CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 82

WWF România cere măsuri concrete și urgente pentru înfintarea SUAS

Către: Ministrul Mediului, Daniel Constantin
Referitor la: Inființarea Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS)
 
 
Domnule Ministru Daniel Constantin,
 
 
WWF România, împreună cu alte organizații de mediu, a solicitat în septembrie 2016 Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să renunțe la derogările anuale pentru împușcarea unor indivizi ai speciilor protejate la nivel european prin directiva Habitate, ca ursul brun, lupul și pisica sălbatică, care nu reprezintă un pericol pentru integritatea și sănătatea oamenilor și nu produc pagube însemnate. Solicitarea a venit în urma recensămintelor/ evaluărilor efectuate în teren de către specialiștii noștri, studii care indicau lacunele metodelor actuale de cuantificare a mărimii populațiilor de carnivore mari ce pot genera o marjă de eroare de până la 50%[1]. De asemenea, a fost solicitată revizuirea cotelor și identificarea fără întârziere a soluțiilor alternative practicate de altfel în majoritatea statelor UE de a gestiona eventualele conflicte între speciile sălbatice și comunitățile locale.
 
În urma presiunii publice și a celor peste 5000 de mesaje primite de la cetățeni, a recomandărilor venite de la Grupul de Lucru privind Conservarea Carnivorelor Mari din România înființat anul trecut, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis în data de 4 octombrie 2016 suspendarea proiectului de OM pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup și pisică sălbatică[2]. Acesta urma să permită ca măsură de prevenire a posibilelor conflicte cu omul împușcarea a 1691 de animale strict protejate la nivel european. Astfel a fost interzisă vânătoarea pentru trofeu și s-a renunțat la cotele colective de vânătoare stabilite anual.
 
În plus, ca măsură de gestionare a eventualelor conflicte dintre speciile de animale sălbatice și oameni, tot în data de 4 octombrie, a fost anunțat planul de a înființa un nou serviciu de intervenție care va proteja comunitățile locale și bunurile oamenilor.  Serviciul de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS) va acționa cu tranchilizante în urma sesizărilor la numărul 112, apelând la arme doar ca ultimă măsură. Acesta va fi singurul serviciu care urma să primească derogări și „va fi constituit un Comitet de urgență care să funcționeze 24 de ore din 24 și care să poată să dea aceste derogări atunci când este cazul să fie eliminat animalul, în funcție de informația care vine de la MAI și de la serviciul de urgență 112. Acest comitet de derogare urmează să funcționeze în cadrul Direcției de Biodiversitate de la Ministerul Mediului”[3].
 
La scurt timp după această decizie a avut loc un incident în care a fost implicat un pui de urs, la Sibiu. În acel moment s-a dovedit încă o dată necesitatea SUAS-ului, a unei echipe de profesioniști care să intervină în cazuri de urgență și să aibă pregătirea și experiența necesară. Conform informațiilor din presă, „Ministerul Mediului a cerut analize de laborator care sa arate daca nu cumva ursul a fost tranchilizat inainte sa ajunga in oras. In plus subliniaza ca nu a primit solicitare pentru derogarea impuscarii – o procedura obligatorie”[4], dar rezultatele nu au fost făcute publice, încă.
 
WWF România vă solicită pe această cale informații cu privire la stadiul actual de implementare a planului de a înființa SUAS-ul, precum și decizia finală privind cazul de la Sibiu.
 
WWF România își oferă în continuare tot sprijinul, atât în Grupul de Lucru privind Conservarea Carnivorelor Mari de la Ministerul Mediului, cât și în sfera publică, pentru  identificarea soluțiilor ideale pentru natură și oameni.
 
 
Cu stimă,
 
Magor Csibi,
Director WWF România

[1] https://wwf.ro/resurse/comunicate_de_presa/?273995/Numrul-urilor-din-Romnia–dictat-de-interesele-de-vntoare

[2] http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-proiectul-de-om-pentru-aprobarea-derogarilor-in-cazul-speciilor-urs-lup-si-pisica-salbatica/1883

[3] https://www.agerpres.ro/economie/2016/10/04/ministerul-mediului-suspenda-procedurile-de-emitere-a-ordinului-privind-derogarile-la-vanatoarea-de-urs-lup-si-pisica-salbatica-22-05-19

[4] http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/protest-in-sibiu-in-numele-ursuletului-ucis-ce-scrie-presa-internationala-omorarea-animalului.html

Scroll to Top