Povestea Maratonului Nepăsării cu Andrei Roșu

Vremea se anunța frumoasă în acea dimineață de februarie, cu 8 grade la prânz și soare. Era ziua în care Andrei Roșu, ultra-maratonistul român care deține recordul mondial pentru că a alergat 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente, urma să facă o cursă demonstrativă în București ca să atragă atenția politicienilor că trebuie să ne protejeze pădurile.

Watch the marathon movie in English

Am ajuns mai devreme la locul de start, în fața Ministerului Mediului, pentru a mă asigura că televiziunile pe care le invitasem obțin toate cadrele și interviurile de care au nevoie. M-am grăbit însă degeaba, căci nu a venit nimeni. Din păcate, faptul că pădurile sunt complet ignorate în Planul Național Strategic (PNS), care le decide viitorul pentru următorii 10 ani, nu este de mare interes pentru mass-media locală.

Andrei a ajuns însă exact la timp. Zâmbitor, cu nelipsita șapcă pe cap, face glume și își începe încălzirea. Este pentru a doua oară când se alătură eforturilor WWF de a proteja pădurile. În urmă cu un an și jumătate a alergat în Maratonul NePădurilor, o cursă solitară prin 750 de hectare de păduri tăiate în care ne-a arătat, la firul ierbii, realitatea dură din păduri.  

Start. Traseul începe în fața Ministerului Mediului, cel care ar trebui să se afle în fruntea luptei pentru protejarea pădurilor. Cu câteva zile înainte, colegii de la WWF obținuseră, după mai mult de două luni de așteptare, o audiență la ministrul mediului, Tánczos Barna. Rezultatele discuțiilor au fost însă descurajatoare.

Andrei își pune căștile, face o transmisie live pe Facebook și pleacă. Piața Constituției, Piața Unirii și o scurtă pauză în fața Ministerului Agriculturii, la Piața Universității. Acest minister este cel care are putere de decizie în cazul PNS și hotărăște cum să împartă banii europeni pe care România i-a primit deja. Din păcate, nu are un interes direct în protejarea pădurilor, iar Ministerul Mediului se implică mult prea puțin.

Cursa solitară continuă pe la Piața Romană și se încheie apoi la Piața Victoriei, în fața Guvernului. Andrei face iar un live pe Facebook, iar mesajul să este dureros de clar:

„Sper să atragem atenția. E trist că cei care sunt plătiți de noi, de contribuabili, și au totul la distanță de o semnătură nu fac ceva în direcția potrivită astfel încât generațiile următoare să se bucure de o climă normală și de păduri”.

În Piața Victoriei e chiar cald acum. Doi polițiși care supraveghează zona dintr-o mașină se uită la noi cum ținem bannerul și ne salută. Am făcut tot ce-am putut ca să atragem atenția. Decizia privind viitorul pădurilor este acum una pur politică.

Scroll to Top