defileul-dunarii-cristian-mititelu-raileanu-1920x1080

Caravana Dunării sosește în România!

Zilele astea se întâmplă o mulțime de lucruri: ne mutăm, așteptăm cu nerăbdare Caravana Dunării, facem ultimele pregătiri pentru zimbrii care vor fi eliberați peste două săptămâni, a! și ne-am făcut blog. Un început de lună cu multe schimbări.

Așadar, de săptămâna viitoare, în București, ne găsiți pe strada Dumitru Zosima. Dar nu pe toți, că unii dintre noi vor fi în drum spre Drobeta-Turnu Severin, de unde pornim Caravana Dunării în România.

harta-caravana-dunarii-wwf-blog

De ce Caravana Dunării? Pentru că vrem să discutăm cu voi despre Dunăre, despre speciile protejate pe care adesea le trecem cu vederea, despre zonele umede și despre serviciile de mediu pe care le oferă ecosistemele de apă dulce ale Dunării Inferioare. Cum ar fi protecția împotriva inundațiilor, apă potabilă, lemn, pește și alte surse de hrană, ca să enumerăm doar câteva.

canal-dunare-cristian-mititelu-raileanu-1920x1080
© Cristian Mititelu Răileanu

Zonele umede se găsesc pretutindeni în apropierea râurilor și luncilor inundabile și, chiar dacă reprezintă doar 3% din suprafața Pământului, zonele umede stochează 30% din totalul de carbon, de două ori mai mult decât pădurile.  Însă de foarte multe ori ele sunt considerate inutile și folositoare în alte scopuri, pentru agricultură pășunat sau sunt lăsate de izbeliște. Asta s-a întâmplat și în România.

Astfel, de la sfârşitul secolului trecut și până în prezent intervenţia umană a distrus peste 80% din toate zonele umede ale Dunării. Iar faptul că zonele umede sunt printre cele mai afectate ecosisteme din Europa reiese și din studiile noastre (vezi Raportul Planeta Vie 2014), și din cel al Comisiei Europene privind starea naturii din UE, și din studiile UNEP (Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu).

În plus, de-a lungul Dunării şi al afluenţilor săi s-au construit centrale hidroelectrice, diguri, sisteme de drenare, prin care s-a distrus legătura dintre zonele de luncă şi sistemul fluvial, iar funcţiile ecologice ale acestora au fost afectate, daca nu chiar distruse.

Dar în lungul și Delta Dunării încă trăiesc nenumărate specii de animale și plante, o bună parte dintre ele protejate la nivel internațional, cum e cormoranul mic sau rața roșie, cum sunt ultimii sturioni sălbatici viabili din Europa.

Și toate acestea sunt motive suficiente cât să ne apucăm de treabă. Pentru că, partea bună este că mai putem face ceva. Vegetația specifică încă se dezvoltă în zonele abandonate, în timp ce fauna sălbatică repopulează iazurile pustii.

Dar gata cu vorbăraia, unde oprește Caravana Dunării?

  • pe 3 iunie: în Drobeta-Turnu Severin, în zona de promenadă Crișan
  • pe 5 și 6 iunie: în București, în parcul Herăstrău, intrarea de lângă Pavilion H, Bd. Kiseleff
  • pe 9 iunie: în Constanța, în parcarea de lângă Comandamentul Flotei
  • pe 11 iunie: în Tulcea, pe Faleza Dunării
  • pe 12 iunie: Mahmudia, în fața Primăriei Comunei Mahmudia
curcubeu-dunare-cristian-mititelu-raileanu
© Cristian Mititelu Răileanu

Până ne despachetăm gândurile și virgulele în noua casa virtuală, aștept să-mi spuneți, în comentarii, despre ce v-ar plăcea să mai discutăm.

Scroll to Top