DANUBE FLOODPLAIN

REDUCEREA RISCULUI DE INUNDATII PRIN REABILITAREA LUNCII DUNĂRII ȘI A AFLUENTILOR SĂI

Lunca Dunării a avut întotdeauna rol de protecție naturală împotriva inundațiilor cauzate de viituri și scurgeri rapide, iar scăderea suprafeței acesteia, împreună cu ploile torențiale cauzate de schimbările climatice, au generat inundații masive în Europa începând cu anul 2002. Reducerea suprafețelor de luncă a cauzat, de asemenea, și pierderea habitatelor pentru multe specii, pierderea conexiunilor între ecosisteme și implicit scăderea biodiversității, o bogăție a acestor zone în trecut.

Proiectul DANUBE FLOODPLAIN stabilește cadrul pentru o intensă cooperare transfrontalieră pe o perioadă de 30 de luni, între țările aflate de-a lungul bazinului Dunării (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria , Slovacia, Slovenia, România și Republica Serbia).

Scopul nostru comun este îmbunătățirea managementului apelor transfrontaliere și prevenirea riscului la inundații, maximizând în același timp beneficiile pentru biodiversitate. Acest lucru ar putea contribui la crearea unei rețele de ecosisteme acvatice mai stabile și bogate în specii, care să ofere avantaje suplimentare comunităților locale și care să reducă atât impactul diferitelor activități umane, precum și efectul evenimentelor climatice extreme.

LUCRĂM CU NATURA, NU ÎMPOTRIVA EI

Proiectul își propune, în primul rând, îmbunătățirea cunoștințelor despre managementul integrat al apei în rândul țărilor dunărene, prin: restaurarea zonelor inundabile, combinarea infrastructurilor clasice și a celor „verzi”, adoptarea unor măsuri de retenție naturală. Toate acestea vor fi realizate cu implicarea tuturor părților interesate (stakeholderi), a căror cooperare este foarte importantă în planificarea și implementarea durabilă a  unor astfel de proiecte.

Printre măsurile viabile pentru prevenirea inundațiilor în zonă se numără armonizarea activităților economice cu mediul înconjurător, activități de inundare dirijată și reconstrucția ecologică a fostelor lacuri din Lunca Dunării. Efectul acestui proces ar fi restaurarea echilibrului hidrologic și ecologic al zonei: renaturarea nu numai că ar face zona atractivă din punct de vedere piscicol, dar și din punct de vedere al conservării naturii și al ecoturismului.

ZONA PILOT – LACUL BISTREȚ

Multe dintre activitățile incluse în proiectul DANUBE FLOODPLAIN se vor desfășura în zona complexului de lacuri Bistreț, cea mai mare întindere de apă din Lunca Dunării, parte a complexului piscicol Dunăreni-Bistreț. Zona situată între lac și Dunăre prezintă pericol de inundație ori de câte ori debitul fluviului crește, de aceea lucrările de renaturare ar putea reprezenta o soluție pe termen lung. Este o regiune cu o biodiversitate remarcabilă și cu o importanță deosebită pentru activitățile de conservare.  De altfel, lacul Bistreț a fost desemnat arie de protecție specială avifaunistică (ROSPA0010) și face parte din rețeaua Natura 2000.

Lacul Bistreț se remarcă prin amplasarea pe o rută de migraţie importantă pentru păsări, dar și printr-o bogată ofertă trofică, ceea ce face din această arie loc de staţionare pentru speciile migratoare sau sedentare care sunt dependente de mediul acvatic. El oferă posibilități de hrană și cuibărit pentru o serie întreagă de păsări, unele periclitate la nivel mondial (egreta mică Egretta garzetta și egreta mare Ardea alba, stârcul roșu Ardea purpurea și stârcul alb Ardeola ralloides, codalbul Haliaetus albicilla, pelicanul comun Pelecanus onocrotalus și pelicanul Creț Pelecanus crispus, etc.

JURNAL DE PROIECT

Studentii Universitătii din București, de la FJSC, răspund cu succes provocării lansate de campaniile WWF-România

WWF-România a oferit șansa unei colaborări autentice cu studenții Universității din București, mai precis cu cei de la masterul în limba engleză Media, Public Communication and Globalization, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), în intervalul iulie-august 2020. Masteranzii, coordonați de conferențiar universitar dr. Mădălina Moraru, au lucrat