Zona umedă extinsă de la Mahmudia riscă să fie retransformată în teren agricol

Comunitatea locală își dorește păstrarea zonei umede - în contradicție cu interesele unor companii agricole din Deltă

O porțiune întinsă de teren agricol, care a fost renaturată pentru a recrea o zonă umedă la Mahmudia, județul Tulcea, riscă să fie desecată, în ciuda dorinței comunității locale.

În iunie 2023, un dig care delimita zona de reconstrucție ecologică de la Mahmudia a cedat, iar apele s-au revărsat din zona renaturată într-o zonă cu terenuri concesionate pentru agricultură. Terenul agricol din incinta Carasuhat, renaturat cu opt ani în urmă în cadrul unui proiect la care a contribuit și WWF-România și care a fost finanțat cu fonduri europene, a redevenit o zonă umedă înfloritoare pentru biodiversitate, care contribuie semnificativ la dezvoltarea turismului în zonă.

Zona renaturată Carasuhat-Mahmudia.

Zona recâștigată de Deltă, după breșa din dig din iunie 2023.

Noua zona inundată în mod natural în 2023 a fost bine primită de localnici. 

Un studiu sociologic din 2023 afirmă că 97% din comunitatea locală își dorește menținerea zonei umede extinse și nu este de acord cu secarea ei pentru a fi folosită din nou ca teren agricol.

Însă dorințele localnicilor, cât și ale naturii, se lovesc de interesele concesionarilor agricoli ai terenului inundat. Mai mult, digul face obiectul unui litigiu între concesionari și administratorul său (Primăria Mahmudia).

Printr-un ordin judecătoresc, în toamna lui 2023 s-a hotărât (în primă instanță) repararea digului, care ar presupune și desecarea temporară a zonei reconstruite. Ca acest lucru să fie posibil, zona umedă creată în 2016 riscă, la rândul său, desecarea.

WWF-România cere ca zona umedă de la Mahmudia să fie desemnată, prin hotărâre de guvern, „zonă de reconstrucție ecologică de interes național”, pentru protejarea beneficiilor naturale și pentru prosperitatea comunității.

Beneficiile reconstrucției ecologice până acum, prin ochii localnicilor

În 2016 s-a finalizat un proiect de reconstrucție ecologică a 924 de hectare de teren agricol în amenajarea agricolă Carasuhat, lângă Mahmudia. WWF-România a făcut parte dintre organizațiile care au realizat proiectul.

Proiectul este un succes pentru comunitatea locală și natură – turismul local este în creștere, resursa de pește s-a mărit (și odată cu ea prezența păsărilor emblematice pentru Deltă), distanțele s-au scurtat pentru localnicii care trebuiau să ocolească zona îndiguită pentru a ajunge cu barca în anumite zone de pescuit. Rezultatele proiectului confirmă beneficiile reconstrucției ecologice, așa cum reies din literatura științifică:

  • diversificarea tipurilor de ecosisteme și biodiversitate
  • furnizarea de habitate pentru păsări, reptile și mamifere
  • creșterea rezilienței la schimbările climatice (risc scăzut de inundație și secetă)
  • resurse naturale mai sănătoase (apă și aer mai curate)
  • sechestrarea carbonului în sol

Mahmudia, una dintre cele mai importante căi de acces în Delta Dunării

Nu e prima oară când sunt evidențiate beneficiile reconstrucției ecologice asupra comunității, din punct de vedere social, dar și economic.

Un studiu socio-economic comparativ realizat în 2021 confirmă dezvoltarea sustenabilă a localității Mahmudia din 2016 și până la momentul realizării studiului.

Dezvoltarea sectorului turistic este principalul beneficiu care a contribuit accelerat la dezvoltarea economică a zonei, pescuitul devenind activitate de subzistență practicat doar de către o parte din locuitori.

Evoluția numărului de cazări în Mahmudia, Tulcea

Noile zone de acces facilitează transportul cu barca și scurtează timpul de deplasare, creând premisele ca această comună din județul Tulcea să devină o nouă poartă de acces către Deltă.

Proiectul de reconstrucție ecologică din fosta incintă agricolă Carasuhat permite dezvoltarea liberă a biodiversității, în armonie cu oamenii locului.

Urmărește-ne pe rețele noastre sociale pentru a fi la curent cu situația zonelor umede din Delta Dunării:

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL WWF-ROMÂNIA

Te interesează să afli noutăţi privind protecţia mediului înconjurător și despre cele mai recente activități ale WWF – Fondul Mondial pentru Natură în România, de exemplu cum evoluează situația de la Mahmudia? Completează în formularul de mai jos datele tale și vei primi lunar newsletter-ul nostru.

Scroll to Top