zone umede ramsar

Semnal de alarmă! Zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile

Zonele umede sunt printre cele mai valoroase ecosisteme din punct de vedere economic și al biodiversității. Dar acestea dispar de trei ori mai repede decât pădurile. Semnalul de alarmă a fost tras de ultimul raport al Convenției Ramsar, cunoscută și sub denumirea de „Convenția Zonelor Umede”. Mai mult decât atât, un sfert din speciile de plante și animale specifice acestui tip de habitat se află în pericol de dispariție, potrivit Ramsar.

Cauze? Lucrările de drenare a apelor, poluarea, folosirea nesustenabilă a resurselor, înmulțirea speciilor invazive, întreruperea fluxurilor de apă prin construirea de diguri și baraje.

ZONELE UMEDE ÎN ROMÂNIA

În lume, avem în acest moment peste 12 milioane de km² de zone umede, o suprafață mai mare decât Groenlanda. Însă mai puțin de un sfert din această suprafață se află pe Lista Ramsar a Zonelor Umede de Importanță Internațională.

România are desemnate 19 astfel de situri protejate prin Convenție, cu o suprafață de aprox. 10.000 km². Cu excepția a trei dintre ele, toate celelalte se află pe Dunăre și în Delta Dunării.

IMPORTANȚA ZONELOR UMEDE

Despre importanța zonelor umede pentru oameni și natură s-a tot scris. Direct sau indirect, acestea asigură aproape în întregime cantitatea de apă dulce necesară consumului uman la nivel mondial. Ca să nu mai vorbim de diversitatea acestui tip de ecosistem: 40% dintre speciile lumii trăiesc și se hrănesc în zonele umede.

Ele ne oferă apă de băut, asigură sursă de hrană și loc de adăpost pentru milioane de oameni, ne protejează de inundații, secetă și alte dezastre naturale și, nu în ultimul rând, zonele umede stochează mai mult carbon decât oricare alt tip de ecosistem. În ciuda faptului că acoperă doar 3% din suprafața Pământului, zonele umede stochează 30% din totalul de carbon, dublu față de păduri. Dar iată că rata de degradare în comparație cu acestea din urmă este mult accelerată.

CE FACE WWF

De mai bine de 10 ani, WWF-România desfășoară proiecte de refacere și conservare a zonelor umede din lungul Dunării . Susținem  renaturarea zonelor desecate, gestionarea sustenabilă a zonelor umede existente, realizarea unor politici care să ia în considerare serviciile de mediu pe care le oferă aceste zone și schimbarea obiceiurilor de consum prin acțiuni de conștientizare și educație.

În acest moment, derulăm mai multe proiecte care vizează zonele umede din țara noastră: pe de o parte, lucrăm pentru dezvoltarea economiei locale și conservarea naturii în lunca Dunării și, pe de alta, pentru refacerea Coridorului Verde al Dunării Inferioare în cadrul celei mai ambițioase inițiative europene de reconstrucție a zonelor umede: Împreună pentru Dunăre și Danube Floodplain.

De altfel, astăzi s-a desfășurat primul eveniment de capitalizare a acestui proiect, în care s-a dorit prezentarea tuturor actorilor implicați și crearea unei legături între ei, dar și conectarea proiectului cu altele asemănătoare. La conferința virtuală au luat parte partenerii proiectului din cele 10 țări implicate, factori interesați din fiecare regiune vizată, precum și reprezentanți mass-media.

Scroll to Top