erek-oyen-3Xd5j9-drDA-unsplash

Schimbările climatice ameninţă speciile simbol ale Planetei

WWF a lansat, în cadrul campaniei internaţionale Earth Hour 2009, raportul „Climate Change and Species”, privind speciile pe care impactul schimbărilor climatice le ameninţă cu dispariţia. Studiul prezintă 10 studii de caz, cu speciile cele mai ameninţate de pe glob, detaliind cauzele principale ale declinului populaţiilor acestora în diverse zone de pe glob.

Acum 30 de ani, nimeni nu şi-ar fi putut imagina o lume fără pinguini, fără recife de corali sau fără ţestoase marine. Astăzi, acest scenariu sumbru devine tot mai realist. Încălzirea globală va fi principalul factor care va provoca dispariţia unor specii, în decursul acestui secol, spun specialiştii.

Ameninţarea este cu atât mai mare pentru speciile ale căror populaţii au fost deja reduse drastic de activitatea umană. De exemplu, pentru specii precum urangutanul, tigrii şi balenele, care au fost supuse riscului de dispariţie în ultimele decenii, schimbările climatice pot reprezenta sfârşitul. Şase dintre cele şapte specii de ţestoase marine se află în pericol, la fel ca şi o treime din populaţia de canguri din Australia, din cauza fragmentării habitatelor, a vânatului ilegal, a comerţului necontrolat şi a dezvoltării economico-sociale nesustenabile.

„Acesta nu este un viitor pe care să-l putem accepta”, a declarat directorul WWF International, dl James Leape. „Oameni, companii şi guverne trebuie să facă tot ce le stă în putinţă pentru a ţine piept schimbărilor climatice şi a reduce impactul asupra ecosistemelor de care noi toţi depindem. Nu e târziu să oprim extincţia, dar trebuie să acţionăm imediat!”

Scroll to Top