WWF sărbătorește Ziua parcurilor din Carpaţi

La inițiativa WWF, pe 23 mai parcurile naționale, naturale și geoparcurile din 5 țări traversate de lanțul Munților Carpați vor sărbători pentru prima oară Ziua parcurilor din Carpați. WWF desfășoară zilele acestea o campanie regională de informare a publicului larg asupra importanței parcurilor din Carpați, dar și asupra problemelor cu care acestea se confruntă. Campania se desfășoară, concomitent, în România, Cehia, Slovacia, Serbia și Ucraina.

De ce o zi a parcurilor din Carpați?

80% din resursele de apa potabila ale Romaniei provin din Carpati, care sunt de asemenea spatiul vital pentru 300.000 de hectare de paduri virgine și pentru jumatate din populația de carnivore mari a Europei.
România este cea mai bogată ţară din Uniunea Europeană, la capitolul „ natură sălbatică”. Cu Delta Dunării, rezervaţie a biosferei, cu cele mai întinse suprafeţe de păduri, cu cele 28 de parcuri naturale şi naţionale, România are o „moştenire” naturală deloc de neglijat. Este „zestrea” pe care ţara noastră a adus-o Uniunii Europene, în momentul aderării din 2007.

„Toate acestea reprezintă o bogăție națională imensă, care aduce multe beneficii, de la apa curată până la stocarea de dioxid de carbon. Ziua Parcurilor din Carpați aduce in atentia publicului acest capital natural deosebit, împreună cu amenintarile la adresa sa de care suntem prea putin constienti si asupra carora ar trebui sa actionam cu mai multa vointa politica si determinare”, a declarat Luminiţa Tănasie, director de program, WWF Romania.

Deşi sunt sursa atâtor resurse şi beneficii, parcurile naţionale din Munţii Carpaţi sunt prea puţin apreciate şi valorificate. Statutul de protecţie de care acestea se bucură „pe hârtie” este impresionant, însă în practică el este aproape inexistent. Ariile naturale protejate nu sunt coordonate la nivel naţional, drept urmare parcurile naţionale şi naturale se confruntă cu nenumărate probleme.

Problema neacordarii compensațiilor pentru proprietarii de terenuri, devenită foarte gravă în Parcul Natural Munții Maramureșului, a investițiilor în infrastructura de schi, care ameninta zone din interiorul Parcului Natural Apuseni sau a construcțiilor ilegale care nu țin cont de peisaj și de elementele naturale sunt doar câteva dintre cele mai grave pericole pentru supraviețuirea parcurilor din Carpați și a ariilor protejate din România, în general.

Ce face WWF pentru parcurile din Carpați?

În 2007, WWF a inițiat un proiect regional, parte dintr-un program internațional care acoperă alte 4 ecoregiuni: Altai-Sayan, Caucaz, Dinaric Arc și West African Marine. Proiectul, implementat în toată regiunea
carpatică (România, Cehia, Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia și Ucraina), se va încheia în 2012 și este finațat de Fundația MAVA, din Elveția. Principalele direcții de acțiune implementate de WWF, inclusiv în România, sunt: instruirea persoanelor implicate în managementul ariilor protejate, instruirea rangerilor de la parcurile naționale și naturale, dar și dezvoltarea unor mecanisme și instrumente care vin în ajutorul administratorilor de arii protejate și nu numai.

Astfel, este in pregatire un soft care permite administrațiilor parcurilor nationale si naturale să monitorizeze eficacitatea managementului practicat în interiorul ariilor protejate. Softul, care încorporează datele unui mecanism utilizat de IUCN și Banca Mondială, poate facilita o acoperire extinsă și regulată a desemnărilor de arii protejate, dacă guvernele îl acceptă drept „instrument oficial„ pentru managementul național al ariilor protejate.

De asemenea, WWF elaboreaza o hartă interactivă adresată mai multor niveluri de public, începând cu experții în arii protejate și terminând cu publicul larg, care cuprinde informatii despre ariile naturale protejate din Carpați coroborate cu informatii demografice, sociografice si economice . Harta va fi adaptată fiecăreia dintre cele 7 țări carpatice si va putea fi accesata pe o platforma on-line.

În paralel, WWF, alături de Coaliția ONG Natura 2000, a realizat în cursul anului 2009 nenumărate demersuri prin care a atras atenția autorităților naționale și europene asupra faptului că nu se acordă nicio atenție problemelor ariilor protejate și au solicitat măsuri concrete pentru îmbunătățirea situației.

Expoziție de stradă dedicată parcurilor din România

De ziua lor, pe 23 mai, frumusețea parcurilor naționale și naturale din România va putea fi admirată de către publicul larg, prin intermediul unei expoziții de stradă organizată de WWF, împreună cu partenerii Photo Travel și Terra Magazin. Cele 28 de panouri fotografice expuse, ce măsoară 1 metru pe 1,5 metri vor reda cele mai reprezentative imagini și aspecte din toate cele 28 de parcuri naționale, naturale, geoparcuri, dar și din Delta Dunării, rezervație a Biosferei.

Expoziția, amplasată în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) din Capitală, va fi lansată duminică, 23 mai, începând cu ora 10:00 și va putea fi vizitată până marti, 25 mai.

Scroll to Top