Încă un pas către protejarea celor mai valoroase păduri ale României

Selectarea celor 700.000 de hectare de pădure care vor fi strict protejate de la orice tăiere comercială trebuie să țină cont de obiectivele stabilite în Strategia Europeană pentru Biodiversitate 2030, ce includ protecția celor mai valoroase păduri, inclusiv a celor seculare (Old Growth Forests). Acesta este una dintre concluziile seminarului organizat săptămâna acesta de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), în care s-au dezbătut aspecte tehnice legate de intenția României de a identifica 10% dintre pădurile care vor fi intra în protecție strictă.

Consorțiul care se ocupă de acest proiect finanțat prin PNRR lucrează încă de anul trecut la desemnarea suprafețelor de pădure care ar putea face obiectul non-intervenției. Pe 26 septembrie va avea loc o amplă consultare la Ministerul Mediului pe această temă.

„Vrem să ne asigurăm că, dintre aceste suprafețe desemnate, se vor valida acelea care nu afectează pădurile cu cicluri lungi de producție, că vom acoperi toate ecosistemele valoroase și că vom lua în calcul și nevoile comunităților locale, fără colaborarea cărora nu se poate face nici un fel de conservare.”

Potrivit acestuia, habitatele forestiere desemnate trebuie să răspundă provocărilor actuale, în care o serie de păduri deosebit de valoroase, cu rol în conservarea cursurilor de apă sau a zonelor bogate în biodiversitate, să fie la rândul lor conservate. Totodată, pădurile care vor face obiectul protecției stricte nu trebuie să afecteze implementarea unui management forestier sustenabil, bazat pe păstrarea ciclurilor lungi de producție, regenerare naturală și păstrarea peisajelor mozaicate.

De aceea, este nevoie de:

• o abordare strategică privind desemnarea pădurilor, în care să fie adoptat un program de plăți compensatorii (inclusiv prin fonduri europene);
  • parcurgerea pașilor prevăzuți în ghidul European pentru îndeplinirea procedurilor de desemnare;
  • stabilirea clară a criteriilor de desemnare, inclusiv a pădurilor seculare (Old Growth Forests)
  • stabilirea măsurilor de management în conformitate cu ghidul European.

WWF s-a implicat activ în întregul proces și a trimis, încă de la începutul anului trecut, propuneri clare pentru identificarea și desemnarea zonelor de protecție strictă atât pentru păduri, cât și pentru habitatele acvatice și peisajele mozaicate silvopastorale.