RENewLand

Accelerarea energiei regenerabile, în întârziere în România 

Până astăzi, 21 mai 2025, conform Directivei pentru Energia Regenerabilă (RED III), România trebuia să carteze zonele cu potențial pentru accelerarea proiectelor energetice din surse regenerabile. Cu toate acestea, procesul este în întârziere, iar cartarea nu a început încă. Alături de parteneri din România, Ungaria și Polonia, suntem gata venim în sprijinul autorităților printr-o metodologie dedicată și recomandări concrete pentru identificarea acestor zone, în armonie cu natura și comunitățile locale. 

Directiva, revizuită în 2023, a venit ca răspuns la contextul actual din Europa, în care Comisia Europeană și-a propus accelereze tranziția către energia curată și elimine treptat importurile de combustibili fosili. Astfel, prin transpunerea directivei, Statele Membre ale Uniunii Europene pot simplifice sau chiar elimine anumite proceduri în zone desemnate pentru accelerarea energiei regenerabile 

Un nou cadru european pentru accelerarea energiei regenerabile

Două obligații cheie au fost introduse pentru state în directivă. Astfel, până la 21 mai 2025, România trebuia își cartografieze teritoriul pentru a identifica acele zone potrivite pentru producția de energie din surse regenerabile. Ulterior, până la 21 februarie 2026, autoritățile trebuie desemneze zonele de accelerare a energiei regenerabile (RAA). Aceste zone sunt esențiale pentru ca proiectele eoliene și solare poată fi dezvoltate mai rapid și mai eficient, în condițiile în care ar beneficia de o autorizare simplificată, ținând cont însă de respectul față de natură și comunitățile locale. 

Unde se află România în acest proces

Transpunerea directivei în România este o oportunitate pentru tranziția energetică și atingerea obiectivelor de climă și biodiversitate. Cu toate acestea, procesul este în întârziere la noi în țară, din moment ce cartarea propriu-zisă nu a început încă. Avem autorități responsabile, însă ne confruntăm cu întârzieri legislative, resurse administrative insuficiente și lipsa de date privind mediul, infrastructura și utilizarea terenurilor, printre altele 

Soluții pentru implementare

Suntem gata sprijinim autoritățile în acest proces, alături de partenerii noștri naționaliinternaționali și de comunitățile locale. În cadrul proiectului RENewLand, alături de un grup de experți în domeniu și parteneri din Ungaria și Bulgaria, am dezvoltat o metodologie pentru a ajuta la identificarea zonelor potrivite accelerării energiei regenerabile. Pe baza lecțiilor învățate din alte practici la nivel european și a consultărilor cu mai multe părți interesate, am dezvoltat și un set de recomandări pentru a facilita procesul de cartografiere și desemnare. Am început deja să demarăm activități și în zone pilot din cele trei țări, pentru a testa metodologia și a veni în sprijinul autoriților pentru a facilita procesul și a desemna zonele unde producția de energie regenerabilă poate fi accelerată fără a distruge natura. 

Află mai multe

Pentru mai multe informații contactați:
Carmen Pădurean (WWF România), Manager Proiect, [email protected],  +40730098100
Alina Arsani (EPG), Manager Proiect, [email protected], +40726037219

Scroll to Top