small_ww2634_3

Piscicultura, protejarea speciilor sălbatice și ecoturismul, îmbinate în delta de la Ciocănești

Ferma piscicolă Ciocănești (jud. Călărași) își deschide de azi porțile pentru iubitorii de natură, fie că sunt pasionați de piscicultură, observarea păsărilor sau de cicloturism. Pentru ei a fost amenajat un observator de păsări, la fermă putând fi observate majoritatea speciilor de păsări întâlnite în Delta Dunării, precum și o potecă tematică, ce poate fi parcursă fie pe jos, fie cu bicicleta.
 
De ani de zile lucrăm pentru ca ferma să devină o destinație pentru cei care apreciază natura sau care doresc să învețe despre acvacultura responsabilă. Împreună cu WWF am reușit să facem pașii necesari și acum suntem pregătiți să satisfacem interesele ecoturiștilor mari sau mici, a declarat Marin Hodorogea, proprietarul fermei pisciole. 

Situată în lunca Dunării Inferioare, la doar 2 km de fluviu, ferma piscicolă Ciocănești include 30 de bazine, ce ocupă o suprafață totală de 233 ha. Acestea sunt utilizate pentru creșterea puietului de crap, somn, cosaș, sânger, novac și stiucă, folosit pentru popularea altor ferme piscicole și producția de pește pentru comerț.
 
 În ultimii ani, am încercat să integrăm componenta de ecoturism în activitatea fermei piscicole pentru a crea o fermă multifunctională” care să permită localnicilor, dar și turiștilor, să se bucure de timp liber petrecut în natură, precum şi de excursii educaţionale. De exemplu, profesorii pot veni aici cu elevii pentru ca aceștia să vadă și în realitate speciile din manual, a adăugat Cristina Munteanu, Manager proiecte ape dulci în cadrul WWF-România. 
 
Din 2007, ferma Ciocănești a fost integrată în situl Natura 2000 Ciocănești – Dunăre, fiind locul unde cuibăresc peste 100 de specii de păsări care găsesc aici hrana necesară. Dintre acestea, 31 sunt protejate la nivel european, iar 18 la nivel național. Pot fi observate specii ca stârcul de noapte, cormoranul mic și cormoranul mare, corcodelul mare, stârcul cenușiu, țigănușul, egreta mare și egreta mică, chirighița cu obraz alb, lișița, rața roșie, pelicanul creț și pelicanul comun. O altă specie care poate fi întânită este vidra, și ea protejată la nivel european, care găsește aici hrană suficientă și adăpost în malurile canalelelor. În ceea ce privește vegetația, în cadrul fermei se găsesc atât plante tipice de zonă umedă, plante acvatice, cât şi numeroase plante comune: de la urzici și traista ciobanului, rogoz, stuf și papură, până la arbori și arbuști cum ar fi plopul canadian și răchita.
 
Deoarece ferma face parte dintr-un sit Natura 2000, procesul de producție piscicolă se realizează astfel încât să asigure conservarea speciilor de păsări pentru care a fost desemnat situl. Astfel, nu se folosesc pentru hrana peștilor materii provenite de la organisme modificate genetic și nici materii care să ducă la eutrofizarea apelor. De asemenea, pe teritoriul fermei sunt interzise activitățile care ar putea polua sau deteriora habitatele speciilor de păsări, uciderea sau capturarea speciilor protejate, culegerea ouălor din natură sau deranjul intenționat al speciilor de păsări, incendierea și distrugerea zonelor cu stuf.
 
Înca din 2010, WWF-România este prezentă în zonă cu un proiect de conservare și de menținere a beneficiilor oferite de către zonele umede precum biodiversitatea, reglarea climatului, calitatea apei, recreere și nu în ultimul rând, peștele. Acestă zonă-pilot din județul Călărași a fost aleasă pentru a demonstra modul în care fondurile publice pot fi utilizate eficient pentru stimularea unei dezvoltări economice durabile, prin integrarea activităților de conservare în operațiunile private. Această schemă este cunoscută ca schemă de plăți pentru servicii de mediu (payments for ecosystem services – PES).
 
Ferma de la Ciocănești este un studiu de caz pozitiv și totodată devine un model de dezvoltare durabilă a afacerilor din acest domeniu, care sperăm să fie aplicat și în cazul altor ferme piscicole de-a lungul Dunării Inferioare, unde, ca şi la Călăraşi, se găsesc valoroase zone umede ale căror beneficii se extind mult dincolo de producţia piscicolă.  Deocamdată sprijinul financiar pentru conservarea naturii vine prin Axa 2 a Programului Operational pentru Pescuit 2007-2013 și din investițiile proprietarului. Dezvoltarea multifuncțională a fermei prin ecoturism va crește sustenabilitatea economico-socială și de mediu, oferind în același timp oamenilor servicii de mediu esențiale, a completat Monia Martini, Manager proiecte economie verde la WWF-România.
 
Poteca tematică și centrul de vizitare din cadrul fermei au fost realizate prin proiectul Îmbunătățirea accesibilității turistice pentru observarea diversității speciilor de păsări în ferma piscicolă Ciocănești, Județul Călărași, România, finanțat în 2014 de Centrul de Competențe pentru Dunăre, prin programul Turism și Biodiversitate.
 

Scroll to Top