Zi neagră pentru păduri adusă de noul proiect de Cod Silvic

Guvernul a anunțat astăzi că a adoptat proiectul de lege pentru noul Cod Silvic, care va genera însă mai multe probleme grave pentru silvicultura din România decât soluțiile de suprafață pe care le invocă, după cum WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) a avertizat în mod repetat în ultimele luni.

Considerăm că prevederile noului proiect contravin flagrant direcțiilor strategice de acțiune stabilite prin Strategia Națională pentru Păduri (SNP30), ceea ce înseamnă că firul roșu al reformelor necesare pentru sectorul forestier din Romania este practic deturnat. Toate argumentele si propunerile tehnice pe care le-am susținut au fost în esența lor ignorate. Același lucru s-a întâmplat și cu mai toate soluțiile exprimate de Consiliului Economic și Social (CES), care prin avizul transmis a scos în evidență elemente-cheie care ar fi trebuit introduse în noul proiect de lege.

„Vreme de peste trei ani, Guvernul a construit alături de factorii interesați invitați să se implice,  o viziune pentru păduri, pe care si-a asumat-o cu mândrie ca jalon al PNRR. Însă, după niciun an, același Guvern o aruncă practic la maculatură. Un „artificiu” prin care Romania irosește o șansă istorică pentru a pune bazele unor politici clare și sănătoase pentru păduri. Spunem asta pentru că, odată ajuns în Parlament, este foarte greu ca o sumă de amendamente disparate să reușească să transpună direcțiile strategice asumate de România și să dea coerența și predictibilitatea necesare pentru o lege cu o astfel de importanță.” –  Radu Vlad, managerul programelor de păduri și proiecte regionale la WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură)

Reamintim câteva dintre cele mai grave implicații pe care le aduce noul proiect de lege:

• Se legalizează o creștere necontrolată a exploatărilor de lemn. Este subminat practic principiul continuității recoltelor sustenabile de lemn. Se va putea tăia mai mult si mai ieftin, fără a se ține cont de impactul cumulat pe care exploatările le vor genera la nivel de peisaj forestier, cu riscuri majore legate de conservarea pădurilor și de dezvoltarea unei bioeconomii durabile.
  • Se va putea tăia atât cât poate „înghiți” piața lemnului. Visul industriei de prelucrare primară și soluția inedită a Guvernului pentru a rezolva problema recoltărilor ilegale.
  • Nu este instituită o reformă clară a sistemului de combatere a exploatărilor ilegale. Rămânem cu același sistem ineficient centrat pe marcarea arborilor, valorificarea lemnului pe picior și identificarea cioatelor nemarcate. Este un sistem care nu produce probe concludente în instanță, nu funcționează ca prevenție ci, dimpotrivă, generează conflicte de interese sistemice și sufocă orice efort privind eficiența administrativă.
  • Nu creează un cadru clar de promovare a valorificării superioare a lemnului și aplicarea principiilor utilizării în cascadă a lemnului. Nu sunt instituite cerințe clare care sa promoveze lanțurile de utilizare a lemnului cu cea mai mare valoare economică adăugată, astfel ca lemnul ca materie primă să poate fi utilizat în cel mai valoros mod, printr-o prelucrare superioară în produse cu durată lungă de viață.
  • Deficiențe semnificative în ceea ce privește integrarea conservării biodiversității în managementul forestier. Conceptele de conservare nu sunt definite corect iar modalitățile de conservare sunt incomplete și inconsistente.
  • Dă unda verde pentru împroprietăriri din fondul forestier proprietate publică, care a fost și înainte de 1945 în proprietatea statului. Urmează noi valuri de retrocedări controversate și o fărâmițare administrativă artificială a fondului forestier național.

Toate acestea, pe fondul liberalizării tăierilor, vor revigora haosul în păduri.

Citește argumentele si propunerile WWF referitoare la proiectul Noului Cod Silvic.

Parlamentul României este de acum ultima șansă pentru ca soarta pădurilor României, experimentată la începutul anilor 2000, să nu se mai repete.