râs, ci și pentru alte animale. Din nefericire, infrastructura de transport nu este singura amenințare pentru râsul din Munții Beskydy; braconajul rămâne, de asemenea, o problemă majoră”, a declarat František Jaskula de la Agenția pentru Conservarea Naturii din Republica Cehă, șeful Administrației Zonei Protejate a Peisajului Beskydy.

Colarele de urmărire utilizate pentru monitorizarea telemetrică sunt prestabilite pentru o anumită perioadă. Prin urmare, animalele nu trebuie să fie recapturate pentru a îndepărta dispozitivul de urmărire. „Toți cei cinci râși sunt în stare bună și vânează cu succes. După o anumită perioadă de timp, zgarda se va deschide automat și va cădea”, a conchis Duľa.

Telemetria va furniza, de asemenea, informații valoroase pentru proiectul internațional SaveGREEN din care face parte și WWF România.

Moartea animalelor sălbatice pe drumuri este una dintre consecințele fragmntării peisajului, dar izolarea populațiilor fragile reprezintă un risc și mai mare. Aceasta poate reduce succesul reproductiv al speciilor cheie și, astfel, poate amenința viabilitatea unor întregi ecosisteme. Proiectul SaveGREEN se concentrează asupra acestei probleme în Carpați și în regiunea Dunării. Acesta își propune să promoveze cele mai bune soluții pentru protecția coridoarelor ecologice. În cadrul proiectului, Hnutí DUHA Olomouc (Prietenii Pământului din Republica Cehă) dorește să dezvolte, printre altele, exemple de bune practici pentru protecția peisajului în zona pilot Beskydy-Kysuce (CZ-SK). Experiența poate fi apoi transferată în alte zone din Republica Cehă.

Proiectul SaveGREEN „Protejarea funcționalității coridoarelor ecologice de importanță transnațională din bazinul Dunării” este derulat în parteneriat cu WWF-România, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
Buget total: 2 681 728,70 euro
Contribuția FEDR: 2 279 469,36 euro

Scroll to Top