ÎMPREUNĂ PENTRU DUNĂRE

GÂRLA MARE - VRATA, MEHEDINTI

Lacurile din zona Gârla Mare – Vrata reprezintă un peisaj pitoresc aproape necunoscut omului de rând, cu excepția locuitorilor de acolo. Zeci de chirighițe, lișițe, berze albe și ereți de stuf își găsesc aici în fiecare primăvară loc de hrană și cuibărit. Iar nuferii, stuful și papura te-ar putea păcăli, să crezi pentru o clipă că ești în Delta Dunării.

Dar unicitatea zonei, aflată la celălalt capăt al țării de vărsarea fluviului în mare, nu își atinge nici pe departe adevăratul potențial. Aici, în anii 80, a fost construită o fermă piscicolă care nu făcea altceva decât să întrerupă legătura directă a zonei umede Gârla Mare cu Dunărea. Vorbim de bazine pentru creșterea puietului și iazuri de pescuit care au fost ferite de inundații prin construirea de diguri de apărare.

În prezent, cea mai mare parte a fermei piscicole nu mai este utilizată pentru piscicultură. În plus, poluarea apei este o problemă, în principal din cauza aruncării gunoaielor pe malul apelor și a gestionării necorespunzătoare a deșeurilor. La acestea se adaugă și lipsa circulației apei pe perioada verii, care duce la apariția fenomenelor de eutrofizare. Cu alte cuvinte, vorbim acum de o zonă îndiguită, de pe malul Dunării, abandonată și degradată.

ce facem aici

Ce putem face în zonă este să reconectăm zona degradată la Dunăre, prin eliminarea sau relocarea digurilor. Regimul hidrologic natural al luncii trebuie refăcut, din moment ce vegetația specifica încă se dezvoltă aici, în timp ce fauna sălbatică repopulează iazurile pustii.

În cadrul proiectului derulat alături de Coca-Cola, în România lucrările de reconstrucție ecologică de la Gârla Mare – Vrata ar urma să ajute la stocarea a peste 5 milioane de mc de apă în timpul viiturilor de pe Dunăre și la refacerea și menținerea biodiversității, mai ales a habitatelor necesare peștilor pentru depunerea icrelor. Pe lângă beneficiile ecologice, refacerea conectivității fluviului cu lunca sa inundabilă va contribui la reducerea impactului inundațiilor asupra comunităților riverane Dunării și la alimentarea locală a pânzei freatice, cu efecte benefice pentru activitățile agricole.

Noutăti

Fii la curent cu ultimele articole

Studentii Universitătii din București, de la FJSC, răspund cu succes provocării lansate de campaniile WWF-România

WWF-România a oferit șansa unei colaborări autentice cu studenții Universității din București, mai precis cu cei de la masterul în limba engleză Media, Public Communication and Globalization, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), în intervalul iulie-august 2020. Masteranzii, coordonați de conferențiar universitar dr. Mădălina Moraru, au lucrat